Se mai îndoiește cineva că italienii sunt geniali, când e vorba despre paste? Zic geniali, pentru că, în Italia, sosurile pentru paste sunt de regulă foarte simple, cu ingrediente ieftine și ai zice că de-a dreptul sărăcăcioase, dar combinându-le cu subtilitate, rezultatele sunt splendide. Asa este si cu pangrattato – pesmet prajit uscat sau in ulei de masline aromat cu usturoi. In Italia a fost folosit candva ca inlocuitor pentru parmesan, pe care unii oameni nu si-l puteau permite. Panegratto confera mancarii o textura crocanta si, daca este bine facut, o aroma excelenta.
Preparare: 35 minutes / Timp total:
35 minute / Portii: 4
Nutritie
PE PORTIE: 497 kcal, 187 g proteine, 18 g grasimi (4 g
grasimi saturate), 66 g carbohidrati, 9 g fibre, 438 mg sodiu
Ingrediente
240 g de
spaghete din faina integrala ounces whole-wheat spaghetti
90 g de pancetta (sau bacon afuat)
cuburi
1 cana de pesmet proaspat (firimituri),
preparat din paine integrala (vezi sfaturi)
¼ cana de miez de nuca tocat marunt
2 lingurite de rosmarin proaspat, tocat fin
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 lingura de ulei de masline extravirgin
3 cani de praz feliat subtire (cca 2 fire de
praz de marime medie)
¼ cana de vin alb sec
Piper rosu pisat
1 cutie de 400 g de rosii decojite cuburi
Instructiuni
1. Se pune pe foc o oală cu 4- 5
litri de apă în care se adaugă 1 lingură bună de sare. Când apa dă în clocot,
se adaugă spaghetele și se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Se pune deoparte o jumatate de cana din
apa in care au fiert pastele, dupa care pastele se scurg, se pun inapoi in oala
in care au fiert si se acopera pentru a se mentine calde.
2. Intre timp se prajeste pancetta intr-o
tigaie mare, la foc mediu, timp de 3 pana la 6 minute, sau pana cand se rumeneste
si devine crocanta. Se scoate pancete cu
lingura cu gauri si se aseaza pe o farfurie tapetata cu prosop de hartie
pentru a se scurge de grasime.
3. Se adauga in tigaie pesmetul si se prajeste timp de 1 – 3 minute,
anestacand frecvent, pana cand incepe sa se rumeneasca. Se adauga miezul de
nuca si se gateste in continuare inca 2 – 5 minute, amestecand din cand in
cant, pana cand incepe sa se usuce si sa devina crocant. Se adauga rosmarinul
si jumatate din cantitatea de usturoi si se amesteca. Se continua sa se
gateasca inca 30 – 60 de secunde pana cand incepe sa se degaje aroma de
usturoi. Se transfera mixtura intr-un bol si se incorporeaza pancetta.
4. Se adauga in tigaie uleiul si se incinge la foc mediu-mare. Se adauga prazul si se gateste,
amestecand frecvent, timp de 3 – 6 minute sal pana cand incepe as se rmeneasca.
Se adauga usturoiul ramas si se gateste timp de 30 – 60 de secunde, sal pana
cand incepe as se degaje aroma de usturoi. Se adauga vinul si pperul rosu pisat. Se cateste
pana cand vinul este aproape evaporat. Se adauga rosiile si apa de la spaghete
pusa deoparte. Se da in clocot. Se adauga spaghetele si se amesteca cu grija ca
sa se acopere cu sos. Se
gatesc circa 1 minut, sau pana cand sosul s-a ingrosat. Se adauga ½ de cana de
amestec de pancetta si se amesteca. Se servesc presarate co restul de mixtura
de pancetta.
Sfaturi:
Pentru a pepara pesmetul proaspat, se indeparteaza
coaja de la feliile de paine si se proceseaza intr-un robot de bucatarie pana
se transforma in firimituri. Dintr-o felie de paine se obtine cca ½ cana de pesmet proaspat.
No comments:
Post a Comment