Sunday, 31 July 2011

Bucatarie cu si pentru prichindei






S-au plictisit cumva prichindeii de joaca de-a vacantza mare? Atunci este timpul sa muti terenul de joaca in bucatarie. Sau bucataria pe terenul de joaca. Cum iti este mai la indemana.

Copiii se simt plini de importanta atunci cand au sansa sa ajute la preparatul mancarii pentru ei si pentru familie. Au convingerea ca adauga mult mai multa savoare preparatelor gatite de ei. Adesesori mananca, chiar cu entuziasm, alimente de care altminteri nu se ating. Treaba prin bucatarie are si darul de a apropia membrii familiei shi a produce amintiri “gustoase” si de lunga durata. 


Inspira-te dintr-o carte de bucate pentru copii. S-au conecteaza-te la internet (cautarea pe Google pentru “Cooking with Kids” a generat 224,000,000 de rezultate!!!) pentru a gasi retete amuzante si usor de preparat.

Nu uita insa ca in bucatarie cutitele taie, focul arde iar apa fiarta si uleiul incins oparesc. Ai mare grija ca o activitate placuta sa ramana o amintire frumoasa shi sa lase in urma dorinta de a o repeat cat mai curand si cat mai des cu putinta.

Cateva reguli de baza gasesti aici:

Pentru incepatori, poti incerca urmatoarele retete simple:
  • ·         Piureuri de fructe. Amesteca in blender fructe proaspete zemoase (afine, sau zmeura, sau mure sau ce ai la indemana) cu lapte condensate sau iaurt. Toarna amestecul in cupe, orneaza cu cateva fructe proaspete shi frunze de menta. Da totul la rece. Sau incearca spuma de căpșune despre care am amintit in taifasul din 19-Iulie: “Ce sunt probioticele si de ce avem nevoie de ele”. Pentru avansati potzi carameliza o parte din fructe.
  • ·         Covrigei de casa. Dintr-un aluat congelat, procurat de la supermarket (vezi conceptul de speed-scratch din taifasul din 20-Iulie) modeleaza litere din alfabet. Coace conform tipului de aluat folosit.
  • ·         Toaster pizza (http://www.wikihow.com/Make-a-Toast-Pizza). Stropeste feliile de paine cu un pireu de rosii. Presara legume tocate marunt (frunzele de patrunjel proaspat in amestec cu doi catei de usturoi, cateva ciupercute din conserva, cubulete de ardei). Acopera cu o felie de branza topita, sau cascaval, sau mozzarella. Decoreaza cu felii de pomodori secchi bines curse de ulei. Coace in cuptorul cu microunde pana cand branza incepe sa se “topeasca”. Incearca noi retete de tapa(s) (vezi taifasul din 17-Iulie – Tapas intre adevar si legenda) in functie de fantezia si ce “ramasite” gasesti prin frigider.
  • ·         Banane crocante. Tavaleste bananele decojite in unt de arahide sau lapte condensat sau iaurt. Imbraca-le apoi cu un strat generous de fulgi de cereale. Lasa-le sa se odihneasca la rece inainte de al le servi.
Pentru cei mai experimentatzi, inceraca preparate (alimentare shi nu numai – adica porridge, pudding, lumanari, sapun sau cerneala)  din “Cooking Up U.S. History: Recipes and Research to Share with Children” pe care o poti procura cu un “index finger discount” de aici: http://ebookee.org/Cooking-Up-U-S-History-Recipes-and-Research-to-Share-with-Children_816662.html (203 pag, format .pdf, 1MB)

Sau poate te inspira mai mult “Cooking for Children: No Mess, No Fuss, No Problem”  pe care o poti gasi “la acelashi pretz” aici: http://ebookee.org/Dagmar-V-Cramm-Cooking-for-Children-No-Mess-No-Fuss-No-Problem_336271.html

Atat pentru azi. Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment