Wednesday 4 January 2023

CIORBA DE FASOLE ALBA CU ANDIVE SI PERISOARE DE CURCAN

 Poate v-ar plăcea să aflați că originea ciorbe de perișoare, la fel ca a ciorbelor, în general, în bucătăria românească, este turcească și a ajuns pe meleagurile noastre cu popotele regimentelor de spahii otomani. Și în prezent, în bucătăria turcească există un preparat aproximativ identic celui pe care noi îl cunoaștem cu denumirea de ”ciorbă de perișoare” și care se cheamă, pe limba lui, Köfte Çorbası. Desigur, noi nu ne băgăm nasu-n ciorba altora, așa că propun să ne concentrăm mai departe strict asupra rețetei de ciorbă de perișoare pe care am să v-o propun.


Preparare: 20 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora si 40 minute / Portii: 6

Nutritie

PE PORTIE (1+2/3 cani de ciorba si 1/3 cana de crutoane): 422 kcal, 13 g proteine, 14 g grasimi, 43 g carbohidrati, 21 g fibre, 684 mg sodiu.


Ingrediente

 350 g fasole alba boabe, pusa la inmuiat peste noapte.

https://www.ft-shop.ro/fasole-cannellini-boabe-uscate-500g-dalla-corte.html

 6 oua mari

 1 cana de Frunze de patrunjel tocate

 ½ cana de Parmesan ras

 ¼ cana de faina de grau

 ½ lingurita de sare

 1 lingura de ulei de masline extravirgin

 250 g de carnati de curcan, curatati de pielita

 1 ceapa mica, tocata

 3 catei de usturoi tocati

 4 cani de supa de pui

 10 cani de frunze tocate de cicoare pentru salata, andive sau radicchio

 ¼ lingurita de piper negru macinat

 Felii de lamaie pentru servit

Instructiuni

1. Se scurge fasolea si se clateste in cateva ape. Se pune intr-o oala mare si se adauga apa pana acopera stratul de fasole cu cca 5 cm. Se aduce la temperatura de fierbere, dupa care se regleaza flacara astfel incat sa fiarba in clocote foarte mici, se acopera si se gateste timp de 1 – 1_1/2 ore, sau pana cand fasolea s-a inmuiat. (Ca alternative, se poate gati in oala de fiert sub presiune sau in slow cooker). Se pun deoparte toa cani de lichid, dupa care se scurge fasolea.

2. intre timp, se incinge cuptorul la 180 °C. Se tapeteaza o tava cu dimensiunile de cca 225 x 330 mm cu hartie de copt.

3. Se bat ouale cu patrunjel, parmesan, faina si ¼ lingurita de sare. Se toarna compozitia in tava si se coace in cuptor cca. 15 minute, sau pana cand compozitia a devenit ferma. Se desprinde cu o spatula si se rastoarna pe un fund din lemn. Se indeparteaza hartia de copt si se taie cat este calda in cubulate cu latura de cca 6 mm.

4.  Se incinge uleiul in oala in care a fiert fasolea, la foc mediu. Se formeaza din carnea de curcan perisoare cu diametrul de cca 2 cm. si se adauga in oala. Se gatesc amestecand din cand in cand, timp de 5 minute sau pana cand s-au rumenit. Se adauga ceapa si usturoiul si se continua sa se gateasca timp de 5 – 8 minute, sau pana cand ceapa s-a im\nmuiat si a devenit translucida. Se adauga supa de pui si cele doa cani de lichid pus deoparte. Se racaie fundul oalei, ca sa se desprinda orice component care s-a lipit. Se creste focul si se da in fiert.

5. Se adauga frunzele de cicoare, boable de fasole, restul de sare si piperul. Se fierbe inca 3 – 5 minute, sau pana cand frunzele de cicoare incep sa se inmoaie. Se serveste cu grutoanele de ou si, dupa gust, cu felii de lamaie.

No comments:

Post a Comment