Monday, 1 August 2011

Vinetele, vedete estivale!

Originara din India, unde era cultivate inca din timpuri preistorice, vanata a fost asimilata in Europa deabia prin secolul XIV. Gustul amarui al fructului proaspat se transforma intr-o aroma delicata si complexa atunci cand este gatit. Desi in multe retete sunt folosite ca in;ocuitor al carnii, vinetele au un continut redus de proteine. Deasemeni au un continut extrem de mic de calorii (o jumatate de cana de vinete gatite contine cca. 15 calorii), si neglijabil de grasimi si cholesterol. Este insa bogata in fibre dietetice (in special coaja – care este comestibila!!!), acid folic si potasiu. Mai contine nicotina !!! Mai multa decat oricare din plantele comestibile (0.01 mg/100g). Nu te bucura prea tare. Cantitatea este neglijabila prin comparative cu fumatul pasiv. Este nevoie de cca. 9 kg de vinete pentru a obtine aceeasi cantitate de nicotina continuta intr-o tigara.
Se spune despre vinete ca au efecte benefice in combaterea stresului, a insomniei si a starilor de nervozitate. Vanata este un bun diuretic si un bun antiinflamator, fiind indicat celor care au probleme digestive. Frunzele vinetelor sunt folosite in terapii naturiste pentru calmarea arsurilor de soare, a abceselor si a hemoroizilor. Sucul este foarte bun pentru curatarea ficatului si a pancreasului. Fibrele din vinete influenteaza metabolismul avand ca rezultat scaderea nivelul colesterolului din sange. Conform studiilor recente, vinetele se plaseaza pe locul doi dupa varza in prevenirea cancerului. De aceea, specialistii medicinei naturiste ne recomanda ca in sezonul vinetelor sa profitam din plin de bogatia acestei legume, consumandu-le macar o data pe saptamana.

Pentru cei care doresc sa incerce si altceva decat slata de vinete (atat de fina si deosebita incat francezii o numesc “caviar” de vinete), va propun o reteta mediteraneana, de inspiratie medievala, de prin Catalonia si  Mallorca.
Reteta este cea mai veche reteta europeana de vinete umplute si face parte din Llibre de Sent Soví, o carte de retete catalane scrisa prin secolul XIV (mai précis 1324).
Ingrediente (pentru 2 portii):
1 vanata de marime mijlocie
250g carne an macra de porc (vita sau amestec porc-vita) tocata
1 artei gras verde tocat in bucati mai mari
14 cana de ceapa tocata
1 catel de usturoi pisat
18 lingurita oregano uscat
18 lingurita piper
1 rosie de marime medie, tocata in bucati mari

Se spala vanata, se taie in jumatate pe lungime si se scoate pulpa, astfel incat coaja sa ramana intact, cu o grosime de cca. 5 mm.  Taie pulpa in cubulete cu latura de cca. 10mm. Lasa atat cubuletele de vanata cat shi cochiliile sa se scurga de zeama cca o jumatate de ora. Intr-o tigaie caleste cu o lingura de ulei carnea toccata, ardeiul verde, ceapa si usturoiul, pana cand carnea devine maronie. Inlatura excesul de grasime si adauga pulpa de vanata, o cana de apa oregano si piperul. Acopera shi fierbe la foc mic cca. 10 minute, amestecand din cand in cand. Ia amestecul de pe foc si adauga rosiile, decojite si taiate in cuburi. Umple jumatatile de vanata cu acest amestec. Aseaza jumatatile de vanata umplute intr-o tava shi da-o la cuptorul incins la cca 175 grade C pentru 20-25 min. Orneaza cu crunze de patrunjel proaspat.

In varianta originala, jumatatile de vanata se fierb cca. 15 minute pentru a se inmuia si albi. Iar umplutura dupa ce se ia de pe foc shi se raceste, se amesteca cu un galbenus de ou. Eu prefer insa o textura mai fibroasa.
Cum azi, 1-August este si prima zi din postul Sfintei Marii, pentru cei mai evlaviosi exista si versiunea de post publicata de Radu Popovici:
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
8 vinete mici si subtiri (Daca nu aveti la indemana vinete mici, ci doar mari, o jumatate de vanata va fi de ajuns pentru o persoana.)
2 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
2 cepe, tocate marunt
4 catei de usturoi, pisati
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati
1 dovlecel, tocat
120 g smantana de nuca de cocos
cateva frunze de busuioc, tocate
cateva fire de coriandru, tocate
4 linguri de sos de soia
orez fiert, presarat cu ceapa verde tocata, pentru servit
sos dulce de ardei iuti (sweet chili sauce), pentru servit

Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 200 °C (gradatia mediu - ridicat). Se pun vinetele pe o tava de copt si se coc 8-10 minute, pana se inmoaie. Se taie in jumatate si se scobeste miezul, pastrand carcasele.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc cepele, usturoiul si ardeii iuti timp de 2-3 minute, dupa care se adauga dovleceii si miezul de la vinete. Se adauga apoi smantana de cocos, busuiocul, coriandrul si sosul de soia si se fierb ingredientele 3-4 minute.
Se imparte mixtura intre carcasele de vinete. Se readuc in cuptor timp de 5-10 minute si se servesc imediat, alaturi de orez fiert si sos dulce de ardei iute.
Sfaturi:
Smantana de cocos se aduna la suprafata cutiilor de lapte de cocos, mai ales daca sunt depozitate in locuri racoroase, asa ca nu agitati cutia inainte de a o deschide. Colectati smantana cu o lingura si folositi-o in reteta.
Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment