Wednesday 27 July 2011

Gaz…tronomie


Ti-ar place o iahnie de fasole, dar … nu prea te place ea pe tine? O masa bogata in fibre gastrice poate produce gaze intestinale. Ca antidote, bea mai multa apa.

Nu este de ajuns? Cauta pe rafturile din farmacie. Una din urmatoarele trei metode poate fi de ajutor: (1) produse pe baza de Simethicone, care “rup” acumularile de gaze in bule mai mici. (2) produse care contin  Alpha-galactosidase, care este o enzima ce, luata inainte de masa,  converteste carbohidratii complexi producatori de gaze in carbohidrati simpli, ce pot fi digerati mai usor. Un supliment nutritiv larg pomenit este Beano (n-am reushit sa gasesc oferte pentru Romania). (3) Carbunele medicinal, luat inainte sau dupa masa absoarbe gazele intestinale (nu este insa recomandat copiilor si poate interfera cu anumite medicamente).

Fasolea este plina de nutrienti utili (despre care vom taifasui alta data), shi nu ar trebui exclusa din alimentatia curenta. Invata insa cum sa-i “temperezi” reactiile.

Incearca urmatoarele:
  • ·         Tine fasolea la inmuiat o perioada mai lunga de timp (de seara pana dimineata). Varsa apa shi clateste fasolea inainte de a o pune la fiert. O parte din carbohidratii producatori de gase se dizolva in apa (bineinteles ca odata cu acestia se mai pierd shi altzi nutrient solubili in apa.)
  • ·         Fierbe fasolea un timp mai indelungat. Cu cat mai lung timpul de gatire, cu atat sa va digera mai usor.
  • ·         Scurge si clateste fasolea conservata inainte de folosire. (Mai scapi si de ceva sodium, care poate nu-ti face trebuinta).

Shi ca sa-tzi dovedesti ca nu ai prejudecati, prepara azi o mancarica sanatoasa: Cotlet pe gril cu fasole.  


Cotletul cu os, prăfuit cu piper pe o parte și pe alta, se frige pe grill pe o parte și pe alta. Trei minute pe fiecare parte.

În tigaia de fontă pune la înmuiat (o linguriță de ulei, o lingură de apă) o ceapă tocată mărunt și doi căței de usturoi tăiați în bucăți ceva mai mari. După ce s-au înmuiat bine ceapa și usturoiul, pune în tigaie niște fasole brună, gata fiartă, din conserva. Fasolea fiind deja sărată, nu mai trebuie sa pui sare. Mai adauga niște foi de salvie, puțin piper și puțin chimen. Mai pune peste fasole două linguri de roșii zdrobite și lasă să clocotească puțin. Practic, se obține o iahnie. De post, aș zice. Voi stiti foarte bine ca mie-mi place mâncarea de post, mai ales dacă are lângă ea o bucată de carne. Poti pune lîngă mâncare și un colț de pită neagră. Nu e neapărat nevoie, dar e bună dacă o tragi prin sosul din farfurie.

 Sa fiti sanatosi.

1 comment:

  1. In 1989, Chester "Buck" Weimar a patentat prima pereche de chiloti dootati cu un filtru din carbune activ ce se putea schimba. Chilotii erau etansi shi erau prevazuti cu un "buzunar" in care se introducea filtrul din carbune activ. In 2001 domnului Weimar i s-a acordat Ig Nobel Prize (o parodie US la Premiul Nobel) pentru biologie. Un produs similar a fost lansat pe piata in 2002 de catre Myra and Brian Conant, dar care arata mai degraba ca un "librese" cu aripioare ce se fixeaza pe lenjeria de corp si care contine carbune activ.

    ReplyDelete