Retetei care urmeaza as fi putut sa-i spun “Budinca de paine cu ciuperci de padure”. Am preferat insa termenul de “stuffing”, care mi s-a parut mai potrivit pentru acest tip de mancare.
- - Dieta alimentara: In ultima vreme, tot mai multe persoane au trecut la o dieta vegetariana. Gasca umpluta, spre exemplu, nu mai face parte din lista lor de preferinte alimentare.
- - Cantitate: S-ar putea ca un curcan intreg sa fie prea mult pentru numarul de portii pe care vrem sa il facem. Sau dorim sa servim numai anumite parti si nu animalul intreg. Sau ne-ar place sa avem doua sau trei tipuri de umpluturi care sa satisfaca toate gusturile.
Preparare: 40 minute / Timp total: 1 ora si 25 minute / Numar de portii: 8
Nutritie:
Pe portie : 310 calories; 16 g grasimi (8g grasimi saturate);
55 mg colesterol; 633 mg sodiu; 487 mg potasium; 32 g carbohidrati; 3 g fibere
alimentare; 3 g zahar; 8g proteine.
Ingrediente
1 paine (cca ½ kg) cu coaja crocanta, taiata in cuburi cu
layura de 3.5 – 4 cm.
8 linguri de unt fara sare
2 linguri de ulei de masline
2 fire mari de praz, partea alba si
verde deschis feliata subtire
sare, dupa gust
piper negru proaspat macinat, dpa
gust
700 grame de ciuperci de padure,
taiate in bucati de 2 – 3 cm
¼ cana de Frunze proaspete de oregano, cimpru
sau magiran, tocate.
½ cana de vin alb sec (cum ar fi Sauvignon
Blanc sau Pinot Gris)
2 – 2.5 cani de fond de pui sau de legume
1 ou mare
1 cana patrunjel proaspat (frunzele si partea
frageda a tulpinilor) tocate marunt.
Preparare
1. Daca este posibil, se lasa cuburile
de paine sa se usuce peste noapte, asezate intr-o tava larga. Daca nu, se usuca
timp de 15-20 de minute in cuptorul incins la 150°C, intorcandu=le din cand in
cand pentru a se coace yniform.
2. Se incing la foc mediu, intr-o tigair mare, 6
linguri de unt inpreuna cu uleiul de masline. Se adauga prazul. Se asezoneaza
cu sare si piper si se gateste timp de 10 – 12 minute, amestecand din cand in
cand, pana cand prazul s-a inmuiat complet.
3. Se adauga
ciupercile. Se ajusteaza asezonarea cu sare si piper. Se mareste putin. Se gateste
inca 12 – 15 minute, amestecand ocazional, sau pana cand atat ciupercile s-au
rumenit si au devenit foarte moi.
4. Se adauga
oregano si vinul alb. Se reduce focul, se deglazureaza fundul tigaii cu o
lingura de lemn si se lasa sa fiarma molcom (simmering) timp de 3 – 4 minute,
sau pana cand lichidul s-a evaporat aproape complet. Se ia tigaia
de pe foc.
5. Intr-un castron se apesteca fondul de pui cu ou. Se
asezoneaza cu sare si piper. Se adauga cubyrile de paine, patrunjelul si
amestecul de ciuperci. Se amesteca usor, cat sa se amestece toate ingredientele.
6. Se
incinge cuptorul la 220°C. Se transfera compozitia intr-o tava pentru copt. Se acopera cu folie de aluminiu. Se introduce in
cuptor si se coace timp de 15 – 20 minute..
7. Se indeparteaza
folia de aluminium. Se presara preparatul
cu cele doua linguri de unt ramase. Se pune din nou in cuptor se se gateste
inca 20 minute, sau pana cand s-a rumenit suficient.
No comments:
Post a Comment