Friday 12 May 2023

FRUITCAKE CU GHIMBIR SI SIROP DE MELASA

 Vremea de afara ma inspira tot spre preparate specifice sarbatorilor de iarna. Asa ca azi mi-am adus aminte ca “Ginger and Spice Makes Everything Nice”, si m-am gandit ca niste turta dulce ar merge bine alaturi de un vin fiert.


 

Preparare: 20 minutes + 1 ora macerare + racire peste noapte / Timp pentru gatit: 2 ore si 15 minute / Portii: 30

Nutritie

PE PORTIE: 126 kcal, 2 g proteine, 3 g grasimi (1 g grasimi saturate), 20 g carbohidrati, 2 g fibre, 64 mg sodiu

Ingrediente

 600 g  amestec de fructe deshidratate, tocate fin

 2 mere verzi (Granny Smith), nedecojite, curatate de cotor si date pe razatoarea mare (ECO Mere Granny Smith 4 bucati)

 125 ml (1/2 cana) de brandy, caldut

 3 oua de circa 60 g, batute

 90 g margarina light, topita

 80 g (1/3 cana) sirop auriu de melasa (golden syrup) (Alnatura ECO Sirop auriu melasa)

 160 g (1 cana) de faina integrals cu autocrestere (vezi sfaturi)

 40 g (1/4 cana) faina alba cu auto-crestere (vezi sfaturi)

 1 lingura de ghimbir macinat (Alnatura ECO Ghimbir

 2 lingurite de amestec de condimente englezesc (mixed spice) (vezi sfaturi)

 80 g de simburi de migdale blnsati (Yutto Migdale California intregi decojite

Instructiuni

1. Amestecați intr-un castron suficiente de mare, fructele deshidratate, marul si brandy. Se amesteca bine si se lasa la macerat timp de 1 ora.

2. Între timp, preîncălziți cuptorul la 140°C (cu ventilatie fortata). Pulverizați cu spray de gătit o formă pătrată pentru copt cu baza de 18 cm. Tapetați baza și părțile laterale cu un strat dublu de hârtie de copt, lasand hârtia să depaseasca marginile formei cu aproximativ 3 cm. Reglați grătarul cuptorului astfel încât partea de sus a formei să se așeze în centrul cuptorului.

3. Adăugați peste mixtura de fructe ouale, margarina și siropul de melasa si se amestecă până se combină bine. să la amestecul de fructe. Se amestecă până se combină bine. Cerneți făinile, ghimbirul și condimentele amestecate în amestecul de fructe, la sfarsit adaugand in bol ceea si ce a ramas in sita. Se amestecă până se combină bine. Turnați amestecul în forma pregătită, folosind dosul lingurii pentru a apăsa ferm. Neteziți suprafața și bateți tava pe blatul mesei de de câteva ori pentru a ajuta amestecul să se aseze aseze in forma cat mai compact. Decorati cu samburi de migdale, apăsandui ușor in compoziti din forma.

4. Se coace la temperature mica timp de 2 ore. Se acopera cu folie de aluminiu si se coace in continuare inca 15 minute, sau pana cand o scobitoare infipta in centrul preparatului iese curata, iar centrul preparatului este ferm la apasare. Se scoate din cuptor si se infasoara cu tot cu forma de copt in doua prosoape de bucatarie pentru a mentine umititatea in timpul racirii. Se lasa sa se raceasca peste noapte. Se scoate din forma cu ajutorul hartiei de copt care excede marginile formei si se taie in 30 de bucati cu dimensiunile de 3 x 3.5 cm si se serveste.

 

 

Sfaturi

 

Faina care creste singura

Desi faina cu auto-crestere a inceput sa se gaseasca si in magazinele din Romania, no o ai pereu la indemana atunci cand ai nevoie de ea. Din fericire, se poate “prepara” in casa extrem de usor:

Se amesteca:

-2 csni de faina alba de grau

-1/8 lingurita sare

-2 lingurite praf de copt

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

Si gata "minunea"!

http://3sisterscooking.blogspot.com/2009/04/faina-care-creste-singura.html

 

Amestec de condimente englezesc (Mixed Spice)

 

Pentru acest amestec de condimente specific unui Craciun englezesc se amesteca :

·         1 lingurita de scortisoara, macinata

·         2 lingurite de enibahar, macinat

·         2 lingurite de nucsoara, macinata

·         1 lingurita de cuisoare, macinate

·         1 lingurita de ghimbir, macinat

·         1 lingurita de seminte de coriandru, macinate

·         3/4 de lingurita de mace, macinat

 

Se obtine cam 1/4 cana de Mixed Spice.

No comments:

Post a Comment