Friday 30 June 2023

SUPA CREMA DE ANGHINARE

 Legenda spune că Zeus, îndrăgostit nebunește, dar respins, de frumoasa nimfă Cynara, s-a înfuriat teribil și într-o zi a transformat-o pe biata fată într-o legumă. A făcut-o în așa fel încât, într-un fel, să îi semene: verde, spinoasă și tare la exterior, asemenea trufașei Cynara, dar cu o inimă moale și dulce ca sufletul Cynarei.

Așadar, să nu vă lăsați descurajați de exteriorul tare și tăios al acestei legume, pentru că ceea ce veți găsi în interior vă va recompensa pe deplin, pentru că această miraculoasă inflorescență a plantei numite Cynara scolymys ajută la reglarea nivelului glicemiei în sânge, la sănătatea ficatului, stimulează secreția bilei și îmbunătățtește digestia, în mod general, dar, mai înainte de orice, e foarte bună la gust. 



Preparare: 1 ora / Timp total: 1 ora si 10 minute / Portii: 6

Nutritie

PE PORTIE: 188 kcal, 6 g proteine, 9 g grasimi ( 6 grasimi saturate), 24 g carbohidrati, 8 g fibre, 483 mg sodiu

Ingrediente

 2 lamai taiate in jumatati

 2.1/4 kg de anghinare proaspata (6-8 bucati mari) (*)

 6 cani de supa de legume sau de pui

 2 catei de usturoi, tocati grosier

 1 lingura de unt

 1/4 cana de amidon de porumb

 1/4 cana de apa

 1/2 cana de smantana minim 35% grasime

 1/2 lingurita de srae½ teaspoon salt

 1/4 lingurita de piper macinat

 

Instructiuni

1. In present se gaseste in magazine un sortiment variat de anghinare congelata, cata curatata. Luati un pachet de 300-400 de grame si gatiti-l confor instructiunilor de pe pachet. Sariti direct la pasul 3. Daca insa va incumetati sa porniti de la anginarea proaspata, urmati indicatiile care urmeaza. Iar daca sunteti “la prima abatere” recommend sa consultati si linkurile din sectiunea de SFATURI.  

Stoarceți sucul de la 3 jumătăți de lămâie într-un vas mare cu apă rece și adăugați coaja; ține jumătatea de lămâie rămasă la îndemână. Indepartati frunzele exterioare ale anghinării, rupându-le de la bază până ajungeți la frunzele de culoare galben pal, cu vârfuri de culoare verde mai închis. Tăiați vârfurile verzi pana se vede interiorul pufos al anginarei (dacă nu îl vedeți la prima tăietură, tăiați puțin mai jos până când este vizibil). Cu o lingură de scobit pepene galben sau cu o lingurita, îndepărtați cu grija tot puful din interior. Frecați partea superioară a inimii de anghinare si in specila taieturile expuse cu jumătate de lămâie. Se verifica tulpina, taind o bucatica la 2-3 cm. de la capat. Daca este lemnoasa si fibroasa, se taie in continuare. In cazul in care toata tulpina este fibroasa, se indeparteaza de langa receptacul. Frecati cu lamaie partea expusa si puneti anghinarea in vasul cu apa cu lamaie. Repetati cu restul de anghinare (ar trebui să aveți 300 până la 400 de grame de anghinare curatata).

2. Scurgeți anghinarea și transferați-o într-o oală mare. Adăugați supa și aduceți la fierbere. Reduceți temperatura pentru a menține o la temperatura de firerbere, acoperiți și gătiți până când anghinarea se înmoaie, aproximativ 5 minute.

3. Se transfera anghinarea si trei cani de lichid intr-un blender. Se adauga usturoiul si se proceseaza pana se transforma intr-o compozitie cremoasa. Se transfera mixtura inapoi in oala si se amesteca cu lichidul ramas. Se adauca untul si se da in clocot. Se reduce temperatura si se gateste la foc mic timp de o ora pentru a se concentra aromele (fierbere molcoma (85 °C – 95 °C))

4. Separat, se amesteca intr-un castonel amidonul de porumb si apa. Se adauga treptat in supa, amestecand continuu timp de 1 minut, sau pana cand supa incepe sa dea in clocot si sa se ingroase. Se drege cu smantana si se asezoneaza cu sare si piper.

Sfaturi

Cum curatam si preparam anghinarea (Laura Adamache)

Anghinarea, cum o curat, cum o mananc? (Laura Laurentiu)

No comments:

Post a Comment