Monday 25 July 2011

De fapt …


Imagineaza-te in supermarket comparand doua suplimente alimentare. Pe care sa-l cumperi?

Mai intai sa vorbim un pic despre suplimentele alimentare. Nu mi se intampla des ca sa caut informatii despre ceva shi sa nu gasesc o gramajoara de voci care atrag atentzia asupra nenorocirilor pe care le poate adduce consumul de acel ceva. Insa despre suplimentele alimentare, numai de bine.

Dar totusi ce sunt ele? Nimic altceva decat alimente, din care au fost inlaturate toate componentele nefolositoare sau nedorite, astfel incat sa poata incapea intr-o capsula.

Plantele contin componenete chimice care au efecte terapeutice daca sunt administrate intr-o anumita doza zilnica. Dar, aceste componente chimice sunt in cantitati mici si variabile de la recolta la recolta, de la o zona geografica la alta precum si in functie de momentul recoltarii. In consecinta, intr-o capsula cu pulbere dintr-o planta nu se va sti niciodata cata substanta chimica cu efect terapeutic exista si deci cate capsule pe zi trebuie administrate. Mai mult, ar trebui administrate un numar foarte mare de capsule pentru a se atinge dozajul terapeutic.

De aceea, pentru a se asigura efectul terapeutic dorit, firmele mari de suplimente nutritive folosesc doua metode: Concentrarea (extract concentrat) si Standardizarea (extract standardizat). Exista de asemenea extracte standardizate concentrate sau viceversa care combina cele doua aspecte.

Concentrarea se face prin eliminarea unei intregi game de substante nefolositoare in special fibra, asigurandu-se astfel un produs concentrat, care sa incapa usor intr-o capsula asu un comprimat. De obicei, la lista de ingrediente de pe eticheta flaconului se specifica ceva de genul: extract concentrat 20:1 … 100 mg (echivalentul a 2000 mg de pulbere din planta). Prin concentrare deci se asigura o cantitate mai mare de planta intr-o singura capsula.

Un extract standardizat este un extract dintr-o planta care este supus unui proces tehnologic prin care se comcentreaza una sau mai multe componente chimice cu efect terapeutic concomitent cu eliminarea unor componente fie inutile fie nedorite. In felul acesta se obtine un produs "standardizat"care asigura o potenta terapeutica bine definita si controlata. In general, pentru a se obtine un extract standardizat se consuma cantitati foarte mari de planta, de regul intre 40-50 de ori echivalentul in planta neprelucrata, in unele cazuri ajungandu-se chair si la rapoarte de sute de ori in functie de gradul de standardizare si de procentajul de substanta activa existent in planta bruta. Evident ca un produs va fi mai scump cand este nevoie de cantitati mari de planta pentru a se obtine o capsul continand extractul standardizat in doza terapeutica recomandata. Exemple ar fi Luteina, Licopenul, Hoodia, Acid Hialuronic sau produsele complexe PROSTATE PERFORM, LIVER etc..

Producerea suplimentelor alimentare este strict controlata in intreaga lume. Nu este permisa aplicarea mentziunii “acesta este un supliment alimentar” daca produsul nu este certificat de o autoritate recunoscuta. In Comunitatea Europeana functioneaza “Directiva pentru suplimente alimentare” aprobata in 2002 (Food Supplements Directive of 2002). In Rusia, sunt produse shi autorizate in conformitate cu Ordiul Ministerului Sanatatii nr. 1898, din 15 Aprilie 1997. In China, producatorii trebuie sa fie autorizati de catre Administratia de Stat pentru Alimente shi Medicamente (State Food and Drug Administration). In USA, suplimentele alimentare se produc in acord cu Dietary Supplement Health and Education Act of 1994, shi sunt considerate produse ce contin oricare din urmatoarele ingrediente:
in plus, mai trebuie sa se conformeze urmatoarelor criterii:
  • sa fie produse cu scopul de a fi inghitite sub forma de pastille, capsule, tablet, praf sau lichid
  • nu este produsa pentru a fi utilizat ca aliment conventional
  • este etichetat cu mentionea “supliment dietetic”
Hormoni precum DHEA (un steroid), pregnenolone (alt steroid) si melatonina sunt comercializate in US tot ca suplimente alimentare.
Deci inainte de a pune in cos orice supliment alimentar, verificati: 1. cine certifica produsul (este obligatoriu sa fie scris pe eticheta). 2. Care este ingredientul activ si in ce cantitate, shi 3. Care este dozajul recomandat. Daca unul din cele trei elemente lipseshte, produsul nu este demn de incredere.
Shi era sa uit. Un supliment alimentar care spune ca vindeca ceva, este un flas. Ceva care vindeca este un medicament, iar in cazul acesta unul neautorizat. Evitatzi-le.

