Thursday 14 July 2011

Sindromul X



Nu. Nu este vorba despre Dosarele X si nici despre acele siteuri sau filme mai deocheate. Din pacate este vorba despre un flagel mult mai serios shi care se estimeaza ca afecteaza cca. 22% din populatia adulta a globului terestru.

Sindromul X, cunoscut si ca rezistenta la insulina sau sindrom metabolic, se manifesta sub forma unei combinatii de patru disfunctionalitati – diabet, hipertensiune, dislipidemia (nivel scazut de HDL (colesterolul “bun”) si nivel crescut de LDL (colesterolul “rau”)) si obezitate, care te napadesc toate odata. Daca asta se intampla, riscul de afectiuni coronariene, de infarct miocardic si atac cerebral este crescut de cateva ori.

Pentru cei mai studiosi dintre voi, gasitzi o prezentare bine facuta aici:


aici
  
sau aici

Pe scurt, datorita sindromului X organismul nu mai reactioneaza normal la insulina, shi atunci se produce o cantitate de insulina mai mare, ceea ce contribute la cresterea tensiunii arteriale, hiperinsulinemie, diabetul tip 2, intoleranta la glucoza si dislipidemie.

Inactivitatea fizica, dieta nepotrivita, medicatiile, hiperglicemia, grasimile si procesul de imbatrinire cresc riscul de imbolnavire si agraveaza necazurile legate de insulina.

Pentru a preveni (sau chiar pentru a ameliora):

Nu strica sa-ti mai verifici din cand in cand analizele: concentratia de zahar in sange, nivelul liidelor, tensiunea arteriala. Daca valorile sunt alarmante, sfatuieste-te cu medicul tau (in cazul in care mai este prin tara si nu a emigrat inca)cum poti sa te reintorci la limitele normale.
Planifica cum sa scapi de cateva kilograme — daca esti supraponderal(a)
Fa mai multa miscare. Incearca sa incluzi pe agenda ta 60 de minute de activitati fizice moderate (mers pe jos, plimbare cu bicicleta, exercitii de incalzire etc.) in fiecare zi chiar fragmentate in intervale mai scurte.
• Consuma alimente care iti dau mai multe fibre: cereale, fructe, legume.

Multe alte sfaturi gasesti aici:

http://syndromexassoc.org (inclusiv retete culinare si idei pentru alcatuirea unui meniu).

Shi aruncand o privire la ideile de meniu (http://syndromexassoc.org/menuideas.asp) am constatat (placut surprins) ca propunerea de azi a lu Adi Hadean nu este chiar prohibita (cum spuneam in letterul din 23 Iunie, nu carbohidratii te ingrasha, ci numarul lor si a tuturor celorlalte surse de calorii protein, lipide si alcohol):

Cum să faci ciolanul fraged și crocant





De aici, ceru-i limita. Poti pune lângă ciolan hrean, varză acră, varză călită, fasole, salată de sfeclă, șase beri.

Să fiți sănătoși.


No comments:

Post a Comment