Friday, 26 March 2021

TARTA DE LAMAIE

Un dulce de poveste, a carui origine este disputata intre bucatraia franceza (Tarte au citron) si cea engleza (Lemon Pie)


Preparare: 20 minute + 15 congelare + 45 min rqcire  / Timp pentru gatit: 1 ora si 10 minute / Portii: 12

Nutritie

PE PORTIE (variant cu zahar): 140 kcal, 4 g proteine, 5.1 g grasimi (2.2 g grasimi saturate), 20 g carbohidrati, 1 g fibre, 140  mg sodiu

PE PORTIE (variant cu inlocuitor pentru zahar): 108 kcal, 4 g proteine, 5.1 g grasimi (2.2 g grasimi saturate), 11 g carbohidrati, 1 g fibre, 140  mg sodiu

Ingrediente

 Spray de ulei de masline pentru gatit

 1 foaie de aluat fraged pentru tarte

 faina pentru presarat

Umplutura

 300g smantana extra-light (10 % grasime)

 110g (½ cana) zahar cu granulatie fina sau inlocuitor de zahar granulat

 5 x 50g oua

 coaja de la o lamiae, rasa fin

 125ml (½ cana) suc de lamiae, proaspat stors

 150g inghetata de vanilie (optional)

 Icing sugar, to serve (optional)

1. Se incinge cuptorul la 190 °C (cu ventilare vortata).Se unge cu spray de ulei o forma pentru tarte cu diametrul de 22 cm. Se intinde goaia de aluat pentru tarte cat sa acopere toata suprafate tavii si se aseaza in tava. Se inteatpa baza tartei cu o furculita. Se aseaza deasupra o foaie de hartie de copt, peste care se aseaza greutati pentru tarte sau orez (pentru a nu permite tarteei sa se ridici de pe forma in timpul coacerii. Se pune in congelator pentru 15 minute.

2. Se coace timp de 15 minute. Se indeparteaza greutatile si hartia de copt. Se reduce temperatura la 140° C (cu ventilatie fortata).

3. Pentru umplutura se amesteca smantana cu zahar si oua pana se dizolva tot zaharul. Se adauga coaja rasa si sucul de lamiae.

4. Se pune tarta la mijlocul cuptorului si se u,ple cu creama de lamiae. Se coace timp de 30-40 minute, sau pana cand umplutura s-a stabilizat. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca timp de 30 minute. Se pudreaza cu zahr pudra si se serveste (optional) cu inghetata de vanilie.

Sfaturi

Se poate pastra in frigider, pana la 3 zile, intr-un ambalaj etans.


 

No comments:

Post a Comment