Va mai amintiti tigaia de fonta? Este perfecta pentru a pregati aceasta mancare care va fi vedeta unei mese de Duminica.
Preparare: 45 minute / Timp total: 2 ore / Numar de portii: 6
Nutritie:
Pe portie (2
aripioare) : 816 cal; 49 g grasimi (17g
sat); 226 mg colesterol; 577 mg sodiu; 31 g carbohidrati (4g fibre alimentare,
7g zaharuri); 56 g proteine.
Ingrediente
4
linguri de unt fara sare, la temperature camerei
1 lingura frunze de patrunjel, tocate marunt
1 lingura frunze de cimbru, tocate marunt
1 lingurita
de sare
1 lingurita
de coaja rasa de lamaie
ulei
de masline
2
felii de bagheta, groase de 10-15 mm
1 pui
intreg (2 – 2.5 kg), curatat de grasime, maruntaiele si gatul indepartate,
asezonat la interior cu sare si piper negru macinat
½ de lamaie
o capatana de usturoi, taiat in doua
pe orizontala.
6 fire
de patrunjal
6
crengute de cimbru
¾ cana
de vin alb, sec
½ kg cartofi de marime mica (baby
potatoes), in coaja, bine spalati (frecati cu o perie) si taiati in jumatati
½ kg de morcovi tineri (baby carrot)
4 salote, curatate si desfacute in catei.
ulei
de masline
3
linguri de faina alba de grau
1 ½ cana de supa de pui
1
lingura de Frunze proaspete de cimbru, tocate marunt
2
lingurite de suc ploaspat de lamaie
Preparare
1. Se
pozitioneaza gratarul cuptorului in treimea inferioara (spre baza cuptorului) si
se incinge la 220°C.
2. Se
prepara un unt aromatizat amestecand untul cu patrunjelul si cimbrul tocate
marunt, 1 lingurita de sare si coaja rasa de lamaie. Se unge tgaia din fonta cu
ulei de masline si se plaseaza in centru doua feliute de paine (vor tine puiul
departat de tigie pentru a evita lipirea lui de fundul tigaii).
3. Se
dezlipeste pielea din dreptul pieptului si se introduce untul aromatizat. Se
maseaza pentru a se distribui uniform. Se pun in cavitatea puiului o jumatate
de lamiae, o jumatat de capatana de usturoi si crengutele de patrunjel si cimbru.
4. Se
leaga picioarele cu ata alimentara si se aseaza in tigaie, peste feliile de
paine. Se rasucesc aripile sub pui pentru a le proteja. Se adauga in tigaie
cealalta jumatate de capatina de usturoi si vinul. Se acopera cu folie de
aluminiu, se introduce in cuptor si se coace timp de 45 minute.
5. Se scoate
tigaia din cuptor, si se indeparteaza folia de aluminiu. Se amesteca cartofii,
mocovii si shalotele, se ung cu ulei de masline. Se asezoneaza cu sare si piper si se adauga in tigaie. Se
introduce tigaia in cuptor si se coace timp de 45 minute sau pana cand puiyl
s-a rumenit iar temperature masurata cu un termometru de bucatarie in partea
cea mai groasa a pulpei indica 74°C .
6. Se transfera
puiul si legumele pe un platou, se acopera lejer cu folie de aluminiu si se
lasa sa se odihneasca.
7. Intre timp se
prepara sosul. Se pune tigaia la foc mediu-mare si se amesteca faina cu grasimea
ramasa in tigaie, timp de 1-2 minute. Se adauga supa de pui, se da in clocot dupa care se reduce temperature si
se lasa sa fiarba la foc mic tipmp de 8-10 minute. Se adauga sucul de lamiae si frunzele tocate de
cimbru. Se asezoneaza cu sare si piper. Se serveste puiul alaturi de legume s
isos.
No comments:
Post a Comment