Dacă ar fi să creați un desert care să concentreze aromele sarbatorilor de iarna, care ar fi acelea? Eu cred că nicio aromă nu se apropie mai mult de ideea de Craciun ca ciocolata, portocala, scortisoara, ghimbirul si nucsoara. Și, pentru că așa mi-l imaginez eu pe Moș Crăciun, sorbind dintr-o cană aburindă cu vin fiert, am pregatit aceata tarta ce se armonizeaza perfect cu vinul rosu cald si aromat.
Preparare: 30 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute + racire peste noapte
/ Portii: 12
Nutritie
PE PORTIE: 182
kcal, 3 g proteine, 8 g grasimi (4 g grasimi saturate), 27 g carbohidrati, 2 g
fibre, 131 mg sodiu
Ingrediente
1 ¼ cana de felii de cozonac uscat
(sau fursecuri, prajiturele …) procesate in robotul de bucatarie sub form de frimituri
marunte.
3 linguri de zahar
½ lingurita de ghimbir macinat
3 linguri
de unt, topit
1 albus
de ou
6 linguri de zahar
¼ cana
de cacao
1/8 lingurita
de sare
¾ cana
de smantana pentru frisca
4 galbenusuri
de ou, batute lejer
1 lingua
de unt
½ lingurita
de extract de vanilie
4 portocal
de marime medie, curatate si taiate in felii
6 kumquat,
foliate subtire (optional)
2 linguri
de gem de portocale fara zahar adaugat (St, Dalfour)
28 g ciocolata
neagra, rasa cu un cutit
Instructiuni
1. Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Pentru tarta, se amesteca intr-un
castron frimiturile de cozonac cu cele 3 linguri de zahar si ghimbirul macinat.
Se incorporeaza untul topit si albusul de ou. Se pune compozitia intr-o forma de tarta cu
fund detasabil, cu diametrul de cca 20 cm si se preseaza usor pe fundul si peretii
formei. Se coace timp de 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca pe un
gratar metallic.
2. Pentru umplutură, se amesteca într-o cratiță 6 linguri de zahar cu pudra
de cacao si sare. Se incorporeaza smantana. Se aduce la fierbere pe foc mediu,
amestacand continuu. Se micsoreaza temperatura si se amesteca jumatate din
compozitie de cacao treptat, cate o lingura odata, cu galbenusurile de ou. Se
incorporeaza mixtura de oua in cea de cacao fierbinte, ramasa pe foc. Se creste
usor temperatura si se aduce din nou la temperatura de fierbere. Se ia de pe
foc si se aduga 1 lingura de unt si vanilia. Se toarna in crusta de tarta aflata
in forma. Se acopera cu folie de plastic si se las sa se racesca in figiter
peste noapte.
3. Inainte de a fi servita se decoreaza cu feliile de portocala si, optional, cu felii de kumquat. Se intinde cu o pensula gemul de portocale topit si se presara cu cirlionti de ciocolata. Se scoate din forma de tarta si se serveste.
No comments:
Post a Comment