Saturday 13 May 2023

SUPA MEXICANA DE PORUMB

 Aceasta supa are ca sursa de inspiratie un preparate stradal mexican – Elote, care un este altceva decat porumb copt pe jar peste care se pune un un sos din maioneza si smantana, branza mexicana (Cotija), chili, usturoi si coriandru.

Cum porumbul pentru copt nu este inca disponibil, iar multe din ingredientele originale mexicane nu sunt la indemana, am adus reteta mai spre zona europeana, transformand-o intr-un fel de ciorba aromata din ingrediente ieftine si disponible.


Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 20 minute / Portii: 2

 

Nutritie

PE PORTIE: 301 kcal, 18 g proteine, 16 g grasimi (4 g grasimi saturate), 14 g carbohidrati, 11 g fibre, 629 mg sodiu

Ingrediente

 2 lingurite de ulei de masline

 1 cutie de 212 g de boabe de porumb ( Bonduelle porumb dulce si crocant)

 ½ ceapa galbena, toccata

 2 cartofi noi (app 150 g) taiati in cubulete de 1 cm (ECO Cartofi noi Universa din Italia)

 ½ lingurita de boia afumata (Cosmin Boia afumata)

 ¼ lingurita de chimion macinat (Cosmin Chimion macinat)

 250 ml (1 cana) de supa baza de legume (ZWUP Supa concentrata de legume (cu pulpa))

  200 ml apa

 ½  de limeta, (un sfert stoarsa iar celelalt sfert feliat subtire)

 Piper negru proaspat macinat

 ½ de ardei iute verde, feliat subtire

 30 g de branza feta, sfaramata

 2 felii de paine integrala fara gluten, prajite, unse o lingurita de margarina, pentru servit.

Instructiuni

 

1. Se incinge, intr-o cratita de marime medie, jumatate din cantitatea de ulei. Se adauga boabele de porumb, scurse si uscate in prealabil pe prosoape de hartie. Se aseaza pe cat posibil intr-un singur strat si se gatesc timp de 2 minute, sau pana cand incep sa se rumeneasca la partea de jos. Se amesteca, si se intind din nou intr-un sigur strat. Se condinua sa se gateasca pana cand incep sa se arda. Se gatesc inca 1 minut, amestecand cuntinuu, dupa care se transfera intr-un castron mare (ca sa nu stea inghesuite si sa se abureasca).

2. Se adauga in cratita si se incinge restul de ulei. Se adauga ceapa si cartofii, si se gatesc amestecand continuu timp de 3-4 minute, sau pana cand legumele incep sa se inmoaie. Se adauga boiaua si chimionul. E gateste timp de un minut. Se adauga supa de legume si apa.

3. Se pun deoparte 3 linguri de boabe de porumb, iar restul se adauga peste supa de legume. Se da in clocot, dupa care se reduce flacara si se lasa sa fiarba acoperit, la foc mic,btimp de 5-10 minute, sau pana cand cartofii s-au gatit.

4. Se ia de pe foc si se adauga sucul de la ¼ de limeta. Se paseaza cu um mixer de mana (sau intr-un blender) pana se transforma intr-o compozitie uniforma si cremoasa, Se  asezoneaza cu piper. Se imparte in doua farfurii si se distribuie deasupra boabele de porumb, feliile de ardei iute si de limeta si branza feta. Se presara cu boia afumata Se serveste cu feliile de paine unse cu margarina.


No comments:

Post a Comment