Friday, 4 June 2021

FUSILLI CU CIUPERCI SI PARMESAN

 Imi plac pastele cu ciuperci. Le-as manca tot a doua zi. Manac o data pe an. Sunt prea multe lucruri pe c are le-as manca tot a doua zi. Cel mai bine ies, zic eu, cu hribi. Cum nu am mereu hribi proaspeti, ma pacalesc si folosesc champignon brun daca gasesc. Daca nu, merg si cele albe. Pentru un prepara mai light, am inlocuit smantana folosita de obicei cu lapte evaporat si putina faina integrala. Merge si lapte de cocos, daca nu gasiti lapte evaporat. (a nu se confunda laptele evaporat cu laptele condensat!)



Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 15 minute/ Portii: 2

Nutritie

PE PORTIE: 455 kcal, 21 g proteine, 15.8 g grasimi (3.5 g grasimi saturate), 52 g carbohidrati, 9 g fibre, 302 mg sodiu

Ingrediente

 80g paste fusilli din faina integrala

 1 lingurita de ulei de masline extra virgin

 ½ praz, taiat in felii subtiri

 200g ciuperci champignon brune, taiate in felii de 5-6 mm

 2 catei de usturoi tocati marunt

 1 lingura Frunze de cimbru

 1 lingura de faina integrala

 185 ml lapte evaporat                 

 60 ml (¼ cana) de apa

 1 lingura jeleu de cranberry (merisoare) -> Vezi sfaturi

1 lingurita de sare

 2 lingurite de mustar de Dijon

 20 g alune de padure, prajite, tocate

 10g fasii deparmesan taiate cu un depilator pentru legume

 Piper negru proaspat macinatFreshly ground black pepper, to serve

 Cimpru proaspat pentru servire

 50 g (2 cani)amestec de Frunze pentru salata. Pentru servit

 Crema de otet balsamic, pentru servit.

Instructiuni

1. Se gatesc pastele intr-un vas de marime medie, in apa cu sare clocotita, urmand instructiunile de pe pachet sau pana cand au devenit “al dente”. Se scurg, rezervând 120 ml (1/2 cană) de lichid.

2. Intre timp, se incalzeste uleiul la foc mediu, intr-o tigaie mare, andtiaderenta. Se adauga prazul, ciupercile, usturoiul si cimbru. Se amesteca bine. Se reduce flacara la mediu-mic si se cateste, amestecand ocasional, timp de 8-10 minute sal pana cand prazul s-a inmuiat.

3.  Se adauga faina si se mareste flacara. Se gateste timp de un minut amstecand continuu, pana cand  se formeaza o pasta. Se adauga laptele, ¼ de cana din lichidul in care au fiert pastele, jeleul de merisoare si mustarul. Se reduce flacare si se amesteca pentru pasta in lichidul adaugat. Se gateste la foc mic, amestecand continuu, pana ce sosul s-a ingrosat.

 4. Se adauga pastele fierte si restul de lichid in care au fiert (1/4 cana) si se amesteca bine, pentru ca pastele sa se acuoere cu sos. Se impart in doua farfurii adanci si se presara cu alune de padure, parmesan si frunzulite proaspete de cimbru. Se serveste alaturi de un amestec de frunze pentru salata stropite cu crema de otet balsamic.

Sfaturi:

1. Am gasit Gem de merisoare de cumparat online, la pretul de 23.20 Lei pentru um bodcan de 220 g la Via Naturalia. Producatorul sustine ca nu are zahar adaugat si este indulcit cu piure de mere.

2. Daca doriti sa preparati jeleul in casa, gasiti o reteta pentru Jeleu de merisoare postata de RestauranteDeLux:

 Avem nevoie de:

·         1 kg merişoare proaspete

·         500 g zahăr jelifiant

·         1 lămâie

·         250 ml apă

Merişoarele curăţate şi spălate le pui într-un vas cu fund gros, împreună cu zahărul. Peste 2-3 ore, după ce fructele şi-au lăsat sucul, pui vasul pe foc.

Amesteci până se topeşte zahărul, apoi pasezi bine, blenderul vertical. Treci prin sită compoziţia rezultată, adăugând din când în când câte puţină apă, pentru că piureul, fiind gros, nu reuşeşte să treacă prin sită.

Pui compoziţia în alt vas mai mic, pe care îl aşezi pe foc şi laşi la fiert, luând spuma care se formează. După 30 de minute, pui pe o farfurie o linguriţă de jeleu, laşi la frigider câteva minute şi, dacă s-a închegat, înseamnă că este gata.

Storci zeama de lămâie, iar după câteva clocote opreşti focul. Pui jeleul fierbinte în borcane curate, le laşi întoarse pe capac aproximativ 20-30 de minute, după care depozitezi borcanele în cămară.

Acest jeleu este foarte bun pentru persoanele cu diabet.

3.  Se poate inlocui jeleul de merisoare cu merisoare deshidratate (se gasesc cu usurinta in toate supermarketurile). Se hidrateaza merisoarele in putin lichid timp de 20 minute (mie imi place romul, un vermut dulce sau un alt vin fortificat cum ar fi Marsala sau Porto) si se amesteca in sos.

No comments:

Post a Comment