Cum stii daca ai nevoie de suplimente alimentare?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de obiceiurile tale alimentare, de stilul de viata, precum si de unii factori pe care nu ii poti controla, cum ar fi varsta. Intelege ce nevoi are organismul tau pentru a vedea felul in care suplimentele alimentare pot influenta in bine starea ta generala de sanatate. Aceste produse nu iti dauneaza, dar pot fi necesare in anumite situatii, in care organismul tau duce lipsa de vitamine si minerale si trebuie "ajutat".

Este recomandabil sa incepi o "cura" de suplimente alimentare daca:

Nu urmezi o dieta echilibrata. Daca nu consumi zilnic fructe si legume, este dificil sa asimilezi toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul tau. De asemenea, daca mesele tale se limiteaza la o data sau de doua ori pe zi, este foarte posibil sa mananci un numar redus de alimente din diferite grupe (proteine, carbohidrati, si grasimi) pe care este important sa le consumi.

Esti vegetariana. Daca esti vegetariana, probabil ca nu consumi suficient calciu, fier, zinc si vitaminele B-12 si D. Poti asimila in mod natural acesti nutrienti din surse fara carne, cum ar fi produsele din soia, legume - in special cele cu frunze verzi, produse din cereale integrale, nuci si alune. Daca nu este posibil sa consumi in mod regulat aceste produse si alimente, este necesar sa apelezi la suplimentele alimentare.

Consumi mai putin de 1.200 de calorii pe zi. Dietele scazute in calorii limiteaza tipurile si cantitatea de alimente pe care le mananci si, implicit, tipurile si cantitatea de nutrienti asimilate. Daca nu este monitorizata si supravegheata de un doctor, o dieta scazuta in calorii nu este recomandata.

Suferi de o afectiune medicala care afecteaza felul in care organismul tau asimileaza, utilizeaza sau elimina nutrientii. In cazul in care ti-ai limitat dieta din cauza unor alergii sau a unor intolerante alimentare - cum ar fi cea fata de produsele lactate - poti beneficia de un supliment alimentar. De asemenea, daca suferi de o afectiune a ficatului, a vezicii biliare, a intestinelor, a pancreasului sau daca ai fost supusa unei interventii chirurgicale in zona tractului digestiv, nu poti digera si absorbi nutrientii in mod corespunzator. In astfel de situatii, doctorul iti poate recomanda administrarea de suplimente alimentare.

Esti la menopauza. Dupa menopauza, femeile experimenteaza o scadere brusca a nivelului de estrogen, fapt care duce la o pierdere substantiala a masei osoase. Pentru a-ti mentine oasele puternice si pentru a atenua pierderea masei osoase si efectele acesteia, ai nevoie atat de calciu, cat si de vitamina D - vitamina esentiala pentru fixarea calciului. Femeile care nu asimileaza suficient calciu si vitamina D prin intermediul alimentelor consumate, pot lua suplimente alimentare.

Ai sangerari menstruale masive. Daca suferi de sangerari menstruale masive, ai nevoie de fier care sa inlocuiasca fierul eliminat o data cu pierderea de sange. Deficienta de fier poate duce la anemie, o afectiune care presupune faptul ca sangele este sarac in hemoglobina, respectiv substanta care transporta oxigenul la tesuturi.

