Monday, 18 July 2011

Fii in forma!

Ai picat in butoiul cu maelancolie? Ai impresia ca toti te musca? Sentimentul de neputinta a pus stapainire pe tine? Toate corabiile par a se fi scufundat? Este momentul potrivit pentru miscare. Activitatile fizice, chiar shi de scurta durata, pot sa te repuna pe linia de plutire. Studiile arata ca activitatile fizice regulate pot reduce (sau grabi ieshirea din) crizele de depresie.

Cum influenteaza practicarea exercitiilor fizice sanatatea psihica? Se pare ca nu este inca prea clar. Se vorbeste despre cresterea cantitatzii de endorphine (echivalentul natural al morphinei) din organism sau de phenethylamine (o amphetamina naturala) eliberate ca urmare a gimnasticii aerobice. Sau mai degraba starea de satisfactie se datoreaza sentimentului de implinire ce vine odata cu castigarea unei batalii in războiul cu kilogramele pe care le porti în jurul taliei și în alte zone, mai mult sau mai puțin pufoase. Ori poate miscarea iti distrage atentia si te face sa uiti pe moment de orice “apasare”.

Oricare ar fi cauza prin care exercitiile fizice iti readuc buna dispozitie, pastreazati (sau recapata) forma atat pentru trup cat si pentru minte shi suflet:

Fa astazi o drumetie de cel putin 10 minute (cca 500 de metri!!!). Propune-ti sa ajungi la 60 minute in fiecare zi (adica cam 3 km)!

Practica exercitiile fizice alaturi de un prieten. Camaraderia este si ea un instrument puternic ce ajuta la ridicarea moralului.

Sau cauta un abonament pentru un antrenament de Tae Bo. Combina binefacerile gimnasticii aerobice cu puterea artelor martiale.

Sau cheama-ti prietenii in jurul a cateva sticle de vin (bogate in antocian), asortate cu o salata de ardei copti, frigarui si biryani


Iar din categoria “lucruri minunate despre care nu știam că există”,azi iti propun za’atar.  Za’atar e un condiment care vine din Orientul Mijlociu .
Za’atar definește o familie de plante aromatice din care fac parte măghiranul, oregano, cimbrișorul și altele cu arome asemănătoare. În același timp, definește și amestecul acestor plante uscate (pot fi toate sau doar o parte) cu sumac uscat, sare, poate piper, ocazional zeamă de lămâie și semințe de susan ușor prăjite. Partea frumoasă e că nu trebuie să mergeți până în Iordania după za’atar, puteți să vă preparați acasă propria versiune. Folosiți o linguriță de oregano, una de măghiran, o jumătate de linguriță de busuioc, o jumătate de linguriță de cimbrișor, o lingură de semințe de susan pe care le prăjiți în tigaia antiadrentă împreună cu o linguriță de sare (stropiți în tigaie cu zeama de la o jumătate de lămâie) și un vârf de linguriță de sumac (se găsește mai noi în orice hypermarket). De ce v-ați da osteneala? Pentru că za’atar-ul e bun peste hummus, peste fasolea frecată, peste o iahnie, peste crema de brânză sau peste salata de vinete. Ca să nu mai spun că-i foarte bun pe pâine unsă cu ulei de măsline extravirgin sau de floarea soarelui (de la țară).

Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment