Friday 30 October 2020

KABAK KALAVASUCHO & KASHKARICAS

 Acestea sunt doua preparate traditionale ale evreilor sefarzi din turcia.

 Sefarzii sunt evreii de rit spaniol ce au emigrat la sfârșitul secolului al XV-lea din Spania și Portugalia in Imperiul Otoman, urmare a opresiunilor facute de inchizitia sapaniola.  In 1492, Regele Ferdinand de Aragon si regina Iasbel de Castillia au hotarat sa uneasca cele doua regate intr-un singur regat spaniol catolic si au dispus, prin Decretul de la Alhambra, ca toti evreii si musulmanii sa se converteasca la catolicism sau sa plece. Asa ca aproximativ 200,000 de evrei au emigrat in Imperiul Otoman, unde au fost acceptati de catre Sultanul Bayazid al II-lea, in special datorita noilor tehnologii si cunostinte pe care le aduceau cu ei. Si alaturi de ecestea cultura si traditiile specifice.

 Doi factori iportanti caracterizeaza bucataria sefardica actala: mostenirea spaniola pe de o parte si traditiile culinare turce, pe de alta parte, la care se adauga influentele bucatariei grecesti. S-a cread astfel o bucatarie cu tehnici culinare si arome proprii.

 Kabak Kalvasucho este un fel de frittata cu zucchini si branza (“cuajado”), iar Kashkaricas este un preparat folosit ca antreu sau garnitura preparat din cojile ramase de la zucchini folosit pentru Kabak Kalvasucho.


Preparare: 35 minute / Timp total:1 ora 35 minute / Numar de portii: 6


Nutritie:

Pe portie :  206 calories; 1.8 g proteine; 8 g carbohi; 1.5 g fibre alimentare; 5.3 g zahar; 19.1 g grasimi; 2.7 g grasimi saturate; 263 UI vitamin A; 24.6 mg vitamina C; 33.5 mcg acid folic; 27.3 mg calciu; 0.6 mg fier; 24.6 mg magneziu; 355.6 mg potasiu; 312.7 mg sodiu..


Ingrediente

 Kabak Kalavasucho

 6 zucchini de marime medie

 2 oua

 ¼ cana de pesmet fin din paine

½ cana branza “cottage cheese”

 ½ cana branza rasa mozzarella sau gruyere

 ½ cana branza parmesan

 2 linguri de Frunze de marar proaspete, tocate

 sare

 piper

3 linguri de ulei de masline + extra pentru uns formele

 Kashkaricas

 Cojile de la 6 zucchini (din reteta precedenta)

 8 linguri de ulei de masline

 1 ceapa mare, taiata in sferturi si apui feliata subtire

 1 ½ lingurita de pasta de tomate, sau o rosie bine coapta, data pe razatoare

 1 cana de apa

 2 linguri de zahar

¾ lingurita de sare

½ lingurita de piper macinat

2 linguri de suc de lamaie

2 linguri de frumze de marar proaspete, tocate + extra pentru servire

⅓ cana de iaurt grecesc pentru servire.

segmente de lamiae, pentru servire.


Preparare

Kabak Kalavasucho

1. Preheat oven to 350 degrees. Peel zucchinis lengthwise and grate the pulp. Placing small amounts of grated zucchini in your hand, gradually squeeze out as much water as possible from squash before placing it in a large bowl. Add eggs, matzah meal, mozzarella and cottage cheeses, half the kasseri, dill, salt and pepper to taste. Mix ingredients well and divide equally into two greased 8 inch pie pans or one greased 9x13 inch oven-proof casserole dish. Sprinkle with remaining kasseri cheese. Drizzle oil on top and bake for 40-45 minutes or until brown. (Smaller baking dishes will require a few minutes longer, since the Kalavasucho will be thicker.)

1. Se incinge cuptorul la 175 °C. Se ung cu ulei de masline doua tavi rotunde de 20 cm, sau o tava dreptunghiulara de 30 x 40 cm, adanci de 4-5 cm.

2. Se curata zucchini, astfel incat sa se obtina “coji” groase de 8-10 mm si late de 3 – 4 cm. Se pun cojile deoparte, iar miezul se rade. Se adauga peste razatura de zucchini cam ½ lingurita de sare si se stoarce in mana, astfel incat sa se elimine cat se poate de mult suc de zucchini.

3. Se adauga ouale battue, pesmetu, branza mozzarella si cottage si jumatate din cantitatea de parmesan. Se amesteca bine cu o furculita, se adauga frunzele de marar si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

4. Se rastoarna in tavile unse cu ulei, se presara deasupra cu parmezanul ramas si se stropeste cu putin ulei de masline. Se coc in cuptorul incins timp de 40-45 de minute, sau pana cand sa-u rumenit la exterior si s-au patruns la interior.

Kashkaricas

5.  Intre timp, se taie cojile de zucchini puse deoparte pe latime, in bucati de 2-3 cm.

6. Se incing la foc mediu, intr-o tigaie mare, 2 linguri de ulei de masline. Se adauga ceapa si se gateste timp de 7 – 9 minute, amaestecand din candin cand, sau pana cand devine foarte moale. Se adauga pasta de tomate (sau rasatura de rosii) si se gateste timo de 30 secunde, amestecand contibuu. Se adauga cojile de zucchini, restul de 6 linguri de ulei de masline, apa, zaahr, sare si piper. Se da in clocot la goc mare, dupa care se reduce temperatura, se acopera, si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 20-25 de minute, sau pana cand zucchini a devenit foarte moale.

7. Sa adauga frunzele de marar. Se serveste cu iaurt grecesc. Optional se poate decora cu frunze proaspete de marar presarate deasupra. 

Sfaturi 

Poate fi preparat in avans si pastrat in frigider pana la 2 zile..


No comments:

Post a Comment