Fruitcake (or fruit cake or fruit bread) care este un dulce tipic pentru Crăciun sau nunți, care se pregătește în spațiul anglo-german. Un aluat de chec cu mult unt, zahăr brun și arome deosebite, plin de bucățele de fructe confiate, glasate sau deshidratate și nuci, alune sau migdale si optional imbibat in alcool. El poate fi servit simplu, glasat sau decorat cu fructe confiate.
Reteta traditionala, din care m-am inspirat, o gasiti la Savori
Urbane.
In arianta mea, care este cu mult mai light, am eliminat complet zaharul si untul si am crescut
cantitatea de fructe. Am adaugat si un sos de ciocolata, optional, pentru
servire. Rezultatul este un desert decent, cu doar 220 kcal pe portie.
Mixul englezesc de condimente (Mixed Spice) si praful pentru crema englezeasca (Custard Powder) le-am targuit de la British Shop.ro
Preparare: 20 minutes + odihna + 3 zile marinare / Timp pentru gatit: 55-60
minute / Portii: 8
Nutritie
• PE PORTIE (fara
sosul de ciocolata): 180 kcal, 3 g proteine, 2 g grasimi (0 g grasimi
saturate), 35 g carbohidrati, 4 g fibre, 88 mg sodiu
• PE PORTIE (cu
sosul de ciocolata): 219 kcal, 5 g proteine, 2 g grasimi (1 g grasimi
saturate), 40 g carbohidrati, 4 g fibre, 113 mg sodiu
Ingrediente
200 g amestec de fructe uscate si/sau
deshidratate (stafide aurii sib rune, caise deshidratate, smocjine, curmale, merișoare
uscate, coacăze negre deshidratate (blackcurrants), ananas deshidratat etc.)
tocate marunt.
100 g cirese confiate, tocate marunt
60 ml (1/4 cup) lichior de cirese (eu
folosesc Heering Cherry 0.7L)
coaja si sucul de la o portocala mica
80 g
(1/2 cana) de faina grau integrala cu autocrestere (“care creste singura”)
2 Tbsp de cacao, cernuta prin sita
1 lingurita de amestec englezesc de condimente – mixed spice (vezi
sfaturi) (SCHWARTZ MIXED SPICE 28G)
1 lingurita de ghimbir macinat
1 ou (60 g), batut lejer
Coaja de la o lamaie
Pentru sosul de ciocolata
1 lingura de custard powder (BIRDS –
CUSTARD POWDER FAMILY – 300G)
1 lingura de cacao trecuta prin sita
1 lingura de zahar brun fin
1 galbenus de ou
250
ml (1 cana) de lapte
1+1/2 lingura de lichior de cafea Kahlua (Kahlua 0.7L)
Instructiuni
1. Se pun fructele deshidratate, ciresele, lichiorul de cirese si coaja si
sucul de portocale intr-un castron de marime medie. Se acopera cu folie de
plastic si se lasa la marinat pentru 2-3 zile.
2. Se preincalzeste cuptorul la 140°C (cu ventilatie fortata). Se greseaza
cu spray pentru gatit 8 forme ceramice mici pentru sufleu, cu capacitatea de 80
ml (1/3 cana) fiecare. Se tapeteaza fundul fiecarei forme cu discuri din hartie
de copt.
3. Se adauga peste amestecul de fructe marinate faina, mixul de condimente,
ghimbirul macinat, oul si coaja rasa de lamaie. Se amesteca pana se
omogenizeaza. Se distribuie compozitia intre cele 8 forme ceramics si se
niveleaza cu ajutorul unei linguri la rasul formelor. Se aseaza formele intr-o
tava adanca, sau o cratita mai mare, care poate fi introdusa in cuptor.
4. Se pune tava cu formele ceramice in cuptor si se adauga apa clocotota
pana la jumatatea formelor ceramice. Se acopera cat mai etans cu hartie de copt si folie de aluminiu. Se gateste
in cuptor timp de 45-50 de minuet, sau pana cand compozitia este ferma la
atingere si gatita la interior. Se scoate vasul din cutor cu mare grija (ca sa nu ne oparim cu apa din vas)
si se lasa sa se lasa sa se odihneasca, acoperite, timp de 15 minute. Se
transfera apoi formele ceramice pe un gratar metallic si se lasa sa se raceasca
timp de 10 minute. Se scot preparatele din forme si se lasa pe gratarul
metallic pentru a se raci complet.
5. Odata racite, se pot pasta in frigider, intr-un recipient care se poate
inchide etans, timp de 4 saptamani.
6. Pentru servire, se transveara pe farfurii individuale cu sos de
ciocolata. Optional, se pot incalzi in cuptorul cu microunde timp de 1-2 minute,
la putere de 50% (medium).
Pentru sosul de ciocolata
Se amesteca intr-o craticiora 1 lingura de “custard poder”, 1 lingura de
cacao data prin sita si o limgura de zahar brun. Se adauca 1 galbenus de ou si cam 60 de ml (1/4
de cana) de lapte. Se amesteca paa cand
s-a omogenizat. Se incorporeaza si restul de 185 ml de lapte (3/4 de cana). Se
gateste la foc mediu, amestecand continuu, pana cand sosul incepe as dea in
clocot si sa se ingroase. Se reduce temperatura si se continua as se gateasca
timp de 1 minut. Se ia de pe foc si se incorporeaza lichiorul Kahlua. Se
transfera intr-o cana, se acopera cu folie de plastic si se pastreaza in frigider
pana la patru zile. Se poate
consuma rece, sau incalzita inainte de utilizare.
Sfaturi
Mixed Spice:
-
Pantru
¼ cana de amestec de condimente, se amesteca:
o
1
lingura de scortisoara, macinata
o
2
lingurite de enibahar, macinat
o
2
lingurite de nucsoara, macinata
o
¾ de
lingurita de mace, macinat
o
1
lingurita de cuisoare, macinate
o
1
lingurita de ghimbir, macinat
o
1
lingurita de coriandru, macinat
Se pastreaza intr-un loc intunecos si
rece, timp de cateva luni.
No comments:
Post a Comment