Cuvantul chec isi are originea in cuvantul viking “kaka”, iar Istoria checului se pierde in negura timpului. In antichitate, egiptenii, care au fost prima civilizatie ce a dezvoltat tehnica aluaturilor dospite, preparau un aluat indulcit cu miere la care adesae adaugau nuci si fructe. In grecia antica se prepara plakous, care era un amestec de faina, oua, lapte, nuci si miere. Romanii au preluat-o sub denumirea de placenta (suna cumva cunoscut?). In Anglia, cuvantul cake apare prin secolul 13 pentru a denumi un preparat asemanator painii, dar care era mai rotund si mai plat si care, in timpul coacerii era intors o data de pe o parte pe cealalta. In Romania, cvantul chec a fost introdus odata cu instaurarea regimului comunist, ca o alternativa a occidentalului cake.
Chec - Preparare: 20 minute / Coacere: 3 ore / Portii : 20
Amestecul de fructe - Preparare : 20 mins / Marinare: 1 saptamana / 3 cani
Nutritie:
Pentru amestecul de fructe:
Pe
cana: 3344kJ (799 kcal); 1.5 grasimi;
0.5 g grasimi saturate; 6.4 g proteine; 176.4g carbohidrati; 15.9 g fibre
alimentare; 0 mg colesterol; 58 mg sodiu.
Pentru chec:
Pe portie : 1425kJ
(341 Kcal); 19.3 g grasimi; 7.5g grasimi saturate; 5.9 g proteine; 32.6 g carbohidrati;
4.1g fibre alimentare; 88 mg colesterol; 149mg sodiu.
Ingrediente
Pentru amestecul de
condimente:
1 lingura scortisoara macinata
1 lingura nucsoara macinata
2 lingurite coaja de nucsoara
macinata
1 lingurita cuisoare macinate
1 lingurita boabe de coriandru
macinate
1 lingurita de ghimbir macinat
1 lingurita de enibahar macinat
Pentru amestecul de fructe:
1 1/2 cana de stafide sultana
1 cana de curmale fara sambure, tocate
1/2 cana de caise uscate, tocate
1/2 cana de coacaze deshidratate
2 lingurite de coaja rasa de portocala
1/4 cana suc de portocala
1/4 cana de brandy
1 1/2 lingurita amestec de condimente
1 baton de scortisoara
1 steluta de anason
½ cana sirop de artar
Pentru chec:
1 cana faina de hrisca
1/2 lingurita bicarbonate de sodiu
1 1/2 cana faina de migdale
3 cani amestec de fructe
3 oua, battue lejer
250g unt topit si racit
1/3 cana
migdale blansate
1/2
cup nci pecan
2 linguri
amestec de seminte de floarea soarelui si de dovleac, decorticate
2 linguri
de brandy
Sirop
de artar, pentru servire .
Preparare
Amestecul de fructe:
1. Se amsteca intr-un bol toate ingredientele pentru amestecul de condimente. Se transfera intr-un borcan capac etans. Poate fi pastrat fara a-si pierde aroma, timp de 3 luni.
2. Se amesteca toate ingredientele
pentru ametecul de fructe in burcane cu capac etans si se depoziteaza intr-un
loc rece si intunecat pentru cel putin 1 saptamana, La interval de 2 zile,
borcanele se scutura pentru a se se amesteca cat mai bine si a se dezvolta
aromele.
Chec
2.
Se cern impreuna, intr-un castron mai mare, faina de hrisca si
bicarbonatul de sodiu. Sift flour and bicarbonate of soda. Se adauga si se
incorporeaza faina de migdale, Se aadauca amestecul de fructe, ouale si untul.
Se amesteca si se rastuarna in tava pentru copt. Se niveleaza si se decoreaza
deasupra cu nuci pecan, migdale si amestecul de seminte.
3. Se coace in
cuptor timp de 3 ore, sau pana cand scopbitoarea infipta la centru preparatului
iese curate. (Daca incepe sa se arda, se acopera cu lejer cu folie de aluminiu).
Cand este gata, se strupeste cu brandy si se lasa sa se odihneasca timp de
5 minute. Se intoarce cu fata in jos pe un fund de lemn tapetat cu
hartie de copt. Se lasa sa se raceasca peste noapte.
4. Se intoarce chekul cu fata in sus si se pune pe un platou. Se serveste
stropita cu sirop de artar
Sfaturi
Amestecul de fructe poate fi pastrat in borcane etanse, timp de 2 luni. Poate fi adaugat in retede pentru budinci, placinte, briose, fudge, sau amestecat cu inghetata.
No comments:
Post a Comment