Friday 19 May 2023

GIARDINIERA DE PORUMB COPT SI MORCOVI

 O rețetă mediteraneană, foarte cunoscută, de murături asortate, puțin picante, perfecte pentru a fi servite, așa cum sunt, direct din borcan alături de feluri principale, sandwich-uri sau aperitive.


Preparare: 30 minutes / Timp total: 5 ore (include 4 ore timpul de marinare) / Portii: 12 (1/2 cana pe portie)

Nutritie

PE PORTIE: 51 kcal, 1 g proteine, 0 g grasimi (0 g grasimi saturate), 11 g carbohidrati, 2 g fibre, 314 mg sodiu

Ingrediente

 2 stiuleti de porumb, mare, curatati de panuse (vezi sfaturi)

 4 cani de morcovi veliati foarte subtire(folositi o mandolina, sau robotul de bucatarie cu accesoriul pentru feliat)

 2 cani de sfecla galbena cruda, curatata de coaja si taiate in cubulete de marime medie (macedonie, 6/6 mm) (Sfecla galbena)

 1 cana de ceapa verde, doar partea alba, feliatasubtire

 2 linguri de frunze de menta, tocate

 8 ardei jalapeño feliati subtire

 2 catei de usturoi, mari, feliati suntire

 1⅓ cana de otet alb

 1 cup de otet de cidru (Alnatura ECO Otet de cidru)

 ½ cana de apa

 6 linguri de zahar

 2 linguri de sare grunjoasa

 2 linguri de pasta harissa (Al'fez Pasta Harissa Rose)

Instructiuni

1. Se incinge gratarul.

2. Se coc stiuletii de porumb timp de 6 – 10 minute, sau pana cand incep sa se carbonizeze.

3. Se desfac boabele de porump de pe stiuleti. Se amesteca cu morcovi, sfecla, ceapa, menta, jalapeño si usturoi intr-un borcan termorezistent cu capacitatea de 1.8 litri, sau in cateva borcane mai mici.

4. Se amesteca intr-o cratita de marime medie otetul alb, otedul de cidru, si apa. Se da in clocot. Se ia de pe foc si se adauga zaharul, sarea si pasta de harissa, amestecand continuu pana zaharul se dizolva complet. Se toarna cu mare grija lichidul fierminte peste legumele din borcan. Se lasa timp de 30 de minute la temperature camerei, pentru a se raci.

5. Se pune borcanul in frigider pentru minim 4 ore pentru marinare. Se poate pastra in frigider pana la 5 zile.

 

Sfaturi

 Cum prorumbul pentru copt nu a aparut inca, se pot folosi boabele de porumb din conserva, urmand procedeu descris in reteta pentru Supa Mexicana de Porumb

No comments:

Post a Comment