Thursday 25 May 2023

PAINE RAPIDA DIN FAINA INTEGRALA CU NUCI SI MERISOARE

 Painea rapida (Quick Bread) este un sortiment de paine fara drojdie si fara framantare. Pornind de la o reteta de baza, (PAINE INTEGRALA FARA DROJDIE SI FARA DOSPIRE) se pot obtine o sumedenie de variante, cea mai cunoscuta fiind Banan Bread.

Painea cu nuci si merisoare este o paine dulce, pentru micul dejun sau gustari.




Ingrediente

2 cani de faina de grau integrala

 ½ cana de faina din seminte de in (sau seminte de in macinate)

 2 lingurite de praf de copt

 ½ de lingurita de bicarbonat de sodiu

 ¼ de lingurita de sare

 1 ou mare

 1.1/2 de cana de lapte batut

 ¼ cana de ulei vegetal pentru gatit

 14 linguri de Xilitol (XILITOL DE MESTEACAN – NATURGREEN – 500G)

 Spray de ulei pentru gatit

 merisoare (cranberry) deshidratate (Alnatura ECO Merisoare)

 nuci prajite, tocate grosier

 1 lingurita de scortisoara macinata

 1 lingurita de coaja rasa de portocale

Instructiuni

1. Intr-un cistron de marime medie se amesteca 2 cele cani de faina integrala cu 1/2 cana de faina de seminte de in, 2 lingurite de praf de copt, 1/2 de lingurita de bicarbonate de sodiu si 1/4 de lingurita de sare. Se adauga 1/4  cana de merisoare deshidratate, 1/4 cana de nuci prajite si tocate si cate 1 lingurita de scortisoara macinata si coaja rasa de portocale. Se face o adancitura in zona centrala a a mestecului de faiana.

2. Intr-un alt castron se amesteca 1 ou, 1.1/2 cana de lapte batut, 1/4  cana de ulei vegetal si 14 linguri de Xylitol (zahar de mesteacan).

3. Se adauga mixtura de ingrediente lichide in castronul cu faina si se  amesteca usor, cu mana, pana cand componentele uscate s-au umezit. Aluatul obtinut trebuie as fie cu cocolosi. Daca amestecul este bine amastecat, in timpul coacerii se vor forma goluri in interiorul preparatului. Se toarna compozia intr-o tava pentru chec unsa cu spray de ulei si, optional, tapetata cu hartie de copt.

4. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 °C timp de 45 – 50 minute, sau pana cand o scopitoare infipta in zona centrala iese curata. Se lasa sa se rc=aceasca in tava, pe un gratar metalic, timp de 10 minute. Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet inainte de consum. Cel mai bene este sa se infasoare intr-un servet de bucatarie si sa se raceasca peste noapte in frigider.


No comments:

Post a Comment