Tuesday 12 July 2011

Fitness versus Atitudine


Juvenal, poetul din Roma sfarsitului de veac intaiul, ne indeamna “orandum est ut sit mens sana in corpore sano” . Adica, sa ne rugam pentru a avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Dar ceea ce era doar un vers din Satira X a dainuit printre ani, transformandu-se in zilele noastre dintr-un ideal in viatza in marfa. Ni se vide astazi fitness  la kilogram prin programe croite dupa principiul “Minte multa nu se cere, e deajuns sa ai putere”.








Uite doi “marini” din armata US in timpul antrenamentelor de fitness. 
Vazindu-I pe acesti baietzi puternici, nu stiu de ce mi-a venit in minte melodia Beatles-ilor “Yellow Submarin” – adica, intr-o traducere aproximativa “Galbena (coreana sau vietnameza) de sub marin”

Shi totusi ce este fitness-ul? Cum spuneam este o marfa despre care se spune ca ne provoaca o stare de sanatate si de bine general. Exista disponibile si pachete specializate care sa ne dea posibilitatea de a obtine performanta in sport, la servici sau in activitatzile mai domestice. Iar toate se bazeaza pe o nutritie si exercitii corecte, alaturi de odihna suficienta.

Mai demult, fitnessul era considerat ca fiind capacitatea de a iti duce la bun sfarsit activitatile zilnice fara a te simti obosit. Cum insa in decursul timpului munca fizica s-a redus, iar ca urmare a patrunderii tehnologiei in viatza noastra cam tot ce mai facem este sa apasam pe butoane (la ascensor, la telecomanda, la telefon, sau in fata computerului) aceasta definitie a devenit neincapatoare. In prezent fitness-ul este considerat ca fiind capacitatea organismului de a raspunde efficient si efectiv  la solicitarile zilnice, fie ele la servici sau in timpul liber, de a fi sanatos, de a resista la complicatiile generate de sedentarism (obezitate, boli cardio-vasculare, diabet de tip 2, osteoporoza si multe altele),  shi de a face fata in situatii exceptionale.
Dar cum spuneam, nimic despre minte sanatoasa. Nimic despre emotii shi sentimente. De fapt aici se ascunde totul. Notiune de “fit” se traduce prin a potrivi corespunzator. Iar in limba romana se vorbeste despre omul potrivit la locul potrivit. Deci ce ar trebui sa fie fitness-ul? Un program prin care fiecare sa se adapteze la locul in care viata (in mod temporar) la asezat. Iar asta inseamna mult mai mult decat conditie fizica. Asta inseamna ATITUDINE.

ATITÚDINE, atitudini, s. f. 1. Ținută sau poziție a corpului. 2. Fel de a fi sau de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție); comportare. ◊ Expr. A lua atitudine = a-și manifesta poziția, a-și afirma (cu hotărâre) punctul de vedere. – Din it. attitudine, fr. attitude.
Deci daca lasam sensul 1 al definitiei pentru salile de sport, in ce priveste sensul 2, treburile sunt un pic mai delicate. In sens mai larg, inseamna aprecierea pe care cineva o acorda “entitatilor” inconjuratoare. Iar prin “entitate” ma refer la orice despre care poti avea o parere: persoane, obiecte, evenimente etc. Atitudinea fata de acestea poate fi POZITIVA, daca iti place sau NEGATIVA, in caz contrar.
Atitudinea reprezinta un process de judecata shi se dezvolta pe conform modelului ABC (affect, behavior, and cognition).  Adica: simturi, comportament, cunoastere. Cand evaluam ceva, in primul rand venim in contact cu acel ceva. Contactul ne produce o anumita emotie, pe care o percem in functie de temperamentul si experienta personala ca placuta sau nu. Daca mai avem timp sa fim curioshi shi sa studiem acel ceva, ne putem confirma corectitudinea primei impresii. Asta inseamna “mintea sanatoasa”. Din pacate insa, oamenii aplica din ce in ce mai mult dictonul “crede si nu cerceta”, asa ca prima impresie este de obicei si cea din urma.  Chiar daca experiente de viata ulterioare contravin parerii formate, oamenii spun, de parca chiar s-ar pricepe ca “exceptziile confirma regula” fara a se gandi ca poate acea prima impresie este (de)formata doar datorita unei exceptii.
Prin urmare, cele mai multe atitudini sunt rezulltatul fie al experiantzei personale fie al  informatiei primite din mediul inconjurator. Si aici vine treaba psihologilor si al sociologilor care prin intermediul mass-media produc, modifica, adapteaza (de obicei la cerere) atitudini. Pentru ca spre deosebire de personalitate, attitudinile se pot schimba in functie de experienta.
Cineva, persoana instruita si cu posibilitati a lansat in Romania zvonul ca sunt rapiti copii pentru prelevare de organe. Drept urmare cocalarii au reactionat conform asteptarilor, dand cu pietre dupa ambulante. Cine putea sa lanseze zvonul? De exemplu vre-o agentie de securitate. Cine a facut strategia de marketing? Un absolvent al facultatzii de socio-psihologie.
S-a scris, si cu siguranta ca se va mai scrie mult pe aceasta tema, dar ce este essential este ca atitudinea se formeaza, iar odata formata poate fi schimbata (jn general prin crearea unei anumite stari emotionale. In exemplul de mai sus sunt rapitzi copii. Care ar fi fost oare impactul daca ar fi fost rapite babe?.)
Din punctual asta de vedere, Glossa lui Eminescu (scrisa in decembroe, 1883) este magistrala:
“…
Tu ramâi la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te întreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.


Cred ca am reusit sa te conving ca ATITUDINEA inseamna totul. Iar in ceea ce te priveste, succesul depinde atat de atitudinea celorlalti fata de persona ta, cat si de atitudinea ta fata de propria persoana. Nu poti induce o parere buna, atata timp cat tu insutzi te consideri vinovat – ca esti Roman, ca esti prea gras, ca esti prea scund, ca esti prea timid sau pur si simplu ca existi.
Trebuie sa identifici si sa dai deoparte toate complexele, sa invetzi sa-ti iubesti corpul asa cum este, ca pe primul tau autoturism. Este “vehicolul” cu care ne deplasam prin viatza asta shi altul nu avem. Pana la urma de ce sa nu fim mandri de el? Corpul tau este unic. Nu mai este altul ca el.  Si atunci:
Invata sa-ti iubesti corpul, subtire sau mai romantic. Vei simti astfel dorinta de ai acorda mai multa atentie vestimentatzie, accesorii, cosmetica.
Nu te mai gandi la mancare si cantar. Cauta-zi o pasiune care sa nu include mancarea mecanica auto, de exemplu.
Nu lasa gandurile negative sa te domine. Pastreaza o atitudine pozitiva.Gandestete la tot ceea ce ai putea face. Fa ca gandul sa devina realitate. Nu conteaza daca reusesti. Important este ca te misti. Indiferent daca pierzi sau castigi, te numesti negustor.

No comments:

Post a Comment