Thursday 18 March 2021

MELCI CU CAISE, MERE SI SCORTISOARA

 Melci, rulouri, cuib de viespe sau spirală, oricum aș numi acest desert de brutar, îmi dă un sentiment foarte plăcut. Miros de pâine caldă, tanti de la pâine și un mic dulce de drum cu o formă geometrică foarte atractivă.


Preparare: 20 minutes / Timp pentru gatit: 20 minute / Portii: 12

Nutritie

PE PORTIE: 132 kcal, 2.8 g proteine, 3.2 g grasimi (0.8 g grasimi saturate), 22 g carbohidrati, 3 g fibre, 162  mg sodiu

Ingrediente

 120 g (¾ cana) faina integral care creste singura

 115 g (¾ cana) faina alba, care creste singura

 1¼ lingurita scortisoara de macinata

 60 g margarina light

 70 g (1⁄3 cana), zahar brun

 125 ml (½ cana) lapte

 Faina pentru presarat

 40 g caise uscate, tocate marunt

 1 mar mic, necuratat de coaja, tocat marunt.

Instructiuni

1. Se incinge cuptorul la 190°C (cu ventilatie fortata). Se tapeteaza o tava pentru cuptor cu hartie de copt. Se amesteca intr-un castron, cele doua calitati de faina cu 1 lingurita scortisoara. Se adauga 40 g de margarina. Se incorporaza margarina amestecand cu varfurile degetelor, astfel incat sa se formeze bulgarasi de aluat. Se incorporeaza 2 linguri de zahar brun. Se adauga laptele si se amesteca cu o spatula pana se incorporeaza.  Se rastoarna aluatul pe o planseta presarata cu faina si se modeleaza sub forma de bila.

2 Se intinde aluatul cu un rulou astfel incat sa se obtina o foaie dreptunghiulara cu dimensiunilr de 30 x 35 cm. Se intinde deasupra jumatate din cantitatea ramasa (10 g) de margarina. Se aseaza deasupra bucatelele de mere si caise,  restul (¼) de scortisoara si jumatate din cantitatea ramasa (15 g) de zahar . Se ruleaza astfel incat sa acopere umplutura. Se taie transversal in 12 bucati. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, distantate la 1 cm una fata de cealalta.

3 Se topeste restul (10 g) de margarina si se pensuleaza suprafata rulourilor. Se stropesc cu restul de zahar (15 g). Se coc in cuptor timp de 15-18 minute, sau pana cand s-au patruns. Se servesc calde.

Sfaturi

- Se pot incerca si alte amestecuri de fructe si arome. De examplu, inlocuiti caisele cu smochine si scrtisoara cu amestec de 4 condimente (piper alb, cuisoare, nucsoara si ghimbir).

- Ideal este a se consuma calde, atunci cand au fost gatite. Se pot insa pastra in congelator, ambalate individual in folie de plastic, pana la 3 luni. Pentru a se consuma, se scot din folie si se incalzesc timp de 5 – 10 minute in cuptorul preicalzit la 150°C (cu ventilare fortata).


No comments:

Post a Comment