Monday, 30 January 2023

PASTITSIO IN TIGAIE, CU OREGANO

Pastitsio este versiunea greceasca a lasangei. Ingredientele de baza sunt macaroane, carne tocata si sos bechamel. Cum macaroanele alea lungi (acum le spone “ziti”) nu le-am mai vazut demult prin piata, am adaptat bunatate de reteta la ce avem. Adica paste scurte. Eu am folosit “penne”. Rezultatul nu are aspectul de pstitsio, dar gustul nu a avut de suferit.



Nutritie

PE PORTIE: 579 kcal, 33 g proteine, 22 g grasimi (7 g grasimi saturate),  g carbohidrati, ? g fibre, 905 mg sodiu

Ingrediente

 1 lingura de ulei de masline

 500 g de carne tocatda de vita sau miel

 1 ceapa, toccata marunt

 3 catei de usturoi, zdrobiti

Sare de mare si piper negru proaspat macinat

 400 g passata

 1_¼ cana de apa

 1 ingura de oregano tocat, plos cateva crengute pentru ornat

 ¼ ingurita de scortisoara macinata

 500 g paste “penne” or “ziti”

 490 g sos bechamel (din supermarket)

Instructiuni

1. Se incinge uleiul intr-o tigaie care poate fi folosite si in cuptor. Se adauga carnea tocata, ceapa si usturoiul si se gatete timp de 6-8 minute, amestecand cu o lingura te lemn ca sa sprgem bulgarasii de carne care se formaza, pana cand carnea incepe sa se rumeneasca.  Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

2. Se incorporeaza passatta, apa, oregano si scortisoara. Se da in fiert. Se adauga pastele si se readuce la temperature de fierbere. Se reduce flacara si se fierbe acoperit, amestecand din cand in cand, timp de 20 de minute, sau pana cand pastele sunt fragede.

3. Intre timp se incinge gratarul cuptorului la mare. Se adauga peste paste sosul bechabel. Se gateste sun gri timp de 4-5 minute, sal pana cand sosul bechamel incepe sa se caramelizeze. Se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca timp de 5 minute inainte de a fi servit. Se orneasa optional cu fronze proaspete de oregano.


No comments:

Post a Comment