Imi plac pastele cu ciuperci. Le-as manca tot a doua zi. Manac o data pe an. Sunt prea multe lucruri pe c are le-as manca tot a doua zi. Cel mai bine ies, zic eu, cu hribi. Cum nu am mereu hribi proaspeti, ma pacalesc si folosesc champignon brun daca gasesc. Daca nu, merg si cele albe. Pentru un prepara mai light, am inlocuit smantana folosita de obicei cu lapte evaporat si putina faina integrala. Merge si lapte de cocos, daca nu gasiti lapte evaporat. (a nu se confunda laptele evaporat cu laptele condensat!)
Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 15 minute/ Portii: 2
Nutritie
PE PORTIE: 455
kcal, 21 g proteine, 15.8 g grasimi (3.5 g grasimi saturate), 52 g carbohidrati,
9 g fibre, 302 mg sodiu
Ingrediente
80g paste fusilli din faina integrala
1 lingurita de ulei de masline extra
virgin
½ praz,
taiat in felii subtiri
200g ciuperci champignon brune, taiate in felii de 5-6 mm
2 catei de usturoi tocati marunt
1 lingura Frunze de cimbru
1 lingura de faina integrala
185 ml lapte evaporat
60 ml (¼ cana) de apa
1 lingura jeleu de cranberry
(merisoare) -> Vezi sfaturi
1 lingurita
de sare
2 lingurite de mustar de Dijon
20 g alune de padure, prajite, tocate
10g fasii deparmesan taiate cu un depilator pentru
legume
Piper negru proaspat macinatFreshly ground
black pepper, to serve
Cimpru proaspat pentru servire
50 g (2 cani)amestec de Frunze pentru salata. Pentru
servit
Crema de otet balsamic, pentru servit.
Instructiuni
1.
Se gatesc pastele intr-un vas de marime medie, in apa cu sare clocotita, urmand
instructiunile de pe pachet sau pana cand au devenit “al dente”. Se scurg,
rezervând 120 ml (1/2 cană) de lichid.
2.
Intre timp, se incalzeste uleiul la foc mediu, intr-o tigaie mare,
andtiaderenta. Se adauga prazul, ciupercile, usturoiul si cimbru. Se amesteca
bine. Se reduce flacara la mediu-mic si se cateste, amestecand ocasional, timp
de 8-10 minute sal pana cand prazul s-a inmuiat.
3. Se adauga faina si se mareste flacara. Se
gateste timp de un minut amstecand continuu, pana cand se formeaza o pasta. Se adauga laptele, ¼ de
cana din lichidul in care au fiert pastele, jeleul de merisoare si mustarul. Se
reduce flacare si se amesteca pentru pasta in lichidul adaugat. Se gateste la
foc mic, amestecand continuu, pana ce sosul s-a ingrosat.
4. Se adauga pastele fierte si
restul de lichid in care au fiert (1/4 cana) si se amesteca bine, pentru ca
pastele sa se acuoere cu sos. Se impart in doua farfurii adanci si se presara
cu alune de padure, parmesan si frunzulite proaspete de cimbru. Se serveste
alaturi de un amestec de frunze pentru salata stropite cu crema de otet
balsamic.
Sfaturi:
· 1 kg merişoare proaspete
· 500 g zahăr jelifiant
·
1
lămâie
·
250
ml apă
Merişoarele curăţate şi spălate le pui
într-un vas cu fund gros, împreună cu zahărul. Peste 2-3 ore, după ce fructele şi-au lăsat sucul,
pui vasul pe foc.
Amesteci până se topeşte zahărul, apoi
pasezi bine, blenderul vertical. Treci prin sită compoziţia rezultată, adăugând
din când în când câte puţină apă, pentru că piureul, fiind gros, nu reuşeşte să
treacă prin sită.
Pui compoziţia în alt vas mai mic, pe care
îl aşezi pe foc şi laşi la fiert, luând spuma care se formează. După 30 de
minute, pui pe o farfurie o linguriţă de jeleu, laşi la frigider câteva minute
şi, dacă s-a închegat, înseamnă că este gata.
Storci zeama de lămâie, iar după câteva
clocote opreşti focul. Pui jeleul fierbinte în borcane curate, le laşi întoarse
pe capac aproximativ 20-30 de minute, după care depozitezi borcanele în cămară.
Acest jeleu este foarte bun pentru persoanele cu diabet.
3. Se poate inlocui jeleul de merisoare cu merisoare deshidratate (se gasesc cu usurinta in toate supermarketurile). Se hidrateaza merisoarele in putin lichid timp de 20 minute (mie imi place romul, un vermut dulce sau un alt vin fortificat cum ar fi Marsala sau Porto) si se amesteca in sos.
No comments:
Post a Comment