Esti insarcinata sau incerci sa concepi un copil. In aceasta perioada, ai o mai mare nevoie de anumiti nutrienti, in special calciu, acid folic si fier. Acidul folic este necesar din primele stadii ale sarcinii, pentru a-l proteja pe bebelus de anumite anomalii fetale ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, o afectiune congenitala a coloanei vertebrale (malformatie), respectiv inchiderea incompleta a tubului neural.

In cazul femeilor insarcinate, aportul de fier previne aparitia si instalarea oboselii - fierul ajuta globulele rosii din sange (hematii) sa transporte oxigenul necesar atat tie, cat si copilasului care se dezvolta in uter. Doctorul poate recomanda in astfel de situatii administrarea unor suplimente alimentare. Este important sa incepi o "cura" de acest tip inca inainte de conceperea bebelusului.

Esti fumatoare. Tutunul si nicotina nu ajuta asimilarea unor vitamine si minerale, printre care se numara vitamina C, vitamina B9, magneziul si calciul. Suplimentele alimentare, desi pot avea o contributie in sensul fixarii nutrientilor in mod corespunzator, nu pot compensa riscurile majore de sanatate cauzate de fumat. Cea mai buna optiune pentru starea ta generala de sanatate este sa eviti toate produsele cu continut de nicotina.

Consumi bauturi alcoolice in mod excesiv. Consumul de alcool pe termen lung si in mod excesiv poate interfera cu procesul de asimilare a anumitor vitamine si minerale, printre care se numara vitaminele B1 si B9, fierul, zincul si magneziul. In plus, este posibil sa ajungi sa inlocuiesti mancarea cu alcoolul, ceea ce duce la o dieta care te priveaza de nutrientii necesari.

Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel: mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi pentru barbatii care au mai putin de 65 de ani si mai mult de o bautura alcoolica pe zi pentru barbatii cu varste peste 65 de ani, precum si pentru femei. Ca si in cazul fumatului, suplimentele alimentare te pot ajuta, insa nu pot compensa riscurile majore de sanatate la care te supui din cauza acestui obicei. Astfel, singura solutie viabila este schimbarea stilului de viata si abordarea unor diete echilibrate, bogate in nutrienti.

Daca, in general, starea ta de sanatate este buna si consumi o varietate de produse si alimente, printre care se numara fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slaba, nu este necesara administrarea de suplimente alimentare.

In cazul in care doresti sa fii sigura ca organismul tau are parte de toate vitaminele si mineralele de care are nevoie si nu te deranjeaza cheltuiala in plus si rutina zilnica (uneori agasanta) de a lua o pastila, administrarea unui anumit supliment alimentar este mai mult decat salutara. Totusi este intotdeauna preferabil sa discuti cu medicul tau de familie inainte de inceperea unei astfel de "cure", deoarece el iti cunoaste cel mai bine istoricul medical si starea de sanatate.
In concluzie:
·         Amintestetzi intodeauna ca alimentele conventionale trebuie sa fie pe primul loc! Suplimentele sunt doar simple suplimente.
·         Nu abuza! Consumul excesiv al anumitor nutrienti poate provoca probleme serioase, ca de exemplu: administrarea in cantitati mari a vitaminei A produce intoxicarea ficatului, iar excesul de seleniu poate duce la aparitia cataractei
·         Sfatuiestete cu medical tau (cel competent shi care inca nu a emigrat). Intreaba daca shi cat este recomandat pentru tine.
·         Cauta informatii despre producator pentru a confirma declaratiile de pe eticheta produsului.

