Thursday 5 January 2023

TARTA DE CIOCOLATA CU PORTOCALE SI GHIMBIR

 Dacă ar fi să creați un desert care să concentreze aromele sarbatorilor de iarna, care ar fi acelea? Eu cred că nicio aromă nu se apropie mai mult de ideea de Craciun ca ciocolata, portocala, scortisoara,  ghimbirul si nucsoara. Și, pentru că așa mi-l imaginez eu pe Moș Crăciun, sorbind dintr-o cană aburindă cu vin fiert, am pregatit aceata tarta ce se armonizeaza perfect cu vinul rosu cald si aromat.


Preparare: 30 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute + racire peste noapte / Portii: 12

Nutritie

PE PORTIE: 182 kcal, 3 g proteine, 8 g grasimi (4 g grasimi saturate), 27 g carbohidrati, 2 g fibre, 131 mg sodiu

Ingrediente

 1 ¼ cana de felii de cozonac uscat (sau fursecuri, prajiturele …) procesate in robotul de bucatarie sub form de frimituri marunte.

 3 linguri de zahar

 ½ lingurita de ghimbir macinat

 3 linguri de unt, topit

 1 albus de ou

 6 linguri de zahar

¼ cana de cacao

1/8 lingurita de sare

¾ cana de smantana pentru frisca

4 galbenusuri de ou, batute lejer

1 lingua de unt

½ lingurita de extract de vanilie  

4 portocal de marime medie, curatate si taiate in felii

6 kumquat, foliate subtire (optional)

2 linguri de gem de portocale fara zahar adaugat (St, Dalfour)

28 g ciocolata neagra, rasa cu un cutit

Instructiuni

1. Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Pentru tarta, se amesteca intr-un castron frimiturile de cozonac cu cele 3 linguri de zahar si ghimbirul macinat. Se incorporeaza untul topit si albusul de ou.  Se pune compozitia intr-o forma de tarta cu fund detasabil, cu diametrul de cca 20 cm si se preseaza usor pe fundul si peretii formei. Se coace timp de 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca pe un gratar metallic.

2. Pentru umplutură, se amesteca într-o cratiță 6 linguri de zahar cu pudra de cacao si sare. Se incorporeaza smantana. Se aduce la fierbere pe foc mediu, amestacand continuu. Se micsoreaza temperatura si se amesteca jumatate din compozitie de cacao treptat, cate o lingura odata, cu galbenusurile de ou. Se incorporeaza mixtura de oua in cea de cacao fierbinte, ramasa pe foc. Se creste usor temperatura si se aduce din nou la temperatura de fierbere. Se ia de pe foc si se aduga 1 lingura de unt si vanilia. Se toarna in crusta de tarta aflata in forma. Se acopera cu folie de plastic si se las sa se racesca in figiter peste noapte.

3.  Inainte de a fi servita se decoreaza cu feliile de portocala si, optional, cu felii de kumquat. Se intinde cu o pensula gemul de portocale topit si se presara cu cirlionti de ciocolata. Se scoate din forma de tarta si se serveste.

No comments:

Post a Comment