Sunday, 15 November 2020

TARTA CU CREMA FRANGIPANE SI RUBARBA

 Denumirea de Frangipane vine de la nobilul italian Marquis Muzio Frangipani, care, in secolul 16, in perioada in care a locuit la Paris, a inventat un parfum cu care isi parfuma manusile. Patiserii francezi, inspirati de acest parfum, au inventat o crema pentru prajituri care, cu timpul, a devenit un preparat clasic. Fragipane se prepara din migdale (de obicei blansate), zahar, unt si ou la care se adauga extract de migdale pentru a intensifica aroma.

 In unele retete se folosesc migdale macinate, pentru o textura mai aspra, in timp ce in altele se foloseste faina de migdale pentru o textura cremoasa.





Preparare: 35 minute / Timp total: 55 minute / Numar de portii: 10


Nutritie:

Pe portie :  1760 kJ (421 kcal); 26g grasimi; 12.4g grasimi saturate; 6.7g proteine; 39.9 g carbohidtati; 2.8g fibre alimentare; 78mg colesterol; 189mg sodiu..

Ingrediente

 

 1 1/2 cana de faina alba pentru patiserie

 1/3 cana zahar farin

 ½ lingurita amidon de porumb

 125g unt rece, taiat in cubulete

 1 ou

 5-6 tulpini de rubarba curatate si taiate bucati de 10 cm

 1/3 cana de gem de caise

2 tablespoons lemon juice

1/4 cana de seminte de fistic, curatate de coaja, prajite uscat si tocate marunt

 

Crema Frangipane

 

100g unt, moale

1/2 cana zahar din trestie de zahar

1 lingurita extract de migdale (sau de vanilie)

1 ou

1 cana faina de migdale

2 linguri de faina alba

 

Preparare

1. Se incinge cuptorul la 160°C. Se unge cu unt o tava pentru tarta, dreptunghiulara, cu fundul detasabil, de 11 cm x 34 cm.  Se aseaza pe o tava de copt. (Bineinteles ca orice alte marimi si forme de tava pot fi folosite. Doar schimbati modul de aranjare a bucatior de rubarba).

2. Se pun in cuva unui robot de bucatarie faina impreuna cu zaharul farin si amidonul. Se porneste robotul pentru 10 secunde pentru a se omogeniza. Se adauga cubuletele reci de unt. Se proceseaza pana se obtine o compozitie care arata ca niste frimituri misci. Se adauga oul si se continua sa se proceseze pana se incorporaza. Se scoate aluatul din cuva robotului de bucatarie, se se modeleaza o bila. Se acopera cu folie de plastic se se pune in frigider pentru 3- minute.

3.  Se scoate din frigider si se intinde cu un rulou de patisserie pana se obtine o foaie de 3 mm grosime, avand forma si dimensiunile tavii pentru tarta precatite la pasul 1. Se aseaza aluatul in tava si se pune la frigited pentru inca 15 minute.

4.  Se acopera aluatul cu hartie de copt. Se aseaza deasupra greutati (bile) pentru tarta, sau boabe de orez. Se coace timp de 10 minute. Se indeparteaza greutatile si hartia de copt. Se coace in continuare pentru 5 minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

5. Inre timp se prepara umlutura Frangipaneg. Se bate cu ajutorul unui mixer electric untul cu zaharul de trestie si esenta de vanilie (sau de migdale), pana cand se obtine o crema. Se adauga si se incorporeaza oul. Se adauga apui faina de migdale si faina de grau, amestecand continuu, pana se obtine un amestec omogen. Se umple tarta cu crema obtinuta. Se aranjeaza deasupra bucatile de rubarba. Se coace in cuptor pentru 30 – 35 minute, pan ace umplutura s-a rumenit si este ferma la atingere. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

6. Se amesteca intr-un vas rezistent la microunde gemul de caise cu sucul de lamaie. Se incalzeste in cuptorul cu microunde, la putre maxima, pentru 30 secunde, sau pana cand gemul a dejenit lichid. Se scoate tarta din tava si se aseaza pe un fund pentru servit. Se unge cu o pensula cu mixtura de gem intreaga suprafata a tartei. La sfarsit, se stropeste cu mixtura ramasa si se presara cu fistic. 



No comments:

Post a Comment