Shi astazi, in loc de reteta obisnuita, am sa va introduc un supliment alimentar care asigura revigorarea si energizarea organismului, avand o formula complexa care include grupe de substante nutritive foarte importante pentru un organism sanatos:
Vitamine: Vit. A, Vit. D3, Vit. E, Acid Ascorbic, Vit. B1, Vit. B2, Vit. B6, Vit. B12, Nicotinamida, Acid folic, Biotina, Acid pantotenic, Acid paraaminobenzoic, Acid orotic;
Minerale: Calciu, Fier, Fosfor, Magneziu, Potasiu, Zinc, Fluor;
Oligoelemente: Iod, Seleniu, Cupru, Mangan;
Aminoacizi: Arginina, Lizina
• Extracte naturale: laptisor de matca, polen, ginseng korean, grau incoltit (pulbere), seminte de floarea soarelui (pulbere), lecitina


Poate fi cumparat online de aici:

Sau cred ca ar trebui sa se gaseasca la farmaciile Sensiblu (Ozone Laboratories Romania este o filiala a companiei din Marea Britanie si este deţinut de fondatorii grupului farmaceutic A&D Pharma, care cuprinde distribuitorul Mediplus şi farmaciile Sensiblu).

 

Prin prevenirea si ameliorarea tulburarilor metabolice, EXTREM VIT tonifica si asigura functionarea in conditii optime de vitalitate si energie a intregului organism.

Cand avem nevoie de EXTREM VIT?
EXTREM VIT este indicat in urmatoarele situatii:
- stari de oboseala, epuizare si slabiciune;
- alimentatie necorespunzatoare -efort fizic;
- efort intelectual;
- pentru cresterea capacitatii de concentrare;
- pentru regenerarea parului;
- pentru tonifierea pielii;
- pentru cresterea rezislentei organismului la diverse boli
- in perioade de recuperare dupa boala;
- pentru cresterea tonusului in cazul persoanelor cu varsta inaintata;
- pentru imbunatatirea starii generale a organismului si asigurarea vitalitatii;

EXTREM VIT, prin combinatia complexa de principii active, mentine functionarea sanatoasa a organismului si previne aparitia a numeroase boli.
Prin aportul major de energie si vitalitate, EXTREM VIT este produsul biostimulator si regenerator, indicat pentru fiecare dintre noi, indiferent de varsta.

Cand este contraindicai EXTREM VIT?
EXTREM VIT este contraindicat in cazuri de hipersensibilitate la oricare dintre principiile sale active.
Cum se administreaza EXTREM VIT?
Se recomanda administrarea unui comprimat pe zi sau a unui comprimat la 2 zile.

Forma de prezentare
Cutie cu un blister a 10 comprimate.
Cutie cu 2 blislere a 10 comprimate.

Mentiuni
Anu se lasa la indemana copiilor.
Anu se depasi doza zilnica recomandata.
Ase pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Acest supliment alimentar nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat.
Produs de Contract Pharmacal Corporation USA
Pentru Ozone Laboratories SRL. Romania. Calea serban Voda nr. 133, Cladirea D. et. 2, sector 4. Bucuresti
Notificat de Institutul de Bioresurse Alimentarenr.AA/0558/08.09.2006

Cum actioneaza EXTREM VIT?
EXTREM VIT esle o asociere complexa de principii aclive cu rol esential in revigorarea si energizarea intregului organism. Principiile active regasite incompozitia EXTREM VIT fac parte din grupe de substante nutritive foarte importante pentru un organism sanatos: vitamine, minerale, oligoelemente. aminoacizi si extracte naturale.

Vitaminele administrate singular intervin numai intr-o anumita masura in buna desfasurare a proceselor metabolice ale organismului. De aceea, asocierea acestora cu mineralele, oligoelemenlele si aminoacizii reprezinta o combinatie ce permite o absorbtie optima si un necesar complet pentru un organism cu nevoi crescute sau cu un aport alimentar insuficient.

Completarea formulei de vitamine minerale oltgoelemente aminoacizi si cu extracte naturale, confera produsului EXTREM VIT proprietati tonice excelente. Laptisorul de matca si polenul, sunt considerate unele dintre cele mai eficiente tonifiante ale organismului, in timp ce ginsengul creste rezistenta organismului si capacitatea de regenerare. Aceste extracte naturale, cu un continut ridicat de substante nutritive, sunt indicate in stari de oboseala, surmenaj, anemii, astenii.

Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment