Iată o rețetă rapidă de pâine irlandeză cu bicarbonat care poate substitui pâinea noastră tradițională. Este o paine pentru micul dejun sal pentru a acompania o supa. Faina din grau integral are um continut ridicat de fibre alimentare, iar semintele de in vin cu um surplus de grasimi nesaturate.
Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 2 ore
/ Portii: 16 ( 1 felie pe portie)
Nutritie
PE PORTIE: 120
kcal, 3.9 g proteine, 5.5 g grasimi (0.7 g grasimi saturate), 15 g
carbohidrati, 2.2 g fibre, 165.6 mg sodiu
Ingrediente
Ulei spray pentru gatit
2 cani de faina integrala de grau
½ cana de de faina de in, sau seminte
de in macinate
2 linurite de praf de copt
½ lingurita de bicarbonate de sodiu
¼ lingurita de sare
1 ou mare (60 g), batut lejer
1 ½ cana de lapte batut
¼ cana de ulei vegetal
2 linguri de zahar.
Instructiuni
1. Se incalzeste cuuptorul la 175°C. Se
unge cu spray de ulei o tava pentru cozonaci de cca 25 x 12 cm si, ottional, se
tapeteaza cu hartie de copt.
2. Se amesteca intr-un castron cele 2 gani de faina, ½ cana de seminte de
in macinate, 2 lingurite de praf de cot, ½ lingurita de bicarbonat de sodiu si ¼
lingurita de sare.
3. Intr-un alt castron, se amesteca oul cu o cana si jumatate de lapte
batut, ¼ cana de ulei vegetal si 2 lingurite de zahar.
4. Se face o gropita in amestecul de faina si
se adauga amestecul de ingrediente umede. Se amesteca cu mana, doar cat as se
incorporeze toata faina si as nu ramana cocolosi. Se toarna compozitia in tava pregatita.
5. Se intruduce tava incentrul cuptorul preincalzit la 175°C si se coace
timp de 45 – 50 minute, sau pana cand testul cu scobitoarea arata ca s-a copt
la interior. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca timp de
10 minute asezata pe un gratar metalic. Se scoate painea din tava si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi
consumata.
Variante:
Paine cu
rosii uscate la soare si Jalapeño
Se adauga in
compozitie 2 cani de rosii uscate la soare, tocate si un ardei jalapeño
proaspat, la care s-au inepartat semintele, tocat. Optional, dupa ce s-a turnat
in tava, se poate orna cu rosii uscate la soare si rondele de jalapeño.
Paine cu
oarmesan si ierburi aromate
Se adauga in
copozitie ½ cana de Parmesan ras, ¼ cana de frunze de patrunjel, 1 lingura de frunze
proaspete de cimbru si 2 catei de usturoi tocati narunt. Dup ace se toarna in
tava, se presara additional cu parmesan ras.
Paine cu
chipsuri de ciocolata
Se
inlocuieste 1/3 de cana de faina cu cacao si se adauga ¼ cana de chipsuri de
ciocolata. Se mareste
cantitatea de zahar la ¾ cana si se adauga 1 lingurita de extract de vanilie.
Paine cu cranberry si nuci
Se adauga ¼ cana de fructe de cranberry uscate si ¼ de cana
de miez de nuca prajit si tocat. Se mareste cantitatea de zahar la ¾ de cana.
No comments:
Post a Comment