Monday 11 July 2011

Chiar dureaza sapte ani pentru a digera guma de mestecat?

Se pare ca lumea are o problema cu numarul 7 (sapte). Daca spargi oglinda, urmeaza sapte ani de ghinion. Un an pentru un caine echivaleaza cu sapte ani umani. Dar ce se intampla daca un caine sparge oglinda, iar apoi inghite un pachet de guma de mestecat? Deja avem nevoie sa apelam la amintirile ramase de la orele de algebra.



 Guma de mestecat, intr-adevar nu se digera (are la baza un latex natural obtzinut dintr-un copac ( chicle) ce creshte prin America Centrala, sau un cauciuc sintetic - polyisobutylene.), dar nici nu ramane in stomac ani de zile. Ba chiar poate accelera tranzitul intestinal. Sorbitol este utilizat in mod frecvebt ca indulcitor, iar acesta poate avea un efect laxativ.

Acuma poate va intrebatzi ce-mi veni cu guma de mestecat?
Arheologii au descoperit guma de mestecat cu amprente dentare de acum 5000 de ani, obtinuta din gudroane de coaja de mesteacan, in Kierikki, Yli-Ii, Finlanda.

(cum se poate propduce gudronul din coaja de mesteacan (shi multe alte chestii utile daca va ratacitzi cumva pe insula lui Robinson Crusoe), gasitzi aici: http://www.primitiveways.com/birch_bark_tar.html alaturi de alte chestii interesante).

Se mai zvoneshte ca gudronul de coaja de mesteacan ar avea proprietatzi antiseptice.

No comments:

Post a Comment