Thursday, 26 November 2020

CHEC FARA GLUTEN, DIN FAINA DE HRISCA

 Cuvantul chec isi are originea  in cuvantul viking “kaka”, iar Istoria checului se pierde in negura timpului. In antichitate, egiptenii, care au fost prima civilizatie ce a dezvoltat tehnica aluaturilor dospite, preparau un aluat indulcit cu miere la care adesae adaugau nuci si fructe. In grecia antica se prepara plakous, care era un amestec de faina, oua, lapte, nuci si miere. Romanii au preluat-o sub denumirea de placenta (suna cumva cunoscut?). In Anglia, cuvantul cake apare prin secolul 13 pentru a denumi un preparat asemanator painii, dar care era mai rotund si mai plat si care, in timpul coacerii era intors o data de pe o parte pe cealalta. In Romania, cvantul chec a fost introdus odata cu instaurarea regimului comunist, ca o alternativa a occidentalului cake. 

 Checul din reteta care urmeaza este o reteta clasica adaptata anotimpului rece. Un amestec de fructe confiate si multe nuci adauga arome specifice sarbatorior de iarna. Iar pentru a reduce continutul caloric, faina de grau a fost inlocuita cu un amestec de faina de hrisca si de migdale.

 Desi este extrem de usor de prepaparat, este insa nevoie de o pregatire prealabila: trebuie sa pregatim in avans amestecul de fructe, care are nevoie de o perioada de asteptare de o saptamana pentru a permite dezvoltarea aromelor. Apoi checul, dupa ce a fost scos din cuptor, se lasa sa se raceasca peste noapte.



 Chec - Preparare: 20 minute / Coacere: 3 ore / Portii : 20

Amestecul de fructe - Preparare : 20 mins / Marinare: 1 saptamana / 3 cani

 

Nutritie:

 Pentru amestecul de fructe:

Pe cana:  3344kJ (799 kcal); 1.5 grasimi; 0.5 g grasimi saturate; 6.4 g proteine; 176.4g carbohidrati; 15.9 g fibre alimentare; 0 mg colesterol; 58 mg sodiu.

 Pentru chec:

Pe portie  :  1425kJ (341 Kcal); 19.3 g grasimi; 7.5g grasimi saturate; 5.9 g proteine; 32.6 g carbohidrati; 4.1g fibre alimentare; 88 mg colesterol; 149mg sodiu.


Ingrediente

 

Pentru amestecul de condimente:

 1 lingura scortisoara macinata

 1 lingura nucsoara macinata

 2 lingurite coaja de nucsoara macinata

 1 lingurita cuisoare macinate

 1 lingurita boabe de coriandru macinate

 1 lingurita de ghimbir macinat

 1 lingurita de enibahar macinat

Pentru amestecul de fructe:

 1 1/2 cana de stafide sultana

 1 cana de curmale fara sambure, tocate

 1/2 cana de caise uscate, tocate

 1/2 cana de coacaze deshidratate

 2 lingurite de coaja rasa de portocala

 1/4 cana suc de portocala

 1/4 cana de brandy

 1 1/2 lingurita amestec de condimente

 1 baton de scortisoara

 1 steluta de anason

 ½ cana sirop de artar

Pentru chec:

 1 cana faina de hrisca

 1/2 lingurita bicarbonate de sodiu

 1 1/2 cana faina de migdale

 3 cani amestec de fructe

 3 oua, battue lejer

 250g unt topit si racit

1/3 cana migdale blansate

1/2 cup nci pecan

2 linguri amestec de seminte de floarea soarelui si de dovleac, decorticate

2 linguri de brandy

Sirop de artar, pentru servire .

  

Preparare

  Amestecul de fructe:

1. Se amsteca intr-un bol toate ingredientele pentru amestecul de condimente. Se transfera intr-un borcan capac etans. Poate fi pastrat fara a-si pierde aroma, timp de 3 luni.

2. Se amesteca toate ingredientele pentru ametecul de fructe in burcane cu capac etans si se depoziteaza intr-un loc rece si intunecat pentru cel putin 1 saptamana, La interval de 2 zile, borcanele se scutura pentru a se se amesteca cat mai bine si a se dezvolta aromele.


Chec 

 1. Se incinge cuptorul la 150°C/130°C cu ventilatie. Se unge cu unt o forma rotunda pentru copt, de 20 cm diametru si adanca de 7 cm. Se tapeteaza cu 3 straturi de hartie de copt, astfel incat hartia sa se depaseasca 5 cm marginea tavii.

2.  Se cern impreuna, intr-un castron mai mare, faina de hrisca si bicarbonatul de sodiu. Sift flour and bicarbonate of soda. Se adauga si se incorporeaza faina de migdale, Se aadauca amestecul de fructe, ouale si untul. Se amesteca si se rastuarna in tava pentru copt. Se niveleaza si se decoreaza deasupra cu nuci pecan, migdale si amestecul de seminte.

3.  Se coace in cuptor timp de 3 ore, sau pana cand scopbitoarea infipta la centru preparatului iese curate. (Daca incepe sa se arda, se acopera cu lejer cu folie de aluminiu). Cand este gata, se strupeste cu brandy si se lasa sa se odihneasca timp de 5 minute. Se intoarce cu fata in jos pe un fund de lemn tapetat cu hartie de copt. Se lasa sa se raceasca peste noapte.  

4. Se intoarce chekul  cu fata in sus si se pune pe un platou. Se serveste stropita cu sirop de artar

Sfaturi

Amestecul de fructe poate fi pastrat in borcane etanse, timp de 2 luni. Poate fi adaugat in retede pentru budinci, placinte, briose, fudge, sau amestecat cu inghetata.

No comments:

Post a Comment