Melci, rulouri, cuib de viespe sau spirală, oricum aș numi acest desert de brutar, îmi dă un sentiment foarte plăcut. Miros de pâine caldă, tanti de la pâine și un mic dulce de drum cu o formă geometrică foarte atractivă.
Preparare: 20 minutes / Timp pentru
gatit: 20 minute / Portii: 12
Nutritie
PE PORTIE: 132 kcal, 2.8 g proteine, 3.2 g grasimi (0.8 g
grasimi saturate), 22 g carbohidrati, 3 g fibre, 162 mg sodiu
Ingrediente
120 g (¾ cana) faina integral care
creste singura
115 g (¾ cana) faina alba, care
creste singura
1¼ lingurita scortisoara de macinata
60 g margarina light
70 g (1⁄3 cana), zahar brun
125 ml (½
cana) lapte
Faina pentru presarat
40 g caise uscate, tocate marunt
1
mar mic, necuratat de coaja, tocat marunt.
Instructiuni
1. Se incinge cuptorul la 190°C (cu
ventilatie fortata). Se tapeteaza o tava pentru cuptor cu hartie de copt. Se amesteca intr-un castron, cele doua calitati de faina cu
1 lingurita scortisoara. Se adauga 40 g de margarina. Se incorporaza margarina
amestecand cu varfurile degetelor, astfel incat sa se formeze bulgarasi de
aluat. Se incorporeaza 2 linguri de zahar brun. Se adauga laptele si se
amesteca cu o spatula pana se incorporeaza. Se rastoarna aluatul pe o planseta presarata
cu faina si se modeleaza sub forma de bila.
2 Se intinde aluatul cu un rulou astfel
incat sa se obtina o foaie dreptunghiulara cu dimensiunilr de 30 x 35 cm. Se intinde deasupra jumatate din cantitatea ramasa (10 g)
de margarina. Se aseaza deasupra bucatelele de mere si caise, restul (¼) de scortisoara si jumatate din cantitatea ramasa (15 g) de
zahar . Se ruleaza
astfel incat sa acopere umplutura. Se taie transversal in 12 bucati. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, distantate la
1 cm una fata de cealalta.
3 Se topeste restul (10 g) de margarina si
se pensuleaza suprafata rulourilor. Se stropesc cu restul de zahar (15 g). Se coc in cuptor timp de 15-18 minute, sau pana cand s-au
patruns. Se servesc
calde.
Sfaturi
- Se pot incerca si alte amestecuri de fructe si arome. De examplu,
inlocuiti caisele cu smochine si scrtisoara cu amestec de 4 condimente (piper
alb, cuisoare, nucsoara si ghimbir).
- Ideal este a se consuma calde, atunci cand au fost gatite. Se pot insa
pastra in congelator, ambalate individual in folie de plastic, pana la 3 luni.
Pentru a se consuma, se scot din folie si se incalzesc timp de 5 – 10 minute in
cuptorul preicalzit la 150°C (cu ventilare fortata).
No comments:
Post a Comment