Saturday 16 July 2011

Fitness reloaded.

Dupa postarea din 12 iulie, nu as vrea sa se creada ca sunt impotriva fitnessului. Miscarea fizica este foarte buna. Numai ca nu este de ajuns.  Si nu trebuie sa confundam fitnessul cu  Bodybuildingul

Duduca este Nikki Fuller, o fatuca a visurilor oricarui barbat. Dar cum spuneam, asta nu este fitness. Ca shi yoga, fitnessul ar trebui sa fie un mod de viatza care sa te ajute sa faci fata stresului cotidian de orice fel. Iar asta se obtine nu numai prin educatie fizica, ci asortand o dieta corespunzatoare, odihna suficienta shi activitatzi care sa iti dezvolte mintea shi sa iti largeasca universal cunoasterii.
Dar, ca shi in cazul celor Zece Porunci, respectarea promisiunilor facute zilnic este usoara pentru unii dar extraordinar de dificila pentru altii.
Vestea buna este ca expertii actuali intr-ale sanatatzii au reusit sa inteleaga ca nu exista inaltime, forma sau greutate perfecta. Ce este insa cu adevarat important este sa fii sanatos si sa te simti bine in propriul tau corp.


Iar pentru asta:
Programeaza-te pentru un control medical.Asa cum periodic iti duci masina pentru revizie tehnica, de ce nu ai proceda la fel si cu corpul tau?
Monitorizeaza parametrii functionali ai corpului tau: asemeni interesului pentru consumul de carburant la suta de kilometric, consumul de ulei, nivelul de CO2 din gazelle de esapament de ce nu te-ar framanta si nivelulcolesterolului si al trigliceridelor, valoarea tensiunii arteriale sau concentratia de zahar in sange. Sfatuieste-te cu medical tau cum sa le mentii in limite acceptabile.
Gaseste-ti propriul mod de a fi activ in fiecare zi, atat fizic cat si psihic.
Invata cum sa-ti controlezi cantitatea si calitatea hranei zilnice.Daca tot este sa pacatuiesti la cantitate, macar pacatueste cu preparate pofticioase si de cea mai buna calitate.
Mananca cat mai variat: poate mai multe fructe,legume si cereale; suficiente lactate (daca nu cumva ai intolerant la lactoza, alergie la lapte sau altele asemenea); poate mai putine alimente cu un continut ridicat de calorii si grasimi
Propune-ti un program pentru controlul greutatii realist si care sa nu-ti pericliteze sanatatea. Gaseste si urmeza si aici propriul drum!

Si cum zilele acestea multă lume trebăluieşte în jurul grătarelor, am gasit pe blogul lui Radu Popovici o reţetă interesantă. Vei putea prepara o marinadă excelentă pentru carnea de pasăre, porc şi vită. Provenind din bucătăria chineză, această marinadă foloseşte ingrediente uşor de găsit pe piaţa noastră şi dă gust şi aromă cu totul deosebite.


Carnea poate fi tăiată bucăţi mai mari (felii pentru friptură), sau mai mici (cubuleţe pentru frigărui, ori fâşiuţe pentru tras la tigaie). Se poate servi alături de legume gratinate, cartofi preparaţi în orice fel doriţi, salată de cerdeţuri crocante etc.

Ingrediente: pentru 800 g - 1 kg de carne, adică 4 porţii
2-3 linguri de sos de soia
2 linguri de vin alb, sec
4 căţei de usturoi, daţi prin răzătoare
1 linguriţă de piper alb, măcinat (sau 1 - 1 1/2 de piper negru, măcinat)
1-2 linguriţe de ulei de susan (opţional)
2 linguriţe de zahăr brun (sau zahăr alb)
coaja rasă şi sucul de la 1 limetă (sau de la 1 lămâie)

Instrucţiuni:
Toate aceste ingrediente se amestecă într-un castron mare, până se dizolvă zahărul. Se adaugă carnea, se amestecă bine, se acoperă castronul cu film alimentar şi se pune în frigider unde se lasă minim 1 oră, cel mai bine peste noapte. Dacă puteţi, din când în când mai amestecaţi în castron ca să asiguraţi cărnii un contact cât mai bun şi mai uniform cu marinada.

Carnea se frige pe grătar, sau sub grill-ul încins al cuptorului, sau în tigaie, cu puţin ulei.

Cât timp se găteste sub grill, umeziţi-o din când în când cu marinada rămasă în castron, ca să se păstreze suculentă şi aromată.

Daca o gătiţi pe grătar sau în tigaie, scurgeţi-o bine de marinadă şi chiar ştergeţi-o cu prosoape de hârtie, ca să se rumenească frumos. Lichidul în exces s-ar evapora şi ar provoca, mai curând, fierberea cărnii decât rumenirea ei.

PuteÅ£i prepara un sos gătind marinada, dând-o în clocot la foc mic, ÅŸi amestecând apoi până ce se îngroaşă un pic. Acest gătit asigură distrugerea bacteriilor “împrumutate” din contactul cu carnea crudă.

Când gătiţi carnea puteţi aşeza lângă, peste şi chiar dedesuptul, ei câteva crenguţe de rozmarin, cimbru, salvie sau oregano, pentru un plus de aromă. În acest caz v-aţi depărta de tradiţia şi gustul chinezesc, dar obţineţi ceva interesant şi daţi reţetei o notă mai personală.

Câteva cuvinte despre ingrediente:
- sosul de soia nu trebuie să fie dulce, căci ar schimba gustul marinadei. Dacă folosiţi totuşi o variantă dulce, adăugaţi în marinadă 1/2 linguriţă de sare şi omiteţi zahărul. Folosiţi, cel mai bine, un sos de soia preponderent sărat, cum este cel light.
- vinul sa fie sec şi alb pentru carnea de pui, sau sec şi roşu pentru porc şi vită. Dacă folosiţi vin dulce, omiteţi o parte din zahăr.
- uleiul de susan trebuie să fie din cel preparat din seminţe prăjite de susan, adică cel de culoare brună, intens aromat. Acest ulei nu este folosit pentru prăjit (decât diluat mult cu un alt ulei, inodor, cum este cel de floarea-soarelui, de porumb, alune etc.). Uleiul brun de susan este un condiment.
- zahărul brun este mai sănătos şi are gust mai bogat, un pic caramelizat. Poate fi înlocuit cu zahăr obişnuit, deşi acesta are gust diferit. Diferenţa este însă mică în cazul acestei reţete.

Multe alte lucruri interesante si gustoase de spre barbecue gasesti aici:


Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment