Thursday 14 July 2011

Despre alimentele organice

Cu siguranta ca ai remarcat in supermarket acele rafturi frumoase, cu pretzuri indecente si cu un banner mare care itzi atrage atentia ca astea sunt produse organice . Dar inainte de a da curs folclorului urban despre binefacerile unei alimentatzii bazate pe astfel de produse si a face gaura in bugetul familiei, “tu te-ntreaba shi socoate”: Chiar merita pretzul afisat pe raft?.

Inainte de toate, sa vedem ce sunt produsele organice? Termenul a fost introdus in 1939 de catre Lord Northbourne (un distins fermier britanic) ca raspuns la industrializarea agriculturii si se refera la alimente care sunt produse fara folosirea niciunui fel de compus sintetic cum ar fi  pesticidele sintetice  si  ingrasamintele chimice, nu au fost modificate genetic, si la procesarea lor nu se folosesc  metode artificiale ca invechirea/maturarea artificiala, iradierea , solventii industriali,  ingrediente  modificate genetic, sau  aditivi alimentari chimici. Este permisa doar utilizarea pesticidelor care nu sunt sintetice. In cazul in care sunt inglobate si ingrediente neorganice, cantitatea lor este limitata prin standarde ( maxim 5% in Statele Unite, Canada si Australia)..

Totul este tinut din scurt. Nu orice produs din curtea gospodarului poate poposi pe rafturile cu produse organice. Inainte de a pune eticheta care atesta un produs ca fiind organic, acesta trebuie sa fie mai intai cerificat in conformitate cu norme specifice. Iar, in functzie de eticheta, produsele sunt unele mai organice decat altele. In Statele Unite:
100 % organic — inseamna ca produsulcontine numai ingrediente organice
Organic — inseamna ca are un continut de cel putzin 95% ingredient
Made with organic ingredients — ar trebui sa contina cel putin 70% ingrediente organice.

Pana aici totul suna bine. Dar sunt ele, produsele organice mai sigure pentru sanatatea noastra?  Merita sa plateshti in plus pentru beneficiile aduse de ele? Pana in prezent studii facute asupra preparatelor organice nu au confirmat ca ar fi mai sigure, mai sanatoase sau ca ar avea calitatzi nutritzionale deosebite de alimentele “conventionale”.  Gustul? E chestie subiectiva, shi se pare ca tine mai mult de felul in care sunt preparate decat de modul in care au fost cultivate.

Deci shi produsele organice sunt pana la urma alte “mofturi” bune pentru prostit prostii. Shi inca ceva. Folosirea pesticidelor shi a ingrasamintului nu este interzisa. Doar ca acestea trebuie sa fie naturale sau sa fie din lista celor aprobate.

Daca totusi doreshti mancare organica:
Incearca produsele gospodarilor locali. Productia de alimente organice s-a dezvoltat sub sloganul "Know your farmer, know your food".
Citeste cu atentie etichetele produselor din raft. Fii sigur ca ceea ce doresti este ceea ce platesti.

Iar pentru a proba ce am spus va invit incearca gustul nesanatos al preparatelor propuse de Adi Hadean. Am incercat sa adaug cateva poze pofticiuase, dar nu a fost cu putinta.

Coaste, coriandru, cartofi


Legume coapte cu urdă și roșii


Asorteaza-le cu un roze acidulat de Dealu Mare.

Sau cu un Ursus intr-un pahar deabia scos de la gheata.

Atat, Sa fiti sanatosi

No comments:

Post a Comment