Friday, 29 July 2011

Rosii verzi prajite

Va mai amintitzi filmul in regia lui Jon Avnet,  Fried Green Tomatoes (1991) [Rosii verzi prajite]? Evelyn Couch (Kathy Bates), o sotie banala si ignorata de sot, obisnuieste sa-si inece amarul in consumul de ciocolata. sotul ei, Ed, abia ca o observa, iar cand el isi viziteaza matusa la un azil, Evelyn trebuie sa astepte afara, pentru ca acea matusa nu o place. Intr-o zi, asteptand pe hol, Evelyn o cunoaste pe Ninny (Jessica Tandy), o alta batrana internata acolo, fragila, dar dornica de a spune povesti. Ninny ii povesteste despre Idgie (Mary Stuart Masterson), o ruda de-a ei, care in anii 20, conducea dupa propriile valori un restaurant intr-un oras rasist din Alabama. Fratele lui Idgie moare, iar ea refuza sa mai vorbeasca cu cineva, in afara de iubita fratelui mort. Pe langa asta, Idgie trebuie sa faca fata unui sot abuziv. Povetsea lui Ninny ii da Evelynei puterea de a-si reconsidera viata.

Un film cald, duios emotionant, sensibil … un film mare. Un film romantic, idilic, in care negrii sunt prieteni buni cu albii, un film ca un basm, numai bun de spus in serile in care se canta gospel, dupa ce s-a cules bumbacul!

Dar ce te faci daca te macina curiozitatea de a sti cam ce nutrientzi contin respectivele tomate? Nimic mai simplu. Te conecteazi la Internet. Departamentul pentru Agricultura (din Statele Unite) are o baza de date online cu informatii despre mai mult de 6,000 de alimente.

Pentru a accesa aceasta baza de date:
  • ·         Click aici: www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/. Poti cauta ceea ce doresti intr-o lista alfabetica, organizata pe grupe de alimente, shi  vei gasi informatii despre 30 de nutrient pentru fiecare aliment.
  • ·          Pentru un acces mai facil, site-ul permite download-ul bazei de date. Deci nu vei mai avea nevoie sa te conectezi la internet de fiecare data cand ai vre-un interes.
Iar in continuare, navigand prin internet, am aflat cum sa faci pomodori secchi . Ce este ala? Stai sa vezi.

 
Pentru rosiile uscate se folosesc in mod traditional rosiile din familia san marzano, rosii care au aspect alungit, asemanatoare cu cele pe care romanii le numesc "prunisoare". Nu stiu daca-s rude primare au ba,  insa ideea e ca ai nevoie de rosii cu cat mai putina "zeama" si ca mai multa "carne". Am citit cum ca rosiile san marzano se dezhidrateaza in proportie de 93% pe cand rosiile cherry se dezhidrateaza in proporti de 80%.

Metoda traditionala spune ca rosiile se taie in jumatate, se curata de seminte si zeama si se sareaza cu sare de mare. apoi se pun pe o rama de lemn pe care in prealabil s-a intins bine tifon sau altfel de panza cu tesatura rara. O alta rama cu tifon se pune deasupra lor pentru a le feri de insecte sau pasari. Aranjate in felul acesta se lasa in bataia soarelui de dimineata pana seara cand apune soarele. Peste noapte se baga in casa intr-o camara uscata pentru a le feri de  umezeala noptii. A doua zi se scot iar in soare si se continua ciclul pana cand rosiile sunt uscate bine. 

Metoda puturosului (sau de apartament) inlocuieste caldura soarelui cu cea a unui cuptor (ca o paranteza, rosiile din comert sunt uscate folosind metoda cuptorului electric). Foarte importanta este calitatea rosiilor pe care le pui la uscat. Poti folosit rosii "prunisoare", romanesti, crescute in gradina de gospodar, foarte carnoase si gustoase. Vei fi surprins de cat de gustoase vor iesi si de cat de diferite, in sensul bun, sunt fata de cele din comert. La prima muscatura sunt dulci si iti lasa impresia ca tocmai ai muscat din "esenta" gustului de rosie dupa care in spatele gurii le simti uuusor acrisoare numai asa cat sa te faca sa vrei mai mult :). Succes. 

Ingrediente:

pt cele 3 borcanase. timp efectiv: macar 5 ore
- 3 kg rosii prunisoare
- 10 catei de usturoi
- oregano uscat
- cca o cana de ulei de masline extravirgin

Instructiuni:

- taie rosiile pe de-a lungul si scoate semintele si zeama. aseaza-le cu "gura" in jos pe un fund ca sa se scurga bine de zeama
- aranjeaza-le apoi cu gura in sus pe gratarul cuptorului sub care trebuie neaparat sa ai o tava in care se va scurge din sucul rosiilor.
- sareaza din plin rosiile cu sare de mare. sarea ajuta la dezhidratare. nu-ti fie teama nu vor fi sarate deloc, pentru ca zeama si implcit sarea se vor scurge in tava aragazului. 
- seteaza cuptorul intre 100-150 de grade (experimenteza!) si lasa rosiile 4-5 ore sau pana se usuca bine. 
- din cand in cand deschide usa cuptorului ca sa elimini umezeala. dupa vreo ora intoarce-le cu gura in jos sa se scurga zeama  ce se formeaza in fiecare rosie. dupa inca 15 minute, intoarce-le din nou cu gura in sus. de la cuptor la cuptor va trebui sa ajustezi temperatura si timpul de uscare. 
- cand sunt gata, opeste cuptorul si lasa-le jumatate de ora sa se raceasca apoi pune-le in borcane cu capac, uscate(fara pic de apa!), in straturi-straturi adaugand la fiecare strat 2-3 catei de usturoi, oregano uscat si un varf de sare apoi toarna ulei cat sa acoperi bine totul. strange bine capacul. fara a fi sterlizate, aceste borcane trebuie sa reziste fara probleme macar 6 luni depozitate la temperatura camerei.


Iar daca nu ai timp (shi chef) de preparate cu manopera mare, atunci adauga mozzarella peste un platou cu rosii feliate peste care presari frunze proaspete de busuioc. Legenda spune ca de la acestea vin culorile steagului Italiei. Nu stim daca e adaverat, dar un lucru e cert - combinatia acestor ingrediente este una dintre cele mai delicioase idei ale bucatariei italiene. Cel mai frumos lucru este ca posibilitatile sunt infinite pentru modul de a combina aceste trei ingrediente minune. Prima varinata, si cea mai simpla, este Insalata caprese - o delicioasa gustare de vara.

Sa fii sanatos

No comments:

Post a Comment