Saturday 30 July 2011

Despre dieta cu alimente crude

Este dieta cu alimente crude “calea spre o sanatate perfecta” sau doar o alta gaselnitza de prostit proshtii?  Un simplu search pe google a generat aproximativ 648.000 (de) rezultate (0,15 secunde), iar primele afisari sunt:

  Alimentatia naturala si longevitatea

www.slabire-sanatate.ro/articole/longevitatea.php - În cache
Alimentele crude hranesc si vindeca totodata deoarece contin enzime, izvoare de viata ce nu pot fi "fabricate". Ele sunt necesare atit pentru cei bolnavi, ...

  Dieta cu alimente crude sau cum sa slabesti sanatos - Diete de ...

www.slabsaugras.ro › DieteDiete de slabit - În cache
1 postare - Ultima postare: 3 Nov 2010
Doresti sa adopti o alimentatie naturala si in acelasi timp sa pierzi kilogramele in plus? Vrei sa ai energie, iar organismului tau sa-i fie ...

  Megan Fox consumă alimente crude ca să rămână în formă

www.click.ro/.../Megan-Fox-consuma-alimente-ramana_0_1... - În cache
10 Iul 2011 – Fostă deţinătoare a titlului de "Cea mai sexy femeie din lume", actriţa Megan Fox a povestit jurnaliştilor despre dieta sa specială şi a ...

  Alimentatia naturala si longevitatea

www.slabire-sanatate.ro/articole/longevitatea.php - În cache
Alimentele crude hranesc si vindeca totodata deoarece contin enzime, izvoare de viata ce nu pot fi "fabricate". Ele sunt necesare atit pentru cei bolnavi, ...
… … …

O definitie, (si o abordare) care mie mi s-a parut corecta, poti gasi aici: http://www.i-medic.ro/diete/dieta-cu-alimente-crude

In pofida interesului (relative recent) pentru dieta cu alimente crude, o combinatie de cruditatzi cu alimente gatite pare a fi de departe cea mai buna alternativa. Printr-un mod de gatire adecvat majoritatea nutrientilor sunt pastrati intacti, iar prin tratare termica unii fitonutrienti devin disponibili chiar in cantitate mai mare. De exemplu:
  • ·         Carotenoiele  din morcovii fierti;
  • ·         Lycopenul din rosiile tratate termic;
  • ·         Fenolii naturali, deasemenea antioxidanti, continuti de floricelele de porumb.

Pentru acei care sustin ca prin gatire sunt eliminate enzime importante ce se gasesc in alimentele crude, este bine de stiut ca acele enzyme sunt esentiale pentru plante, nu pentru oameni. CORPUL UMAN ISI PRODUCE SINGUR EMZIMELE DE CARE ARE NEVOIE. Un alt avantaj care decurge din gatit: caldura distruge bacteriile nedorite care altfel ar putea genera o serie intreaga de boli. Cand mananci fructe sau legume crude, nu uita sa le speli cu simt de raspundere inainte de a musca din ele.

Incearca azi una din combinatiile de alimente crude cu alimente gatite:

  • ·         Legume proaspat culese din gradina, “aruncate” peste ardei copti;
  • ·         Compot de fructe tropicale, asezonat cu alone de padure prajite.
  • ·         Cartof dulce copt in cuptor, stropit cu salsa de mango shi asezonat cu Frunze de menta.
  • ·         Salata siciliana, “furata” de la Radu Popovici:
Reteta foloseste ingrediente tipice insulelor mediteraneene. Gustul acestei salate se imbunatateste daca este preparata cu 1-2 ore inainte de a se servi. Reteta originala foloseste fileuri de ansoa, dar eu am preferat sproturile afumate, pentru ca au gust mai fin si o minunata aroma de afumat care se potriveste cu cea a ardeilor copti.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute, inclusiv racirea

Ingrediente:
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
1 ardei gras verde
8 rosii uscate la soare, conservate in ulei, bine scurse, taiate fasiute subtiri
4 rosii mai mici, feliate
1 cutie de sproturi afumate, bine scurse de ulei
1 lingura de capere, scurse
1 lingura de seminte de pin
2 catei de usturoi, feliati foarte subtire
5 linguri de ulei de masline extra virgin
2 lingurite de otet balsamic
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
marar proaspat, tocat
patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se taie ardeii in sferturi si se curata de cotor si seminte. Se aranjeaza pe o tava de copt, cu partea cu coaja in sus, sub grill-ul incins al cuptorului. Se coc pana ce coaja se rumeneste. Se transfera intr-un castron si se acopera cu un prosop curat. Se lasa sa se raceasca pana ce se pot manui. Se curata apoi de coaja si se taie fasiute subtiri.

Intre timp, se amesteca uleiul de masline cu otet balsamic, suc de lamaie, coaja rasa de lamaie, verdeturi tocate, sare si piper.

Se aranjeaza ardeii copti, rosiile si sproturile pe un platou. Se presara deasupra fasiutele de rosii uscate la soare, capere, usturoi si seminte de pin.
Se toarna dressing-ul peste salata chiar inainte de a se servi. Folositi paine, chiar si alba, ca sa o inmuiati in sos; este absolut delicioasa!

Sfaturi:
Puteti prepara dressing-ul (sosul pentru salata) exact dupa gustul dvs.
Cei care prepfera un pic de iuteala, pot adauga cateva picaturi de sos Tabasco (sau alt sos iute).
Cei care prefera gustul acrisor, pot adauga 1 lingura de suc de lamaie.
Cei care prefera gustul sarat, pot folosi fileuri de ansoa tocate in locul sproturilor afumate.


Atat. Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment