Tuesday, 9 March 2021

TABBOULEH DE SFECLA ROSIE CU LEGUME DE PRIMAVARA SI QUINOA

 Tabbouleh este o salata vegetariana din bucataria Levantului, ce consta, de regula, dintr-un amestec de patrunjel tocat foarte fin, rosii, menta, si ceapa tocate marunt si grau bulgur fiert asezonat cu o vinegreta de ulei de masline, suc de lamiae, sare si piper. Pornind de la reteta de baza, au aparut  variante in care se adauga diverse alte ingreadiente noi (de exemplu frunze proaspete de salata salata) sau unele din ingredientele de baza sunt inlocuite (de exemplu rosiile pot fi inlocuite cu seminte dre rodie).  Iar in multe cazuri, cum este si reteta de fata, singurul lucru comun cu reteta de baza este faptul ca toate ingredientele sunt tocate marunt.


Preparare: 15 minute / Timp total: 55 minute / Portii: 6

Nutritie

PE PORTIE: 262 kcal, 12 g proteine, 12.8 g grasimi (2.5 g grasimi saturate),23 g carbohidrati,5.5 g fibre, 271 mg sodiu.

Ingrediente

 250  g sfecla rosie (cruda, sau gatita)

 135 g (¾ cana) quinoa tricolora (sau cate ¼ cana de quinoa alba, rosie si neagra)

 375 ml (1½ cana) apa

 1 capatana de broccoli (250g. desfacuta in buchetele mici

 1 legatura de sparanghel, taiat in rondele de cca 5 mm grosime

 50 g miaz de nuca prajit, tocat grosier

 100 g branza feta, sfaramata

 Dressing cu miere si mustar

 1 lingura de ulei de masline extravirgin

 1 lingura de miere

 1 lingura de mustar Whole Grain (a l’Ancienne)

 Suc de lamiae proaspat stors, dupa gust

 Piper negru proaspat macinat, dupa gust

Instructiuni

1. Daca ati optat pentru varianta cu sfecla cruda, se indeparteaza frunzele (daca ati gasit sfecla la legatura, cu frunze. Frunzele sunt comestibile si pline ne compusi nutitivi de calitate. Se pastreaza pentru a fi folosite intr-o salata).  Se spala sfecla si se pune la fiert in multa apa rece. Se da in clocot la foc mare, dupa care se reduce flacara si se gateste la fa foc mediu, partial acoperita, timp de 40 minute sau pana cand s-a gatit (se incearca cu un bat de la o frigaruie). Se scurge bine si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit sufficient cat sa poata fi tinuta in mana, se toaca in cubulete cat se poate de mici. FOLOSITI MANUSI LA ACEASTA OPERATIE, sau altfel, veti avea mainile rosii pentru urmatoarele 2-3 zile.

2. Intre timp intr-o craticioara se pone la fiert quinoa si apa. Se acopera si se da in cloc ot, dupa care se reduce temperature la minim si se lasa sa fiarba acopert 10-15 minute, sau pana cand lichidul a fost absorbit. Se transfera intr-un bol si se lasa sa se raceasca.

3. Se pune apa intr-o craticioara se da ain clocot. Se adauga brocoli si sparanghelul. Se acopera si se da din nou in clocot. Se ia de pe foc, se scurg bine legumele si se clatesc in apa rece pentru a opri procesul de gatire. Se pun legumele deoparte.

4. Se amesteca intr-un bol toate ingredientele pentru vinegreta.

5. Se  amesteca. broccoli, asparagus and dressing to quinoa. Se adauga sfecla rosie sui se amesteca gu grija, sa nu se sfarame. Se distribue in farfurii si se presara cu branza feta si miez ce nuca.


No comments:

Post a Comment