Friday 13 January 2023

RISOTTO CU FRUCTE DE MARE

 Unul dintre lucru pentru care Italia este bine cunoscută și faimoasă este risotto. Eeste un preparat cremos, făcut cu un anumit tip de orez alb cu bob rotund, bogat in amidon.

Cele mai multe tipuri de orez pentru risotto sunt cultivate în nordul Italiei, lângă Milano și Torino. Două dintre cele mai populare tipuri de risotto sunt Carnaroli și Arborio – acesta din urmă fiind cel mai ușor de găsit în magazinele alimentare și ceea ce folosesc de obicei.

Orezul pentru risotto NU se spala!! Prin spalare in mai multe ape indepartam amidonul din orez or noi exact de el avem nevoie pentru a obtine cremozitatea specifica unui risotto.

Un risotto autentic nu se poate monta in cerc metalic. Risotto are o consistenta moale, cremoasa, datorita metodei de gatire si a finisarii cu unt si parmezan ras (mantecatura). Risotto este voluptos si fin, boabele de orez fiind legate de un sos catifelat. Bineinteles ca orezul nu se fierbe pana la terciuire, boabele trebuind sa ramana usor al dente, cu mijlocul ferm.


Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora si 15 minute / Portii: 2

Nutritie

PE PORTIE: 563 kcal, 34 g proteine, 24 g grasimi (7 g grasimi saturate), 45 g carbohidrati, 8 g fibre, 1070 mg sodiu

Ingrediente

 1 lingura de ulei de masline extra-virgin

 ½ bulb de finicu, tocat marunt

 1 catel de usturoi, feliat subtire

 ¼ lingurita de seminte de fenicul

1 lingurita de passata (sau pasta de rosii)

 100 g de orez Arborio

 80 ml (1/3 cana) de vin alb

 250 ml (1 cana) de supa de pui

 375 ml (1½ cana) apa

 100 g rosii cherry, taiate in jumatati

 100 g scoici

 1 calamar mic, curățat, tăiat în inele de 1 cm

 100 g de creveti king cruzi, curatati si cu cozile lasate intacte.

 3 linguri de parmesan ras

 2 lingurite de margarina

 ½ de lamiae taiata lemon, cut into wedges

Piper negru proaspat macinat

O mana de frunze de patrunjel

 SALATA

  60 g frunze de rucola

  ½ avocado, feliat

  100 g rosii cherry, taiate in jumatati 

Instructiuni

1. Se incinge uleiul într-o tigaie de marime medie, adâncă, antiaderentă, la foc mediu. Se adauga feniculul tocat marunt. Gatiti, amestecand ocazional, timp de 10-15 minute sau pana cand feniculul este moale si incepe sa se caramelizeze. Adăugați usturoiul și semințele de fenicul și gătiți, amestecând, timp de 1 minut. Se amestecă passata și se gateste încă 2 minute. Adăugați orezul și gătiți, amestecând, timp de 2 minute sau până când toate boabele de orez sunt acoperite cu ulei și încep să se prăjească ușor. Se toarnă vinul și se fierbe timp de 2-3 minute sau până scade puțin.

2. Puneți supa de pui și apa într-o cratiță mică și lăsați să fiarbă molcom (simmer) la foc mediu. Se adaugă supa fierbinte peste orez, treptat, cate un polonic odata. amestecând continuu. Se asteapta ca lichidul sa fie complet absorbit te orez inaite de a adauga urmatorul polonic. Totul se gateste la foc mic, amastecand in continuu co o lingura de lemn. In bedie dureaza cca. 12-15 minute. Trebuie testate cateva boabe de orez si daca acestea au textura usor al dente, cu miezul mai tare. Adăugați roșiile cherry, midiile, calamarul și creveții și gătiți ușor până când scoicile se deschid și creveții devin roz, adăugând mai multa supa, daca este nevoie, pentru ca risotto să rămână moale.

3. Se amestecă parmezanul, margarina și putin suc de lămâie în orez. Se condimentează cu piper și se amestecă până se combină bine. Se pune capacul și se lasă deoparte 2 minute. Se presara risottoul cu pătrunjel.

Stir the parmesan, margarine and a squeeze of lemon juice into the rice. Season with pepper and stir until well combined. Put the lid on and set aside for 2 minutes. Sprinkle the risotto with the parsley.

4. Se imparte risotto in boluri pentru servire. Separat, se amesteca ingredientele pentru salata. Se serveste risoto alaturi de salata si segmente de lamaie.

No comments:

Post a Comment