Friday 6 November 2020

Pouding Chômeur

 Aceasta reteta isi are originile in Quebecul (Canada)  anilor ’30. Confruntate cu marea criza economica din acei ani, gospodinele din Quebec au pus impreuna  cateva ingrediente ieftine – paine uscata, lapte si zahar – si le-au transformat intr-un desert menit sa aduca putina caldura si un picut de aparenta siguranta in sanul familiior. Odata cu sfarsitul crizei, prajitura a evoluat catre un desert decadent. Zaharul a fost inlocuit cu sirop de artar, laptele cu smantana iar painea uscata cu un aluat imbogatit cu oua si unt.

Preparare: 25 minute / Timp total: 1 ora / Numar de portii: 6 – 8 (132 g pe portie)


Nutritie:

Pe portie (132 g) :  342 calori; 6.97 g grasimi (1.607 g grasimi saturate), 30 mg colesterol, 76 mg sodiu, 66.36 g carbohidrati (0.7 dietary fiber, 45,29 g sugars) 4.27 g  proteine. 0 mcg Vitamina D, 80 mg Calciu, 161 mg Potasiu, 70 mcg Vitamina A, 0 mg Vitamina C.


Ingrediente

 

 1 cana sirop de artar, preferabil “dark amber” (inchis la culoare)

 1 cana smantana pentru frisca 40% grasime (vezi sfaturi)

 1 lingurita de sare fina

 1¼ cana cups (177 g) faina pentru patuserie

 3 linguri de zahr

 1½ lingurita de praf de copt

 ⅔ cana de lapte

 2 oua mari (60 g fiegare)

 ½ lingurita extract de vanilie

 6 linguri de unt fara sare, topit

 

Preparare

1. Se pozitioneaza gratarul cuptorului pe pozitia cea mai de sus (cca 15 mc de la partea suerioara a cuptorului si se incinge la temperature de 190 C. Se amesteca intr-o craticioara siropul de artar cu smantana si ½ de lingurita de sare si se gateste pe fog mediu pana cand invepe sa dea in clocot. Se reduce flacara si se lasa sa fiarma in clocote mici (simmering), timp de 5 minute. Se ia de pe foc, se amesteca pentru a se combina si se pune deoparte, acoperita si infofolita intr-un prosop mentru a raman calda.

2. Se amestega intr-un bol sufficient de mare faina cu zahar, praf de copt si ½ lingurita de sare. Intr-un alt bol se amesteca laptele cu oua si vanilie, pana se obtine o compozitie omogena. Se incorporeaza trepta amestecul de lapte si oua in mistura de faina. Se adauga untul topit si se amesteca pana se obtine un aluat fin si elastic. Se transfera aluatul intr-o tava pentru copt, patrata cu latura de 20 cm, (preferabil din sticla sau ceramic - prajitura se serveste calda, iar tava de sticla permite sa se pastreze caldura),  si se netezeste cu o spatula. Se toarna deasupra, incet, sosul de sirop de artar.

3.  Se introduce in cuptor si se coace timp de 30-35 minute, sau pana cand s-a rumenit la suprafata ier o scobitoare infipta pana la jumate din grosimea prajiturii iese curate. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca timp de 10 minute, asezata pe un gratar din sirma. O prajitura reusita trebuie sa aiba suprafata acuperita cu un trat de zahar caramelizat, si sa pluteasca pe sosul de sirop de artar, care in timpul coacerii s-a scurs prim prajitura la fundul tavii. Se portioneaza si se aseaza feliile pe farfurii indoviduale, cu partea care a stat in sos deasupra.  Pentru servit, puneti deasupra o lingura de smatana sau inghetata de vanilie si cafea.

Sfaturi 

 Smantana pentru frisca 40% grasime 1l Delhaize am vazu-o la MegaImage si eMag;

https://www.emag.ro/supermarket/smantana-pentru-frisca-40-grasime-1l-delhaize-11789/pd/DNLX8YBBM/

 

Specific pentru Pouding chômeur este acest sos de sirop de artar care se toarna deasupra aluatului inainte de a-l introduce in cuptor, si care in timpul coacerii migreaza la fundul tavii. Pentru a reduce tendinta de absormire a sosului in prajitura, am folosit o cantitate crescuta de oua si de unt.

Prin asezarea tavii in partea superioara a cuptorului, se obtine caramelizarea unei parti din zahar pe suprafata prajiturii.



No comments:

Post a Comment