Friday 27 November 2020

BROWNIES IN DOUA CULORI

 Titlul poate parea usor confuz, insa, trebuie sa spun ca denumirea de Brownies nu are legatura cu culoarea acestor bijuterii culinare. Brownies sunt niste spiridusi din folclorul scotian care, in timpul noptii, nevazuti de nimeni, fac tot felul de treburi casnice. Si drept raspalata, au nevoie doar de dragoste, pe care oamenii si-o arata lasindu-le un pahar cu lapte sau smantana si uneori prajiturele.

 Pentru prima data, un desert care sa musteasca de ciocolata si totodata usor de mancat a fost preparat de Cheful de la Palmer House Hotel din Chicago, in 1893 care a creat un desesrt special pentru a fi servit la World Columbian Exposition. Nu exista insa nici o evidenta care sa ateste legatura dintre acest desert si denumirea de Brownies. Prima persoana care a numit o prajitura “brownies” a fost Fannie Merritt Farmer, in editia din 1896 a “The Boston Cooking-School Cookbook”. Insa prajitura doamnei Farmer nu continea ciocolata. Prima intalnire intre Brownies si ciocolata este atestata de o reclama din Kansas City Journal din 1898. Si, dupa cate se pare, a fost dragoste la prima vedere.

 In aceasta reteta, vom suprapune doua straturi de brownies, unul alb si unul negru peste care asezam un strat de nuci prajite.

Preparare: 30 minute / Timp total: 60 minute / Numar de portii: 24


Nutritie:

Pe portie 637kJ (161 kcal), 4 g proteine, 6 g grasimi (1 g grasimi saturate), 21 g carbohirati, 2 g fibre alimentare, 48 g sodiu.

Ingrediente

Pentru Sosul de mere:

 4 mere

 60g (1⁄4 cana) de zahar brun

 2 batoane de scortisoara

Pentru Brownies:

 80g (1/2 cana) zahar brun

 80g margarina light

 1⁄4 lingurita de bicarbonat de sodiu

 3 oua mari ( 60g fiecare), batute lejer

 300g (2 cani) faina de grau

 140g (1½ cana) fulgi de ovaz instant

 60g (1⁄4 cup) zahar tos (sau inlocuitor pentru zahar)

 2 linguri ulei de masline

 3 Tbsp cacao alcalina (Dutch-processed cocoa powder)

 ½ lingurita praf de copt

 50g chipsuri de ciocolata

 2 linguri de lapte degresat

 2 linguri de nuci prajite si tocate

 3 linguri fulgi de ovaz instant (additional)

Preparare

1. Se incinge cuptorul la 170 °C, cu ventilatia pornita. Se spala merele si se scoate cotorul, fara insa a strapunge partea de jos. Se pune in fiecare scobitura cate o jumatae de baton de scortisoara si cate o lingurita de sahar brun. Se aseaza merele intr-o tava pentru copt, se acopera cu folie de aluminiu si se dau la cuptor pentri 15 minute, sau pana cand merele s-au inmuiat. Se scaote folia de aluminiu si se coc in continuare timp de 5-6 minute, pana incep sa se caramelizeze. Se scot din cuptor, si se paseaza prin sita pentru a se obtine un pireu fin. Se retine cam ¾ cana (140 g) iar ce ramane se poate pastra intr-un borcan cu capac etans, in frigider, timp de 1 saptamana.

2. Intre tim, se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava patrata cu latura de 20 cm. Hartia se lasa sa iasa peste parginea tavii, pentru a fi folosita la scoaterea prajiturii din tava.

3. Se pun intr-un bol de marime medie, zaharul brun cu margarina, 140 g de pireu de mere si bicarbonatul de sodiu si se amesteca cu un mixer electric pana se obtine o compozitie omogena. Se adauga un ou si se incorporeaza in compozitie. Se adauga 1-1/2 cana de faina si se amesteca pana se incorporeaza. Se amesteca 1-1/2 cabn de fulgi de ovaz. Se pune deoparte ½ cana din compozitie, iar restul se intinde in tava pregatita. Se introduce in cuptor si se coace timo de 12 minute, sau pana cand incepe sa se solidifice

3.  Intre tipm, se amesteca intr-un bol zaharul tos cu ulei de masline si cele doua oua ramase. Se adauga cacao, praful de copt si restul (1/2 cana) de faina. Se adauga chipsurile de ciocolata si lapele.

4.  Se toarna amestecul de ciocolata in tava, peste primul strat aflat in tava. Se incorporeaza nucile si 3 linguri de fulgi de ovaz in jumatatea de cana cu mixture de ovaz pusa deoparte la pasul 2. (trebuie sa se obtina un fel de aluat moale cu o textura zgrumturoasa). Se presara frimituri din aceasta compozitie peste stratul cu ciocolata.  Se introduce tava in cuptor si se coace pentru inca 13-15 minute sau pana cand s-a solidificat la suprafata. Se lasa sa se raceasca in tava asezata pe un gratar de sarma. Se scoate din tava tragand de barinile hartiei de copt, si se taie in 24 de bucati.

Sfaturi 

Se poate pastra in frigider timp de 5 zile, asezate in cutii etanse, in straturi separate de hartie de copt, sau in congelator, pana la 3 luni.

No comments:

Post a Comment