Sunday 21 May 2023

LA MASA CU STRAMOSII - SALATA DE BOABE DE GRAU SI FASOLE FAVA

 In doar cateva saptamani, vara va fi sosit, iar primanara va fi doar o amintire. Si pentru ca suntem la sfarsitrul sezonului pentru unele legume, am pregatit aceasta slata care foloseste dou din ingredientele care aduc istoria la masa noastra: graul farro, si fasolea fava, cultivate in zona mediteraneana inca din neolitic (adica acum mai bine de 10000 de ani).


Preparare: 30 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora / Portii: 6 (2/3 cana pe portie)

Nutritie

PE PORTIE: 151 kcal, 7 g proteine, 5 g grasimi (1 g grasimi saturate), 21 g carbohidrati, 4 g fibre, 166 mg sodiu

Ingrediente

 2 Linguri de ulei de masline

 1⁄2 cana de ceapa, tocata

 2 cani de supa de baza de pui (ZWUP Supa concentrata din oase de pui, pentru gatit)

 1⁄2 cana grau farro (sau spelta, sau arpacas)

 1.3 kg de pastai proaspete de fasole (sau 1 ½ cana de boabe de fasole fava, sau de edamame) (ECO Fava beans)

 4 cani de apa

 1⁄4 lingurita de sare

 120 g de sparanghel proaspat, daiat in bucati de 4-5 cm lungime

 2 linguri de otet din vin rosu

 1 lingurita de mustar de Dijon

 1⁄4 lingurita de piper negru

 1 cana de afine proaspete

 1⁄4 de cana de frunze de menta, rupte cu mana

Instructiuni

1. Se incing doua lingurite de ulei, intr-o cratita de marime mijlocie, la foc mediu. Se adauga ceapa si usturoiul; se gatesc amestecand din cand in cand, timp de 5 – 7 minute, sau pana cand ceapa devine translucida. Se adauga supa de pui si boabele de grau. Se da in clocot; se reduce temperatura pentru o fierbere domoala (simmer). Se acopera si se gateste timp de cca o ora, sau cat este indicat pe ambalaj si pana cand poabele devin aldente. (Durata de fierbere depinde de ce fel de grau folositi. Farro fierbe in cca 45 minute. Pentru spelta sunt necesare cateva ore). Cand boabele de grau s-au fiert, se scug si se lasa sa se raceasca.

 2. Intre timp se scot boabele de fasole fava din pastai. Se pun cele 4 cani de apa intr-o cratita, se adauga 1/8 de lingurita de sare si se da in clocot. Se adauga boabele de fasole si se fierb timp de 30 secunde, pentru a se desprende pielita cu care sunt invelite. Se scot boable de fasoel si si se transfera intr-un vas cu apa cu gheata pentru a se raci. Apa fierbinte se pastreaza. Se curata boabele de fasole de pielite (daca se folosesc boabe de fasole fava sau edamame congelate, se urmeaza instructiunile de pe ambalaj).

3. Se da din nou apa in clocot si se opareste asparagusul, timp de 3 – 5 minute, sau pana cand incepe sa se inmoaie. Se scurge si se raceste in apa cu gheata.

4. Pentru dressing, se amesteca otetul cu mustar de Dijon si piper. Se adauga cele 4 lingurite de ulei si 1/8 lingurite de sare ramase si se amesteca pana cand se omogenizeaza.

5. Se amesteca intr-un cistron mare boabele de grau fierte, fasolea fava, sparangheleul, afinele si menta. Se stopeste cu dressing si se amesteca. Se serveste imediat sau poate fi pastrata in frigider, acoperita, timp de 24 de ore.


No comments:

Post a Comment