Monday 23 November 2020

PUI LA CUPTOR CU SOS DE CIMBRU SI LAMAIE

 Va mai amintiti tigaia de fonta? Este perfecta pentru a pregati aceasta mancare care va fi vedeta unei mese de Duminica. 


Preparare: 45 minute /  Timp total: 2 ore / Numar de portii: 6


Nutritie:

Pe portie (2 aripioare) :  816 cal; 49 g grasimi (17g sat); 226 mg colesterol; 577 mg sodiu; 31 g carbohidrati (4g fibre alimentare, 7g zaharuri); 56 g proteine.


Ingrediente 

 4 linguri de unt fara sare, la temperature camerei

 1 lingura frunze de patrunjel, tocate marunt

 1 lingura frunze de cimbru, tocate marunt

 1 lingurita de sare

 1 lingurita de coaja rasa de lamaie

 ulei de masline

2 felii de bagheta, groase de 10-15 mm

 1 pui intreg (2 – 2.5 kg), curatat de grasime, maruntaiele si gatul indepartate, asezonat la interior cu sare si piper negru macinat

 ½ de lamaie

 o capatana de usturoi, taiat in doua pe orizontala.

 6 fire de patrunjal

 6 crengute de cimbru

 ¾ cana de vin alb, sec

 ½ kg cartofi de marime mica (baby potatoes), in coaja, bine spalati (frecati cu o perie) si taiati in jumatati

 ½ kg de morcovi tineri (baby carrot)

 4 salote, curatate si desfacute in catei.

 ulei de masline

 3 linguri de faina alba de grau

 1 ½  cana de supa de pui

 1 lingura de Frunze proaspete de cimbru, tocate marunt

 2 lingurite de suc ploaspat de lamaie

 

Preparare

1. Se pozitioneaza gratarul cuptorului in treimea inferioara (spre baza cuptorului) si se incinge la 220°C.

2. Se prepara un unt aromatizat amestecand untul cu patrunjelul si cimbrul tocate marunt, 1 lingurita de sare si coaja rasa de lamaie. Se unge tgaia din fonta cu ulei de masline si se plaseaza in centru doua feliute de paine (vor tine puiul departat de tigie pentru a evita lipirea lui de fundul tigaii).

3. Se dezlipeste pielea din dreptul pieptului si se introduce untul aromatizat. Se maseaza pentru a se distribui uniform. Se pun in cavitatea puiului o jumatate de lamiae, o jumatat de capatana de usturoi si crengutele de patrunjel si cimbru.

4.  Se leaga picioarele cu ata alimentara si se aseaza in tigaie, peste feliile de paine. Se rasucesc aripile sub pui pentru a le proteja. Se adauga in tigaie cealalta jumatate de capatina de usturoi si vinul. Se acopera cu folie de aluminiu, se introduce in cuptor si se coace timp de 45 minute.

5. Se scoate tigaia din cuptor, si se indeparteaza folia de aluminiu. Se amesteca cartofii, mocovii si shalotele, se ung cu ulei de masline. Se asezoneaza cu sare si piper si se adauga in tigaie. Se introduce tigaia in cuptor si se coace timp de 45 minute sau pana cand puiyl s-a rumenit iar temperature masurata cu un termometru de bucatarie in partea cea mai groasa a pulpei indica 74°C .

6. Se transfera puiul si legumele pe un platou, se acopera lejer cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca.

7. Intre timp se prepara sosul. Se pune tigaia la foc mediu-mare si se amesteca faina cu grasimea ramasa in tigaie, timp de 1-2 minute. Se adauga supa de pui, se da in clocot dupa care se reduce temperature si se lasa sa fiarba la foc mic tipmp de 8-10 minute. Se adauga sucul de lamiae si frunzele tocate de cimbru. Se asezoneaza cu sare si piper. Se serveste puiul alaturi de legume s isos.



No comments:

Post a Comment