Friday 15 July 2011

Afinele – pline de vitamine si antioxidanti


In cele din urma, vara si-a intrat in atributzii. Pentru cei a caror locuinta de vara nu-i la tara, un weekend la munte te poate scapa de canicula citadina. Departe de zgomotul cotidian, aici, unde omul este musafirul naturii, fructele de padure te imbie cu aroma lor delicata. Iar daca esti mai putzin norocos shi cararile umbrite de cetina racoroasa nu-ti poarta pasii spre poienile pline cu fragi, mure, zmeura, sau afine, nu te sfii sa incurajezi comertul local.
Shi cum cred ca a inceput sezonul afinelor, vreau sa-tzi spun ca prin continutul bogat de antoceanozide si flavonozide, au rolul de protectie vasculara semnificativa la nivelul capilarelor si venelor. Stimuleaza sinteza de colagen, imbunatatesc acuitatea vizuala, scad glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet.
Calificate ca fiind super-alimente, afinele contin o gramajoara de chestii apetisante ( pterostilbene, anthocyanins, proanthocyanidins, resveratrol, flavonols, si tannins )  care constitue un adevarat rasfat pentru organism.
Usor de urmat, o  dieta cu afine are rolul de a preveni diverse afectiuni, datorita continutului bogat de antioxidanti. De asemenea, vitaminele C si E protejeaza impotriva bolilor degenerative si a cancerului de colon.

In plus, riscul de atacuri cardiace, dar si de diabet scade simtitor. Dieta cu afine este saraca in carbohidrati si are la baza doar proprietatile miraculoase ale acestor fructe de padure.

Iata cum va ajuta dieta cu afine

Va protejeaza impotriva cancerului ovarian. Sunt bogate in fitonutrienti si contin un flavonoid care scade simtitor riscul de a dezvolta cancer ovarian.

Duc la o mai buna functionare a creierului. Afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc afectiunile relationate cu inaintarea in varsta (Alzheimer sau dementa). O dieta bogata in afine imbunatateste capacitatea de invatare.

Protejeaza inima. Nu numai vinul rosu are proprietati cardioprotectoare. Un studiu recent a aratat ca mai mult de 38% din continutul afinelor lupta impotriva radicalilor liberi, vinovati de afectiuni grave.

Ajuta tractul digestiv. Pe langa fibre solubile si insolubile, afinele contin tanin, care are o actiune astringenta in sistemul digestiv pentru reducerea inflamatiilor. Totodata, afinele imbunatatesc si sanatatea tractului urinar.

Protejeaza dintii. Afinele rosii protejeaza dintii de carii, actionand prin impiedicarea “lipirii” bacteriilor de dantura. Asadar, sunt un aliat de nadejde in sanatatea orala.

Bea suc de afine timp de o saptamana.

O dieta cu afine presupune consumul de suc de afine pe durata unei saptamani. Ramane la alegerea ta daca sucul va fi baut la micul dejun sau seara. Daca preferi fructele, poti consuma un iaurt amestecat cu afine. Pentru a beneficia de efectul de detoxifiere a organismului se recomanda un pahar cu suc de afine pe zi.
 Iar pentru extrasezon nu uita de afinata traditionala. Shi daca mai raman, le poti conserva la congelator pentru a le amesteca in sucuri “fresh”, in salate cu fructe de mare sau pui, ca garniture pentru friptura de curcan, sau pentru un desert cu affine:

Wafe cu sos de affine picant.
Pentru 4 portii:
2 cani cu affine proaspete
3 linguri de zahar
4 lingurite de amidon de porumb
1 lingurita de scortisoara pisata
14 - 12 lingurita de piper negru macinat
13 caba cu apa
4 foi wafe proaspete sau congelate waffles
4 cupe inghetata de vanilie sau iaurt congelat

Se amesteca intr-o craticioara jumate din cantitatea de affine cu zaharul, amidonul de porumb, scortisoara, piperul negru si apa. Se lasa sa fiarba cca. 1 minut la foc mic. Se ia de pe foc shi se adauga restul de affine si se lasa sa se raceasca. Se usuca foile de wafe in toaster shi se aseaza pe farfurioare. Se pune deasupra iaurtul inghetad sau inghetata de vanile. Adauga sosul de afine ca topping.

Alte deserturi delicioase cu afine gasesti aici:


Two-Ingredient Blueberry Sorbet

No comments:

Post a Comment