Aceasta supa are ca sursa de inspiratie un preparate stradal mexican – Elote, care un este altceva decat porumb copt pe jar peste care se pune un un sos din maioneza si smantana, branza mexicana (Cotija), chili, usturoi si coriandru.
Cum porumbul pentru copt nu este inca disponibil, iar multe din
ingredientele originale mexicane nu sunt la indemana, am adus reteta mai spre
zona europeana, transformand-o intr-un fel de ciorba aromata din ingrediente
ieftine si disponible.
Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 20 minute / Portii: 2
Nutritie
PE PORTIE: 301
kcal, 18 g proteine, 16 g grasimi (4 g grasimi saturate), 14 g carbohidrati, 11
g fibre, 629 mg sodiu
Ingrediente
2 lingurite
de ulei de masline
1 cutie de 212 g de boabe de porumb ( Bonduelle
porumb dulce si crocant)
½ ceapa
galbena, toccata
2 cartofi noi (app 150 g) taiati in cubulete de 1 cm (ECO Cartofi noi Universa din Italia)
½ lingurita de boia afumata (Cosmin Boia afumata)
¼ lingurita de chimion macinat (Cosmin Chimion macinat)
250 ml (1 cana) de supa baza de legume (ZWUP
Supa concentrata de legume (cu pulpa))
200 ml apa
½ de limeta, (un sfert stoarsa
iar celelalt sfert feliat subtire)
Piper negru proaspat macinat
½ de ardei iute verde, feliat subtire
30 g de branza feta, sfaramata
2 felii de paine integrala fara gluten, prajite, unse o lingurita de
margarina, pentru servit.
Instructiuni
1. Se incinge, intr-o cratita de marime medie, jumatate din cantitatea de
ulei. Se adauga boabele de porumb, scurse si uscate in prealabil pe prosoape de
hartie. Se aseaza pe cat posibil intr-un singur strat si se gatesc timp de 2
minute, sau pana cand incep sa se rumeneasca la partea de jos. Se amesteca, si
se intind din nou intr-un sigur strat. Se condinua sa se gateasca pana cand incep
sa se arda. Se gatesc inca 1 minut, amestecand cuntinuu, dupa care se transfera
intr-un castron mare (ca sa nu stea inghesuite si sa se abureasca).
2. Se adauga in cratita si se incinge restul de ulei. Se adauga ceapa si
cartofii, si se gatesc amestecand continuu timp de 3-4 minute, sau pana cand
legumele incep sa se inmoaie. Se adauga boiaua si chimionul. E gateste
timp de un minut. Se adauga supa de legume si apa.
3. Se pun deoparte 3 linguri de
boabe de porumb, iar restul se adauga peste supa de legume. Se da in clocot,
dupa care se reduce flacara si se lasa sa fiarba acoperit, la foc mic,btimp de
5-10 minute, sau pana cand cartofii s-au gatit.
4. Se ia de pe foc si se adauga sucul de la ¼ de
limeta. Se paseaza cu um mixer de mana (sau intr-un blender) pana se transforma
intr-o compozitie uniforma si cremoasa, Se
asezoneaza cu piper. Se
imparte in doua farfurii si se distribuie deasupra boabele de porumb, feliile
de ardei iute si de limeta si branza feta. Se presara cu boia afumata Se serveste cu feliile
de paine unse cu margarina.
No comments:
Post a Comment