Bucurate azi de fragezimea stiuletilor de porumb. Cu cat mai tineri, cu atat mai dulci!
Odata cules, zaharul continut in mod natural incepe sa se transforme in amidon. (Amidonul de porumb era comercializat in republica socialista sub denumirea de ZEAMIL. Nu shtiu daca se mai gaseshte, dar se putea preapara o budinca destul de buna, competitiva cu cele de la Dr. Oetker). Proaspat, congelat sau conservat, porumbul ofera beneficii pentru sanatate care de cele mai multe ori subt trecute cu vederea.
In afara continutului ridicat de carbohirati complecsi si fibre gastrice, prumbul galben este o sursa importanta de zeaxanthin si lutein. Acesti fitonutrienti fac parte din familia caroteniodelor shi contribuie la mentinerea sanatatii inimii shi a performantelor vizuale. Totodata protejeaza pe termen lung impotriva degenerararii maculare (este vorba despre afectarea vederii centrale, in timp ce vederea periferica ramane functionala).
Cei mai studiosi dintre voi, gasiti mai multe vorbe aici: http://www.revistafelicia.ro/articol_1006230/porumbul_fiert_sau_copt_-_o_sursa_de_sanatate.html
Cum suntem in plin sezon, pune nishte porumb pe gratar.
Cat sunt inca fierbinti, freaca stiuletii cu usturoi shi prafuie-I cu un praf aromat facut din o lingurita de enibahar, una de coriandru boabe, una de piper, una de sare, una de chimen si o lingurita de cuisoare, pisate mine in mojar sau maruntite cu blenderul.
Merge perfect si cu alioli - un fel de mujdei, tipic pentru zona mediteraneana a Europei.Reteta de baza este simpla, dar suporta multe variatii dupa gustul bucatarului si pofta consumatorului. Merge bine cu cartofi, pui fript, gratare de orice fel, shi chiar cu mici. Merge cu dovleac copt, porumb rumenit pe jar sau fiert sau cu legume la gratar. Cu sparanghel se spune ca este un vis aproape erotic.
Curata usturoiul si taie-l in bucati nu foarte mari. Pune-l in mojar si peste el, sare grunjoasa si Frunze aromate (patrunjel, busuioc, menta sau coriandru), care din ele se potrivesc shi sunt la indemana. Adauga ulei (cel mai potrivit este cel de masline, extravirgin).
În mojar se transformă într-o pastă cu consistența maionezei. E o pastă grea, de aceea se recomandă moderația.
Smântâna sau iaurtul îmblânzesc gustul dar nu fac pasta mai ușoară.
Sigur, alioli, pe lângă gustul intens de usturoi vine cu reale beneficii pentru sistemul imunitar. Deci, e medicament. Deci, se recomandă din nou moderația:).
Shi ca porumbul sa nu se plictiseasca singur, adauga shi niste vinete si dovlecel pe gratar. Cu coaste.
Taie vânăta și dovlecelul în felii groase. Pune-le pe grătarul încins și ține-le acolo câte trei-patru minute pe fiecare parte. Taie-le apoi în cuburi și mesteca-le cu usturoi tocat și puțin pătrunjel. Prăfuieste-le cu cumin, sare de mare și fulgi de ardei iute. Mai amesteca în poveste o roșie, câteva frunze de busuioc și câțiva bulgări de mozzarella. Cât despre coaste, freca-le pur și simplu cu un amestec de mirodenii (cuișoare, scorțișoară, piper, nucșoară, sare, coajă de lămâie, zahăr), înșira-le pe țepușe și pune-le pe grătar.
Sa fiti sanatosi.
No comments:
Post a Comment