Saturday 21 November 2020

CHRISTMAS COOKIES DIN CARTOF DULCE CU NUCI PECAN

 Nu poti intra in atmosfera sarbatorilor de iarna fara dulciurile traditionale specific acestei perioade. La noi, cozonacii sunt nelipsiti de pe o masa de Craciun. Li s-au alaturat recent Chrismtas Cookies (fursecuri ornate cu simboluri de iarna),  importate de prin zonel mai vestice ale planetei. Si, asemeni cozonacior autohtoni, pot fi puse in ambalaje festive si darute prietenilor, sau pot impodobi masa de sarbatori asezate pe platouri immense. Si beneinteles, pot fi laste pentru Mos Craciun, alaturi de un pahar de lapte.  

Greu de spus insa cand si unde au fost inventate. Din timpuri imemoriale, pe intreaga planeta, din Norvegia pana in vestul Africii, din Irlanda pina I India oamenii s-au adumat impreuna pentru a sarbatori Solstitiul de iarna. Aceasta data coincidea cu primul inghet, cand carnea animalelor sacrificate putea fi pastrata fara pericolul alterararii iar berea si vinul puse la fermentat de cu toamna deveneau numai bune pentru baut. Si, dupa cum stim, o masa festiva trebuie sa fie incununata cu un desert pe masura. 

Cam prin evul mediu, sarbatorirea solstitiului a fost inlocuita in tarile crestine cu sarbatoarea Craciunului, insa traditiile culinare s-au pastrat. Condimente precum scortisoara, nucsoara si piperul negru au devenit simboluri ale Craciunului. Iar fructe exotice uscate, precum citricele, curmalele, smochinele, caisele au adaugat savoare acestor deserturi care, in timpa u devenit ceea ce numim azi Christmas Cookies.


Preparare: 40 minute / Coacere: 10 pentru fiecare tava / Numar de portii: 48 de fursecuri.


Nutritie:

Pe portie :  109 calorii; 5 g grasimi ( 2 g grasimi saturate); 15 mg colesterol; 111 mg sodiu; 15 g carbohidratei 15g; 0 g fibere; 1 g proteine.

 

Ingrediente 

 ½ cana de unt, inmuiat la tempratura camerei

 ½ cana zahar tos

 ½ cana zahar brun

 1 ou

 1 lingurita de extract de vanilie

 1 cana de pireu de cartof dulce

  2 ¼ cani faina alba de grau, pentru patisserie

  2 lingurite de praf de copt

  1 linguruta de bicarbonate de sodiu

  1 lingurita de scortisoara macinata

  ½ lingurita de sare

  170 g crema de branza Philadelphia

 1 ½ cana de zahar pudra 

  3 linguri de sirop de artar

  1 ½ lingurita de sirop de vanilie

  48 jumatati de miez de nuca pecan, prajite.

 

Preparare

1. Se incinge cuptorul la 180°C. Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie pentru copt si se pune deoparte. Se bate untul intr-un bol, cu un mixer electric, timp de 30 secunde. Se adauga zaharul tos si zaharul brun. Se bate pana devine pufos, razuind din cand in cand mixtura care se lipeste pe marginile bolului. Se adauga oul si 1 lingurita de extract de vanilie si se bate in continuare pana se omogenizeaza. :a rma se incorporeaza piureul de cartof dulce.

2. Se amesteca intriun castron de marime medie faina, praful de copt, bicarbonatul de sodu, scortisoara sis area. Se iadauga amestecul de faina in mixture de cartof dulce si se bate pana se obtine o compozitie omogena.

3.  Se formeaza cu ajutorul a doua lingurite bile de marimea unei nuci si se aseaza pet ava tabetata cu hartie de copt, distantate la 5 cm una de alta.Se coc in cuptorul preincalzit timp de 10 minute, sau pana cand marginile incep sa se rumeneasca. Se transfer ape un gratar de sarma si se lasa sa se raceasca.

4.  Intre timp se prepara glazura. Se bate crema de branza, intr-un castron mai mic, cu mixerul electric la viteza mediecrema timp de 15 secunde, sau pana devine cremoasa. Se adauga saharul pudra, siropul de artar si 1 ½ lingurite de extract de vanilie. Se bate pana cand se omocenizeaza. Se intinde glazura peste fursecuri si se orneaza fiecare fursec cu cate o jumatate de miez de nuca pecan.

Sfaturi 

Pot fi preparate in avans si pastrate intr-un recipient etans, asezate in straturi intre doua bucati cerata timp de 3 zile. Pot fi pastrate si in congelator, timp de 3 luni, daca nu sunt ornate cu glazura. La vremea consumului, se scot din congelator.se lasa sa se dezghete si se orneaza cu glazura de crema de branza si nuci pecan.



No comments:

Post a Comment