In doar cateva saptamani, vara va fi sosit, iar primanara va fi doar o amintire. Si pentru ca suntem la sfarsitrul sezonului pentru unele legume, am pregatit aceasta slata care foloseste dou din ingredientele care aduc istoria la masa noastra: graul farro, si fasolea fava, cultivate in zona mediteraneana inca din neolitic (adica acum mai bine de 10000 de ani).
Preparare: 30 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora / Portii: 6 (2/3 cana pe
portie)
Nutritie
PE PORTIE: 151
kcal, 7 g proteine, 5 g grasimi (1 g grasimi saturate), 21 g carbohidrati, 4 g
fibre, 166 mg sodiu
Ingrediente
2 Linguri de ulei de masline
1⁄2 cana de ceapa, tocata
2 cani de supa de baza de pui (ZWUP Supa concentrata din oase de pui,
pentru gatit)
1⁄2 cana grau farro (sau spelta, sau arpacas)
1.3 kg de pastai proaspete de fasole (sau 1 ½ cana de boabe de
fasole fava, sau de edamame) (ECO Fava beans)
4 cani de apa
1⁄4 lingurita de sare
120 g de sparanghel proaspat, daiat in bucati de 4-5 cm lungime
2 linguri de otet din vin rosu
1 lingurita
de mustar de Dijon
1⁄4
lingurita de piper negru
1 cana
de afine proaspete
1⁄4
de cana de frunze de menta, rupte cu mana
Instructiuni
1. Se incing doua lingurite de ulei, intr-o cratita de marime mijlocie, la
foc mediu. Se adauga ceapa si usturoiul; se gatesc amestecand din cand in cand,
timp de 5 – 7 minute, sau pana cand ceapa devine translucida. Se adauga supa de
pui si boabele de grau. Se da in clocot; se reduce temperatura pentru o
fierbere domoala (simmer). Se acopera si se gateste timp de cca o ora, sau cat
este indicat pe ambalaj si pana cand poabele devin aldente. (Durata de fierbere depinde de ce fel de grau
folositi. Farro fierbe in cca
45 minute. Pentru spelta sunt necesare cateva ore). Cand boabele de grau s-au fiert, se scug si se
lasa sa se raceasca.
2. Intre timp se scot boabele de
fasole fava din pastai. Se pun cele 4 cani de apa intr-o cratita, se adauga 1/8
de lingurita de sare si se da in clocot. Se adauga boabele de fasole si se fierb
timp de 30 secunde, pentru a se desprende pielita cu care sunt invelite. Se
scot boable de fasoel si si se transfera intr-un vas cu apa cu gheata pentru a
se raci. Apa fierbinte
se pastreaza. Se curata boabele de fasole de pielite (daca se folosesc boabe de
fasole fava sau edamame congelate, se urmeaza instructiunile de pe ambalaj).
3. Se da din nou apa in clocot si se opareste
asparagusul, timp de 3 – 5 minute, sau pana cand incepe sa se inmoaie. Se scurge si se raceste in apa cu gheata.
4. Pentru dressing, se amesteca otetul cu mustar de Dijon si piper. Se
adauga cele 4 lingurite de ulei si 1/8 lingurite de sare ramase si se amesteca
pana cand se omogenizeaza.
5. Se amesteca intr-un cistron mare boabele de grau fierte, fasolea fava,
sparangheleul, afinele si menta. Se stopeste cu dressing si se amesteca. Se
serveste imediat sau poate fi pastrata in frigider, acoperita, timp de 24 de
ore.
No comments:
Post a Comment