Thursday 19 January 2023

SPAGHETTI CU PANGRATTATO, PANCETA SI PRAZ

 Se mai îndoiește cineva că italienii sunt geniali, când e vorba despre paste? Zic geniali, pentru că, în Italia, sosurile pentru paste sunt de regulă foarte simple, cu ingrediente ieftine și ai zice că de-a dreptul sărăcăcioase, dar combinându-le cu subtilitate, rezultatele sunt splendide. Asa este si cu pangrattato – pesmet prajit uscat sau in ulei de masline aromat cu usturoi. In Italia a fost folosit candva ca inlocuitor pentru parmesan, pe care unii oameni nu si-l puteau permite. Panegratto confera mancarii o textura  crocanta si, daca este bine facut, o aroma excelenta.


Preparare: 35 minutes / Timp total:  35 minute / Portii: 4

Nutritie

PE PORTIE: 497 kcal, 187 g proteine, 18 g grasimi (4 g grasimi saturate), 66 g carbohidrati, 9 g fibre, 438 mg sodiu

Ingrediente

 240 g de spaghete din faina integrala ounces whole-wheat spaghetti

 90 g de pancetta (sau bacon afuat) cuburi

 1 cana de pesmet proaspat (firimituri), preparat din paine integrala (vezi sfaturi)

 ¼ cana de miez de nuca tocat marunt

 2 lingurite de rosmarin proaspat, tocat fin

 2 catei de usturoi, zdrobiti

 1 lingura de ulei de masline extravirgin

 3 cani de praz feliat subtire (cca 2 fire de praz de marime medie)

 ¼ cana de vin alb sec

 Piper rosu pisat

 1 cutie de 400 g de rosii decojite cuburi

Instructiuni

1. Se pune pe foc o oală cu 4- 5 litri de apă în care se adaugă 1 lingură bună de sare. Când apa dă în clocot, se adaugă spaghetele și se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Se pune deoparte o jumatate de cana din apa in care au fiert pastele, dupa care pastele se scurg, se pun inapoi in oala in care au fiert si se acopera pentru a se mentine calde.

2. Intre timp se prajeste pancetta intr-o tigaie mare, la foc mediu, timp de 3 pana la 6 minute, sau pana cand se rumeneste si devine crocanta. Se scoate pancete cu  lingura cu gauri si se aseaza pe o farfurie tapetata cu prosop de hartie pentru a se scurge de grasime.

3. Se adauga in tigaie pesmetul si se prajeste timp de 1 – 3 minute, anestacand frecvent, pana cand incepe sa se rumeneasca. Se adauga miezul de nuca si se gateste in continuare inca 2 – 5 minute, amestecand din cand in cant, pana cand incepe sa se usuce si sa devina crocant. Se adauga rosmarinul si jumatate din cantitatea de usturoi si se amesteca. Se continua sa se gateasca inca 30 – 60 de secunde pana cand incepe sa se degaje aroma de usturoi. Se transfera mixtura intr-un bol si se incorporeaza pancetta.

4. Se adauga in tigaie uleiul si se incinge la foc mediu-mare. Se adauga prazul si se gateste, amestecand frecvent, timp de 3 – 6 minute sal pana cand incepe as se rmeneasca. Se adauga usturoiul ramas si se gateste timp de 30 – 60 de secunde, sal pana cand incepe as se degaje aroma de usturoi. Se adauga vinul si pperul rosu pisat. Se cateste pana cand vinul este aproape evaporat. Se adauga rosiile si apa de la spaghete pusa deoparte. Se da in clocot. Se adauga spaghetele si se amesteca cu grija ca sa se acopere cu sos. Se gatesc circa 1 minut, sau pana cand sosul s-a ingrosat. Se adauga ½ de cana de amestec de pancetta si se amesteca. Se servesc presarate co restul de mixtura de pancetta.

 

Sfaturi:

Pentru a pepara pesmetul proaspat, se indeparteaza coaja de la feliile de paine si se proceseaza intr-un robot de bucatarie pana se transforma in firimituri. Dintr-o felie de paine se obtine cca ½ cana de pesmet proaspat.


No comments:

Post a Comment