Wednesday 20 July 2011

Speed-Scratch - sau cum sa gatesti repede shi gustos.

“Infloreeeeeshte mazareaaaaaaa, Ma uit la ea shi simt ca-mi creshte inimaaaaaaa…..”

Dar de ce taman mazarea? De ce nu busuiocul, sau patrunjelul.  De ce nu “Infloreshte patrunjelul, ma uit la iel shi simt cum imi creste colesterolul.” Ca ar fi la fel de bine. Sau, me rog, de rau. Ca nici sa suferi de cord marit nu este tocmai o fericire.

Deschizand astazi pagina Google, m-am “iluminat”. Astazi, 20-Iulie-2011 se implinesc 189 de ani de la nashterea lui Gregor Johann Mendel , un calugar Augustinian shi totodata un om de stiintza considerat a fi intemeietorul stiintei geneticii. Între 1856-1863 a cultivat și a studiat 29,000 de plante de mazăre (Pisum sativum), experiențele sale ducând la generalizările ce ulterior au devenit cunoscute ca „Legile eredității ale lui Mendel”. Shi, cum de bashtina este de prin Austria, deci contzaran cu muzicieni de renume, probabil ca a formulat shi versurile atat de inspirate cu care am inceput taifasul de azi.

Pe la inceputul secolului XX activitatea stiintifica a lui Gregor Mendel a fost redescoperita, iar din laboratoarele lumii prin altoiri si incrucisari mai mult sau mai putin inspirate au aparut mult controversatii hibrizi. Numai tovarashul Micurin a creat vre-o 300 de soiuri noi. Se spune ca a incercat sa incrucisheze oaia cu cucul de la ceas pentru ca mieii rezultatzi sa poata da ora exacta ciobanilor socialismului aflatzi in transhumantza spre comunism. Iar pe la varsta de 80 de ani i-a venit ideea sa incrucisheze mainile pe piept, dar n-a mai apucat saracul sa vada rezultatul.

Dar sa revin la subiectul de azi, shi anume conceptul de Speed Scratch.  Stai sa vezi. Cu totzii ne dorim o masa echilibrata, care sa ne ofere nutrientii atat de necesari organismului nostrum alaturi de aromele inconfundabile ale preparatelor “ca la mama acasa”. Dar … dupa o zi “aglomerata” la servici, cand odata ajuns(a) acasa un pahar de vin shi o baie fierbinte este tot ce itzi doreshti, trebaluitul prin bucatarie shi prepararea unuei mese laborioase nu prea itzi surade. Shi atunci este usor sa cedezi ispitei de a comanda ceva de la restaurantul chinezesc sau de la ce pitzerie mai gaseshti deschisa.

Este insa posibil sa producem o masa sanatoasa intr-un timp record? Aici intervine conceptual de Speed-Scratch (nu am reusit sa gasesc un echivalent in limba romana). Consata in a combina un produs semipreparat (de calitate shi de prvenientza certificata) cu cateva produse proaspete care sa confere prospetzimea shi aromele specific bucatariei clasice. De exemplu peste un blat de pitza semipreparat pastrat in congelator adaugi ciuperci feliate, ceapa, ardei si rosii proaspete. Sau amesteci cubuletele dintr-o cutie de compot de ananas cu fructe proaspete shi asezonezi cu un strop de sampanie.

Sau incearci un cotlet cu garnitura de mazare rosii cherry shi ciuperci champinion: 

 

în tigaia fierbinte pui sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat, plus doi stropi de ulei. Pui cotletul în tigaie și il lasi două minute și un pic pe o parte. Intors cotletul si-l mai lasi două minute și un pic pe partea cealaltă. Pui ciupercile tăiate în lamele subțiri lângă carne și le frigi, mai puțin de un minut pe fiecare parte. E un truc menit să intensifice gustul ciupercilor, care practic le transformă într-un condiment. Scoti carnea și ciupercile pe o farfurie și pui în locul lor mazărea și roșiile cherry tăiate în sferturi. Mai picuri puțin ulei și presari sare și amesteci. Foloseste mazăre congelată.  Nu e nevoie să o țin pe foc mai mult de trei-patru minute. Era să uit: arunca peste mazăre niște frunze de pătrunjel. E o mâncare ce se face-n zece minute (+-1minut).


Sa aveti pofta.

No comments:

Post a Comment