Wednesday 11 November 2020

HOOSIER PIE

 Hoosier este numele sub care sunt cunoscuti rezidentii din statil Indiana. Prin anii 1800 ei au inventat un desert care, in mod firesc, a devenit cunoscut sub numele de Hoosier Pie. Este un desert specific lunilor de iarna, cand fructele erau rare, iar la oule reprezentau un lux. In nevoia de a indulci acele zile geroase, gospodinele s-au intors spre ingrediente simple si disponibile: zahar, smantana, faina si, daca se poate, un praf de nucsoara.


Preparare: 35 minute / Timp total: 55 minute (plus racire) / Numar de portii: 8 - 10

In reteta originala, umplutura era amestecata cu degetele direct in forma pentru copt tapetata cu aluat, si se baga apoi in cuptor. Se obtinea un caramel cu un gust usor afumat. Mie nu m-ia iesit. S-au mai bine zis a iesit ceva asemanator unei inghetate topite. Asha ca am adaptat putin reteta pentru bucatariile actuale. Adica am copt blatul (din aluat gata preparat) separat. Am pregatit umplutura separat, asigurandu-ma ca am obtinut consistenta dorita. Am turnat umplutura in interiorul blatului sa am asteptat sa se raceasca. 


Nutritie:

Pe portie :  239 calorii; 10 g grasimi 10g; 4.5 g grasimi saturate; 3.2 g proteine; 35.7 carbohidrati; 0.1 g fibre alimentare; 48 mg colesterol; 0.3 mg fier; 102 mg sodiu; 58 mg calciu.

 

Ingrediente 

PENTRU BLAT

 1 pachet aluat fraged

PENTRU UMPLUTURA

 1 cana (198 g) zahar

 ¼ cana amidon de porumb

 ¼ lingurita sare

 3 cani smantana 40% grasime

 5 linguri unt fara sare, taiat in 5 bucati

1 lingura extract de vanilie

Nucsoara proaspat rasa

Preparare

1. PENTRU BLAT: Se plaseaza gratarul cuptorului la pozitia de mijloc. Se preincalzeste cuptorul la 195 °C. Se intinde aluatul, pe o planseta presarata cu faina, sub forma unui disc cu diametrul de 30 cm (12”) si grosimea de cca 5 mm.. Se aseaza intr-o forma pentru tarta cu diametrul de cca 23 cm  (9”), astfel incat aluatul sa depaseasa margine tartei cu 2 - 3 cm.

2. Se indoaie aluatul care depaseste marginea formei spre interior, si se "ciupeste" cu degetele marginea aluatului, astfel incat sa se obtina o evazare spre extreiorul tavii. Se inveleste tava in folie de plastic si pune in congelator pentru 15 minute, astfel incat aluatul sa se intareasca.

3.  Se acopera cu hartie de copt sau cu umeneste pe margini. doua straturi de folie de aluminium, ajand grija sa acoperim bine marginile, ca sa nu se arda. Se umple cu greutati pentru copt (bile). Se coace timp de 20 minute, sau pana cand se rumeneste pe margini. Se indeparteaza foaia de copt se se coace in continuare tim p de 7 – 11 minute, pana cand se rumeneste pe toata suprafata. Se transfera pe in gratar de sarma si se lasa sa se raceasca complet.

4.  PENTRU UMPLUTURA: Se amesteca intr-o cratita zaharul cu amidon sis are. Se incorporeaza smantana. Se adauga untul si si se gateste la foc mediu, timp de 6 – 8 minute, amestecand continuu, pana cand amestecul se ingroasa si apar la suprafata bule mari. Se gateste in continuare timp de 20 secunde, amestecand continuu. Se stinge focul si se incorporeaza vanilia. Se toarna umplutura in crusta de tarta si se niveleaza cu o spatula. Se lasa sa se raceasca complet, timp de 2 ore, dupa care se raceste in frigider pentru inca doua ore. Se orneaza cu nucsoara rasa si se serveste. 

No comments:

Post a Comment