Titlul poate parea usor confuz, insa, trebuie sa spun ca denumirea de Brownies nu are legatura cu culoarea acestor bijuterii culinare. Brownies sunt niste spiridusi din folclorul scotian care, in timpul noptii, nevazuti de nimeni, fac tot felul de treburi casnice. Si drept raspalata, au nevoie doar de dragoste, pe care oamenii si-o arata lasindu-le un pahar cu lapte sau smantana si uneori prajiturele.
Preparare: 30 minute / Timp total: 60 minute / Numar de portii: 24
Nutritie:
Pe portie 637kJ (161 kcal), 4 g proteine, 6 g grasimi (1 g grasimi
saturate), 21 g carbohirati, 2 g fibre alimentare, 48 g sodiu.
Ingrediente
Pentru
Sosul de mere:
4 mere
60g (1⁄4 cana) de zahar brun
2 batoane de scortisoara
Pentru
Brownies:
80g (1/2 cana) zahar brun
80g margarina light
1⁄4 lingurita de bicarbonat de sodiu
3 oua mari ( 60g fiecare), batute lejer
300g (2 cani) faina de grau
140g (1½ cana) fulgi de ovaz instant
60g (1⁄4 cup) zahar tos (sau
inlocuitor pentru zahar)
2 linguri ulei de masline
3 Tbsp cacao alcalina (Dutch-processed cocoa powder)
½ lingurita praf de copt
50g chipsuri de ciocolata
2 linguri de lapte degresat
2 linguri de nuci prajite si tocate
3 linguri fulgi de ovaz
instant (additional)
Preparare
1. Se incinge cuptorul la 170
°C, cu ventilatia pornita. Se spala merele si se scoate cotorul, fara insa a
strapunge partea de jos. Se pune in fiecare scobitura cate o jumatae de baton
de scortisoara si cate o lingurita de sahar brun. Se aseaza merele intr-o tava
pentru copt, se acopera cu folie de aluminiu si se dau la cuptor pentri 15
minute, sau pana cand merele s-au inmuiat. Se scaote folia de aluminiu si se
coc in continuare timp de 5-6 minute, pana incep sa se caramelizeze. Se scot
din cuptor, si se paseaza prin sita pentru a se obtine un pireu fin. Se retine
cam ¾ cana (140 g) iar ce ramane se poate pastra intr-un borcan cu capac etans,
in frigider, timp de 1 saptamana.
2. Intre tim,
se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava patrata cu latura de 20 cm. Hartia se
lasa sa iasa peste parginea tavii, pentru a fi folosita la scoaterea prajiturii
din tava.
3. Se pun intr-un bol de marime
medie, zaharul brun cu margarina, 140 g de pireu de mere si bicarbonatul de
sodiu si se amesteca cu un mixer electric pana se obtine o compozitie omogena. Se
adauga un ou si se incorporeaza in compozitie. Se adauga 1-1/2 cana de faina si
se amesteca pana se incorporeaza. Se amesteca 1-1/2 cabn de fulgi de ovaz. Se
pune deoparte ½ cana din compozitie, iar restul se intinde in tava pregatita.
Se introduce in cuptor si se coace timo de 12 minute, sau pana cand incepe sa
se solidifice
3.
Intre tipm, se amesteca intr-un bol zaharul tos cu ulei
de masline si cele doua oua ramase. Se adauga cacao, praful de copt si restul
(1/2 cana) de faina. Se adauga chipsurile de ciocolata si lapele.
4. Se toarna amestecul de ciocolata in tava,
peste primul strat aflat in tava. Se incorporeaza nucile si 3 linguri de fulgi
de ovaz in jumatatea de cana cu mixture de ovaz pusa deoparte la pasul 2. (trebuie
sa se obtina un fel de aluat moale cu o textura zgrumturoasa). Se presara
frimituri din aceasta compozitie peste stratul cu ciocolata. Se introduce tava in cuptor si se coace pentru
inca 13-15 minute sau pana cand s-a solidificat la suprafata. Se lasa sa se
raceasca in tava asezata pe un gratar de sarma. Se scoate din tava tragand de
barinile hartiei de copt, si se taie in 24 de bucati.
No comments:
Post a Comment