Thursday 11 May 2023

CREVETI STIR-FRY CU MIERE SI SUSAN

 Textura crocanta a mazerei dulci si a ardeilor se intalneste cu cea suculemta a crevetior aromatizati cu miere si usturoi pentru a forma un curcubeu de arome, texturi si culori.

Este un preparat care se gateste in wok dupa un procedeu de gatire asiatic, numit "Stir-Fry". Sfaturi despre folosirea wok-ului si detalii despre procedul stir-fry gasiti in link-urile din sectiunea "Sfaturi".

Piata am facut-o ca de obicei de la Sezamo, iar produsele etnice de la Asia Supermarket



Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute / Portii: 4

Ingrediente

 8 lingurite de amidon de porumb (Amidon din porumb 400g(VINH THUAN))

 ¹⁄³ cana de vin de orez shaoxing (Vin de orez pentru gatit 700l 绍兴酒)

 ¹⁄³ cana de miere de albine

 1 lingurita de ulei de susan (Ulei de susan 150ml (HAIDAY) 海天芝麻油)

 2 linguri de ulei vegetal (Ulei de orez 500ml)

 800 g cozi de creveti (Dayseaday Creveti decorticati cruzi 16/20 (congelat))

 1 ceapa rosie, tocata

 1 ardei gras galben, taiat in bucati de 2 cm

 100 g de mazare mangetout (Mazare Mangetout)

 1 fir de usuroi verde, foarte subtire +  sau cateva fire de chives, taiate  in bucati de 3 cm lungime

 2 lingurite de seminte de susan, prajite

 Busuioc thailandez, pentru servit (Busuioc Thai in ghiveci biodegradabil)

Instructiuni

1. Se amesteca intr-un bol amidonul de porumb cu vinul de orez, miere, usturoi si ulei de susan. Se pune deoprate.

2. Se incinge wok-ul la temperatura ridicata ( eu am stricat cateva wok-uri pna am invatat ca temperatura ridicata inseaman 180 °C pe o plita cu inductie, si nu mai mult de 260 °C pe alte plite). Se adauga 2 linurite de ulei vegetal si se agita wow-ul pentru ca uleiul sa se intinda pe toata suprafata. Se adauga 1/3 din cantitatea de creveti si se gatesc amestecand continuu cu i spatula, pana can disi schimba culoarea si sunt aproape patrunsi. Se prajesc restul de creveti, in doua reprize, stergand de fiecare data wok-ul si adaugand ulei proaspat.

3. Se sterge wok-ul si se adauga ultimele 2 lingurite de ulei. Dup ace s-a incins, se adauga ceapa si ardeiul. Se gateste amestacand continuu timp de 1 minut, sau pana cand legumele incep sa se inmoaie. Se adauga pastaile de mazare si se gateste in continuare timp de 30 de secunde, sau pana cand pastaile incep sa se inmoaie, dar mai pastreaza inca textura usor crocanta.

4. Se pun in wok crevetii prajiti si se adauga mixture de amidon si se gateste, amestecand continuu timp de 1 mint, sau pana cant totul s-a incalzit uniform, iar sosul s-a ingrosat. Se incorprporeaza usturoiul verde, firele de chives si jumatate din semintele de susan. Se serveste imediat, ornat cu frunze de busuioc thailandez si restul de semente de susan.

 

Sfaturi:

Despre procedeul “Stir-Fry” aflati mai multe din articolul postat de Radu Popovici, “Stir-fry” pe intelesul tuturor.

Detalii si sfaturi despre cum sa folosesti wok-ul gasiti tot la Radu Popovici, Wok-wok!

 


No comments:

Post a Comment