Friday, 24 June 2022

PAINE INTEGRALA FARA DROJDIE SI FARA DOSPIRE

 Iată o rețetă rapidă de pâine irlandeză cu bicarbonat care poate substitui pâinea noastră tradițională. Este o paine pentru micul dejun sal pentru a acompania o supa. Faina din grau integral are um continut ridicat de fibre alimentare, iar semintele de in vin cu um surplus de grasimi nesaturate.


Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 2 ore / Portii: 16 ( 1 felie pe portie)

Nutritie

PE PORTIE: 120 kcal, 3.9 g proteine, 5.5 g grasimi (0.7 g grasimi saturate), 15 g carbohidrati, 2.2 g fibre, 165.6 mg sodiu

Ingrediente

 Ulei spray pentru gatit

 2 cani de faina integrala de grau

 ½ cana de de faina de in, sau seminte de in macinate

 2 linurite de praf de copt

 ½ lingurita de bicarbonate de sodiu

 ¼ lingurita de sare

 1 ou mare (60 g), batut lejer

 1 ½ cana de lapte batut

 ¼ cana de ulei vegetal

 2 linguri de zahar.

Instructiuni

1.  Se incalzeste cuuptorul la 175°C. Se unge cu spray de ulei o tava pentru cozonaci de cca 25 x 12 cm si, ottional, se tapeteaza cu hartie de copt.

2. Se amesteca intr-un castron cele 2 gani de faina, ½ cana de seminte de in macinate, 2 lingurite de praf de cot, ½ lingurita de bicarbonat de sodiu si ¼ lingurita de sare.

3. Intr-un alt castron, se amesteca oul cu o cana si jumatate de lapte batut, ¼ cana de ulei vegetal si 2 lingurite de zahar.

4. Se face o gropita in amestecul de faina si se adauga amestecul de ingrediente umede. Se amesteca cu mana, doar cat as se incorporeze toata faina si as nu ramana cocolosi. Se toarna compozitia in tava pregatita.

5. Se intruduce tava incentrul cuptorul preincalzit la 175°C si se coace timp de 45 – 50 minute, sau pana cand testul cu scobitoarea arata ca s-a copt la interior. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca timp de 10 minute asezata pe un gratar metalic. Se scoate painea din tava si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi consumata.

 Variante:

Paine cu rosii uscate la soare si Jalapeño

Se adauga in compozitie 2 cani de rosii uscate la soare, tocate si un ardei jalapeño proaspat, la care s-au inepartat semintele, tocat. Optional, dupa ce s-a turnat in tava, se poate orna cu rosii uscate la soare si rondele de jalapeño.

Paine cu oarmesan si ierburi aromate

Se adauga in copozitie ½ cana de Parmesan ras, ¼ cana de frunze de patrunjel, 1 lingura de frunze proaspete de cimbru si 2 catei de usturoi tocati narunt. Dup ace se toarna in tava, se presara additional cu parmesan ras.

 

Paine cu chipsuri de ciocolata

Se inlocuieste 1/3 de cana de faina cu cacao si se adauga ¼ cana de chipsuri de ciocolata. Se mareste cantitatea de zahar la ¾ cana si se adauga 1 lingurita de extract de vanilie.

 

Paine cu cranberry si nuci

Se adauga ¼ cana de fructe de cranberry uscate si ¼ de cana de miez de nuca prajit si tocat. Se mareste cantitatea de zahar la ¾ de cana.


No comments:

Post a Comment