Monday 29 May 2023

CIORBA DE CURCAN CU OREZ SALBATEC

 Zilele astea am dat peste o reteta cu o poveste faina si un gust pe masura. Este voba despre LEGÉNYFOGÓ RAGULEVES (Ciorba de porc ungureasca – pentru agatat flacaii 😊)

Cum insa nu pare a fi potrivita unei diete hipocalorice, am ajustat-o “pi colo, pi colo” si a iesit reteta cea ce urmaza.



Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora / Portii: 6

Nutritie

PE PORTIE: 308 kcal, 22 g proteine, 10 g grasimi (2 g grasimi saturate), 29 g carbohidrati, 6 g fibre, 456 mg sodiu

Ingrediente

 2 linguri de ulei de masline

 1 ceapa mica, taiata paysane (vezi sfaturi)

 2 morcovi carrots, taiati paysane

 2 tulpini de tellina, taiate paysane

 250g ciuperci brune, taiate paysane

 piper negru, proaspat macinat

 2 linguri de faina

 875 ml (3.1/2 cani) apa, fierbinte.

 625 ml (2.1/2 cani) de supa de baza (stock) de pui, fierbinte

 160 g (3/4 cana) orez salbatec

 120 g fasole verde, taiata in mucati de 3 cm lungime

 280 g (2.1/2 cups) carne gatita de curcan sau de pui (vezi sfaturi)

 500 ml (2 cani) de lapte (degresat)

 1 lingura de suc de lamaie proaspat stors

 2 lingurite de frunze proaspete de cimbru (sau ½ de lingurita de cimbru uscat).

Instructiuni

1. Se incinge uleiul intr-o oala. Se adauga ceapa, morcovii, telinha, ciupoercile, si piperul. Se gateste, amestecand ocazional, timp de 6 minute sal pana cand legumele s-au inmuiat si ciupercule incep sa isi lase licidul.

2. Se presara legumele cu faina. Se gateste, amestecand, timp de 1 minut sau pana cand legumele sunt bene acoperite cu faina si incep sa se rumeneasca. As adauga apa si supa de pui. Se gateste timp de 1 minut, racaind cu o spatula pe fundul vasului pentru a desprendetote resturile caramelizate prinse de oala.

3. Se adauga orezul si se da in clocot. Se acopera si se reduce focul la mediu-mic, cat sa obtinem o fierbere molcoma (mijotare). Se mijoteaza, acoperit, timp de 40 de minute, amestecand din cand in cand. Se adauga fasolea verde si se gateste inca 10 minute, sau pana cand fasolea sa inmuiat iar orezul este fraged.

4. Se ia de pe foc si se adauga curcanul, sucul de lamaie si cimbrul se amesteca pentru a se uniformiza temperatura si pentru a se raci suficient cat sa ne se branzeasca laptele. Se adauga laptele treptat, amestecand continuu pentru a se incorpora.

 

Sfaturi:

Paysanne (taietura taraneasca) – consta in taierea legumelor de aproximativ 1-2 cm, in diferite forme, rondele, cuburi (se foloseste la ciorbe).

Carnea trebuie să fie rumenă (prajita, gatita pe gratar sau in cuptor) , nu înăbușită, albită sau fiartă.


No comments:

Post a Comment