Friday, 6 November 2020

STUFFING DE CIUPERCI DE PADURE.

 Retetei care urmeaza as fi putut sa-i spun “Budinca de paine cu ciuperci de padure”. Am preferat insa termenul de “stuffing”, care mi s-a parut mai potrivit pentru acest tip de mancare.

 “Stuffing“ se refera la compozitua folosita pentru umplere a alimentelor animale sau vegetale cu diferite compozitii. Aceasta tehnica de gatire se pierde in negura timpului, prima mentiune, din cate stiu, venind din Imperiul Roman in renumita carte de bucate “De Re Coquinaria”. Sunt descrise preparate ca iepure, pui sau porc umplute cu amestecuri de legume, condimente, nuci si ierburi aromate, iar cateodata si organe sau chiar cu alte animale mai mici.

 Bucataria Europeana (iar cea romaneasca nu face exceptie) abunda in rate, pui, curcani, ardei, dovlecei si catesi mai cate umplute cu diferite tocaturi, care mai de care mai imbietaore. In USA, Curcanul umplut a devenit un simbol pentru sarbatorirea zilei de Thanksgiving (a patra joi din luna noiembrie).

 Recent insa aceaste umpluturi au inceput sa fie gatite separat si servite ca preparate de sine statatoare sau sub forma de garnituri alaturi de alte preparate dind carne.

 Anul nasterii acestei mancari este considerat a fi in 1972 cand compania Americana “General Foods” a lansat pe piata produsul “ Ruth Siems’ Stovetop Stuffing”, care oferea o alternativa rapida si ieftina la retetele traditionale.

 Gatirea separata a umpluturilor are o serie de avantaje care nu sunt de neglijat:

 -        Sanatate: Atunci cand gatim umplutura in interiorul cavitati unui animal, carcasa ajunge la tempereatura de gatire inaintea umpluturii, care poate contine bacterii responsabile de toxi-infectii alimentare.

-         -        Dieta alimentara: In ultima vreme, tot mai multe persoane au trecut la o dieta vegetariana. Gasca umpluta, spre exemplu, nu mai face parte din lista lor de preferinte alimentare.

-         -        Cantitate: S-ar putea ca un curcan intreg sa fie prea mult pentru numarul de portii pe care vrem sa il facem. Sau dorim sa servim numai anumite parti si nu animalul intreg. Sau ne-ar place sa avem doua sau trei tipuri de umpluturi care sa satisfaca toate gusturile.




Preparare: 40 minute / Timp total: 1 ora si 25 minute / Numar de portii: 8

 

Nutritie:

Pe portie  :  310 calories; 16 g grasimi (8g grasimi saturate); 55 mg colesterol; 633 mg sodiu; 487 mg potasium; 32 g carbohidrati; 3 g fibere alimentare; 3 g zahar; 8g proteine.


Ingrediente 

 1 paine (cca ½ kg) cu coaja crocanta, taiata in cuburi cu layura de 3.5 – 4 cm.

 8 linguri de unt fara sare

 2 linguri de ulei de masline

 2 fire mari de praz, partea alba si verde deschis feliata subtire

 sare, dupa gust

 piper negru proaspat macinat, dpa gust

 700 grame de ciuperci de padure, taiate in bucati de 2 – 3 cm

 ¼ cana de Frunze proaspete de oregano, cimpru sau magiran, tocate.

 ½ cana de vin alb sec (cum ar fi Sauvignon Blanc sau Pinot Gris)

 2 – 2.5 cani de fond de pui sau de legume

 1 ou mare

 1 cana patrunjel proaspat (frunzele si partea frageda a tulpinilor) tocate marunt.

 

Preparare

1. Daca este posibil, se lasa cuburile de paine sa se usuce peste noapte, asezate intr-o tava larga. Daca nu, se usuca timp de 15-20 de minute in cuptorul incins la 150°C, intorcandu=le din cand in cand pentru a se coace yniform.

2. Se incing la foc mediu, intr-o tigair mare, 6 linguri de unt inpreuna cu uleiul de masline. Se adauga prazul. Se asezoneaza cu sare si piper si se gateste timp de 10 – 12 minute, amestecand din cand in cand, pana cand prazul s-a inmuiat complet.

3.  Se adauga ciupercile. Se ajusteaza asezonarea cu sare si piper. Se mareste putin. Se gateste inca 12 – 15 minute, amestecand ocazional, sau pana cand atat ciupercile s-au rumenit si au devenit foarte moi.

4.  Se adauga oregano si vinul alb. Se reduce focul, se deglazureaza fundul tigaii cu o lingura de lemn si se lasa sa fiarma molcom (simmering) timp de 3 – 4 minute, sau pana cand lichidul s-a evaporat aproape complet. Se ia tigaia de pe foc.

5. Intr-un castron se apesteca fondul de pui cu ou. Se asezoneaza cu sare si piper. Se adauga cubyrile de paine, patrunjelul si amestecul de ciuperci. Se amesteca usor, cat sa se amestece toate ingredientele.

6. Se incinge cuptorul la 220°C. Se transfera compozitia intr-o tava pentru copt. Se acopera cu folie de aluminiu. Se introduce in cuptor si se coace timp de 15 – 20 minute..

7. Se indeparteaza folia de aluminium. Se presara preparatul cu cele doua linguri de unt ramase. Se pune din nou in cuptor se se gateste inca 20 minute, sau pana cand s-a rumenit suficient. 


No comments:

Post a Comment