Sunday 20 June 2021

SOMON CU OREZ JASMINE SI CIUPERCI SHIITAKE

 O mancare adaptata dupa o reteta japoneza, pentru o cina gustoasa, usor de preparat si destul de light. Umami, cel de al cincilea gust, de care nu ne putem satura vine atat din ciupercile shiitake cat si din pasta miso pe care am folosit-o la marinarea somonului.


Preparare: 15 minutes / Timp pentru gatit: 30 minute / Portii: 4

Ingrediente

 2 linguri de pasta miso alba sau galbena

 4 lingurite de miere de albine

 2 linguri de ote de orez

 4 fileuri de somon, fara piele (cca 170 g fiecare), preferabil de captura

 1/2 castravete de gradina, feliat subtire

Sare si piper negru proaspat macinat

3 linguri de unt nesarat

200 g ciuperci shiitake, tocate (3 cani)

1 cana orez jasmine rice, clatit

1 cana mazare congelata

Instructiuni

1. Se amesteca intr-un vas suficient de mare, pasta miso cu 3 lingurite de miere si 1 lingura de otet de orez. Se adauga somonul si se invarte in marinada pentru a se acoperi pe toate partile. Se amesteca veliile de castravete cu ½ lingurita de sare; se lasa sa stea timp de 10 minute, dup care se scurge sucul de castravete si se usuca cu prosoape de hartie. Se amesteca cu restul de 1 lingurita de miere si 1 lingura de oted te orez.

2. Se topeste unyul intr-o cratita, la foc mediu. Se adauga ciupercile; se condimenteaza cu sare si piper. Se gatesc, amestecand continuu, timp de 5 minute saupana cand devin aurii. Se adauga orezul si se gateste timp de 1 minut, amestecand continuu. Se adauga 1 ¾ cana de apa clocotita. Se verifica asezonarea. Se da in clocot, dupa care se reduce flacara la minimum, se acopera si se gateste timp de 15 minute.

3. Se ia orezul de pe foc; se adauga mazrea si se lasa sa stea, acoperit, timp de 10 minute. Intre timp se incinge broilerul cuptorului (rezistenta sau arzatorul aflat in partea de sus a cuptorului). Se surata buactile de somon de marinada; se aseaza pe o tava si se aseaza sub broiler, pe raftul de sus al cuptorului, la cca 3 cm de broiler. Se coace somonul timp de 5-6 minute sau pana cand s-a patruns si incepe sa se innegreasca pe margini. Se lasa sa se raceasca; se serveste alaturi de orez si castravete.


No comments:

Post a Comment