Friday 22 July 2011

A OPTA ARTA !!!

Azi Google aniverseaza 113 ani de la nasterea lui Alexander Calder, cel mai mare sculptor american, inventatorul sculpturii cinetice dar shi un mare creator de picturi, jucarii, bijuterii, obiecte decorative shi design casnic.

Shi asta mi-a inspirat subiectul taifasului de azi.  Vorbim de arta culinara, dar nimeni nu a asezat-o in rand cu celelalte surori – 1) pictura 2) sculptura 3) arhitectura 4) muzica 5) dansul 6) poezia 7) cinematografia (deshi, cu siguranta omul – a umblat dupa hrana inainte de a desena rupestru, a face chip cioplit, a-si tuna pestera sau de a zbiera manele shi dansa din buric pe la nuntzi shi cumetrii).

Inchide ochii shi imagineaza-ti aroma painii calde care tocmai se rumeneshte in cuptor. Sau mirosul proaspat de iarba cruda strivita intre degete. Sau gustul parfumat si imbietor al unui pepene galben.
Oare nu incerci aceeashi senzatie de bucurie ca atunci cand itzi vine in minte o pieasa muzicala, sau o frantura de film?

De fapt cum ishi cashtiga un “muncitor la cratitza” reputatzia de maestru? Percepem numai cinci gusturi (sarat, dulce, amar, acru, picant) insa asociate cu aromele detectate de receptorii olfactivi dau nashtere la combinatii inepuizabile.

Maestrii stiu insa ca 80 % din savoarea unui preparat culinar este perceputa sub forma de miros shi numai 20 % sub forma de gust, textura si temperatura (senzatia de cald, rece, fierbinte fiind perecputa de nervul trigeminal (despre care am mai amintit cand am vorbit despre inghetzata shi durerea de cap).
Incearca sa te tii de nas sis a expiri numai pe gura cand bei cafeaua cea datatoare de “buna dimineatza” shi plina de alintaroama. Vei constata ca nu e decat o apa calda, poate ushor amaruie. Toata savoarea a disparut. Cand marile corporatii din domeniul alimentar doresc sa lanseze pe piatza un nou produs, apeleaza intotdeauna la un expert in arome. Shi asha a aparut de exemplu gustul unic CocaCola, datorat acidului fosforic.

Subiectul este extrem de vast, insa ma voi abtine de a intra in amanunte. Itzi propun doar sa adaugi preparatelor tale savoarea si aromele specifice verii.
  • ·         Decoreaza masa cu buchetzele de ierburi proaspete: menta decorativa,   muscata lamaioasa,  levantica,  lamaita,  monarda. Le poti folosi si sub forma de condiment. Imagineaza-ti o masa decorata in armonie desavarsita cu gustul preparatelor servite.
  • ·         Incearca un ceai cu gheata pentru zile caniculare facut din citrice (cu tot cu coaja), scortisoara, si menta.
  • ·         Pentru serile de vara in care mori de cald, iti recomand un gazpacho de rosii bine racit. Nu implica aragaz ci doar un robot de bucatarie si putina rabdare pentru a se raci(macar o ora la frigider). Bineinteles ca-l poti face cu mult inainte de a-l manca, ceea ce iti si recomand pentru ca aromele se rotunjesc parca mai bine. Poti sa-l asortezi cu un pahar de roze, macar la fel de rece. 

Ingrediente (pentru o portie):
- 4 rosii
- 1 ceapa rosie mica
- 2 castraveti mici
- 1 ardei gras rosu
- 2 felii de paine fara coaja
- 3 lingurite de otet de vin rosu
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 2 catei de usturoi
- zeama de la jumatat de lamaie
- sare si piper
- un castravete mic
- ulei infuzat cu busuioc

Instructiuni:
- curata rosiile de coaja si de seminte. cel mai usor se curata de coaja daca le scufunzi 15 secunde in apa clocotita. curata castravetii si cepa de coaja. curata si ardeiul de seimnte. 
- da-le la robot impreuna cu painea, otetul, uleiul, usturoiul si zeama de lamaie. daca ti se pare ca e prea gros, dilueaza cu jumatate de pahar de apa. condimenteaza cu sare si piper.
- da la frigider macar o ora. serveste cu feliute mici de castravete si cateva picaturi de ulei de masline infuzat cu busuioc.
·
  •            Iar pentru micul dejun, sau ca desert la masa de pranz itzi propun o salata de fructe cu ghimbir. Este foarte cald si cred ca nu ai chef de gatit, asa ca o astfel de reteta, cu “manopera” putina, ar putea sa-ti convina.

Ingrediente (pentru 2 portii):
2 pere coapte, dar ferme
1/2 pepene galben mic, circa 250 g
125 g capsuni coapte, de aceeasi dimensiune
4 linguri de zahar
1 lamaie, sucul si coaja rasa de la
2 linguri de brandy
2 cm bucata de ghimbir, sau cate este nevoie
1/2 lingurita de scortisoara, pudra
2 lingurite de zahar brun, sau zahar de trestie


Instructiuni:
Se taie perele in jumatate si se curata de coaja si cotor. Se taie apoi fiecare jumatate felii groase de 3-4 mm, pe lungime.
Se feliaja jumatatea de pepene pe lungime, apoi se curata feliile de coaja; acestea trebuie sa aiba circa 3-4 mm grosime.
Se taie fiecare capsuna in jumatate. Se amesteca scortisoara cu zaharul de trestie. Se rade ghimbirul si se stoarce razatura. Trebuie sa se obtina minim 1 lingurita de suc.
Se prepara un sirop amestecand intr-o craticioara, la foc mic-mediu, zaharul cu suc de lamaie, brandy si suc de ghimbir, pana ce zaharul s-a dizolvat.
Se aranjeaza pe un platou feliile de pepene, para si jumatatile de capsuna intr-un mod cat mai decorativ. Se stropesc fructele cu siropul de zahar si se presara cu amestecul de scortisoara si zahar. Se orneaza cu coaja rasa de lamaie si se serveste.

Sa aveti pofta.


No comments:

Post a Comment