Thursday, 21 July 2011

Viata Complicata


Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei,
Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei,
Spitalul de urgenţă implorându-l.
(Adrian Păunescu, 31 octombrie 2010, Bucureşti, Spitalul de Urgenţă).

Exista numerosi factori de risc pe care nu-i poti influenta: varsat, sexul, antecedentele familial (terenul ereditar). Altii, precum varsta la care de casatoreshti, masina pe care o conduci, calitatea si cantitatea tutunului pe care il consumi si in general calitatea vietii de zi cu zi depind de o serie de factori psihologici, sociali si economici si pot deci fi oarecum influentati. Cea mai eficienta masura de reducere a factorilor de risc din aceasta zona este respectarea recomandarilor referitoare la depistarea timpurie.

Daca mai gaseshti vre-un doctor competent ramas din cine shtie ce motive absconse in tzara, sfatuieashte-te cu el despre ce factori de risc sunt specifici fizicului tau shi ce teste sau analize trebuie sa faci pentru a tine lucrurile sub control.

Daca insa nu ai pe nimeni competent prin preajma ta, pastreaza o dieta echilibrata, mentinete activ (cel putin 60 minute de miscare in fiecare zi) si asculta Pasarea Colibri – Viata Complicata .

Se spune ca suntem in “limite normale” daca:
  • Valoarea totala a colesterolului este sub 200 mg / 100 ml sange;
  • Continutul de HDL (high-density lipoprotein – sau colesterolul “bun”) este peste 60 mg / 100 ml sange;
  • Continutul de LDL (low-density lipoprotein – sau colesterolul “rau”) este sub 100 mg / 100 ml sange;
  • Nivelul trigliceridelor nu depaseste 150 mg / 100 ml sange;
  • Tensiunea arteriala este sub 120/80 mmHg (intre 120/80 mmHg shi 139/89 mmHg este zona pentru prehipertensivi);
  • Glicemia, dimineata pe nemaincate este intre 70 si 100 mg / 100 ml sange;
  • Indicele de greutate (BMI – body mass index) calculat ca raportul dintre greutate in kg shi patratul inaltimii in metri, adica:
BMI = (Greutatea [kg]) / (Inaltime [m])­­­2
         
          se situeaza intre 18.5 shi 24.9

Tu pe unde te afli? Intreaba medicul competent ce e de facut in cazul in care “parametrii de functionare” personali sunt in afara limitelor. Sau asculta din nou Pasarea Colibri – Viata Complicata. Sau incearca, din bucataria italiana,  o slata racoroasa, de vara, delicioasa shi interesanta, plina de aroma si culoare:

Salata de pui cu masline si capere


Bucatarie: italiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usoara
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute + odihna

Ingrediente (pentru doua portii):
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g in total
2 lingurite de curry
1 lingurita de boia dulce
1/2 cana cu boabe de porumb, din cutie, bine scurse
3 galbenusuri de ou
300 ml ulei de orez + 1 lingura
1 1/4 lingurita de mustar iute
2/3 cana cu iaurt
2 lingurite cu pasta de ardei iute
100 g boabe de porumb, din cutie
1 lingura de suc de lamaie
putina coaja de lamaie rasa
cateva masline negre, curatate de samburi si feliate
cateva frunze proaspete de patrunjel, tocate
cateva frunze proaspete de cimbru
1 lingura de capere, bine scurse
amestec de frunze de salata, rupte bucatele
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se taie pieptul de pui in jumatate, pe orizontala. Se face o pasta din curry, boia, sare, piper si putin ulei de orez. Se ung feliile cu mixtura de condimente. Se lasa la marinat pana se prepara maioneza.
Se incinge putin ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de carne si se prajesc la foc mediu-iute cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana sunt rumenite si facute. Se scot pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii. Se lasa la odihna 5 minute, apoi se transfera pe un fund de tocat si se taie fasiute subtiti.
Intre timp se prepara maioneza cu mixerul, batand ouale cu mustar si cei 300 ml ulei. Se asezoneaza apoi cu sare, piper alb si suc de lamaie. Se combina maioneza cu iaurt, coaja de lamaie si pasta de ardei iute.
Se adauga capere, masline, patrunjel, cimbru, porumb si carne si se amesteca bine.
Se poate servi salata rece - caz in care se da la frigider 30 de minute, dupa care se adauga salata verde si se serveste - sau la temperatura camerei - caz in care se adauga si salata verde odata cu celelelate ingrediente.

Sa aveti pofta.

No comments:

Post a Comment