Când mă gândesc la vacanta, mă gândesc la mare. Si cand ma gandesc la mare, ma gandesc la Grecia. Culorile acelea de albastru şi alb îmi induc fără să vreau ideea că acolo este o mare adevărată şi o atmosferă potrivită. La noi gasim cluburi, plajă şi mâncare proastă (cu excepţii menite sa confirme regula), nicidecum despre prospeţime şi “curăţenie”.
Şi dacă tot am avut tema “vis
marin”, atunci mi-am permis să visez la un gyros savurat pe plaja unei insule
din Grecia, admirând infinitul mării.
Mulţi spun că gyrosul este un
fel de shaorma și au dreptate, dar mult mai sănătos. In fonctie de preferinte si dotari, il poti avea
pe masa in cel mai scurt timp (asta inseamna cam 1 ora si jumatate) daca gatesti
carnea in oala sub presiune, sau, daca iti doresti sa te astepte aburind atunci
cand te aduni de pe drumuri, in slow-cooker.
Oricum l-ai gati, o sa ai parte de o masa light, plina de arome.
Preparare: 20 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora si 25 minute, in oala sub
presiune sau 5 ore si 6 minute in slow cooker / Portii: 8
Nutritie
PE PORTIE: 379
kcal, 30 g proteine, 10 g grasimi (4 g grasimi saturate), 38 g carbohidrati, 2
g fibre, 895 mg sodiu
Ingredients
150 g de
iaurt grecesc
1 castravete
mic, ras sis tors de lichid (1/4 cana)
½ cana de
ridiche rasa
2 linguri de frunze proaspete de marar
1 catel de usturoi, zdrobit
Sare si piper pentru asezonare
2 ½ lingurite de oregano uscat, maruntit
in mojar
1 ½ lingurita
de maghiran uscat, maruntit in mojar
1 ½ lingurita
usturoi deshidratat (granulat)
1 ½ lingurita de coaja rasa de lamaie
1 lingurita de sare
1 lingurita
de piper negru proaspat macinat
900 g de spata de porc, fara os,
curatat de excesul de grasime
½ cana de vin rosu
1 lingura de suc de lamaie stors prospat
Ceapa rosie felaiata
Branza Feta, sfaramata
Instructiuni
1.
Pentru tzatziki, intr-un castron de marime medie, se combina iaurtul, castravetele,
ridichea rasa, mararul si usturoiul. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se
acopera si se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
2.
Intr-un alt castronel (sau, daca aveti, intr-un mojar) se amesteca oregano cu maghiran, pudra de
usturoi, coaja rasa de lamaie, sare si piper. Se pune deoparte o lingurita din mixture
de condimente iar cu restil se freaca cbine carnea.
Varianta
rapida (timp pentru gatit – 1 ora)
3. Se aseaza carnea
intr-o oala de fiert sub presiune de 4 – 6 litri. Se adauga vinul. Se inchide
capacul si se gateste timp de 1 ora, pe high pressure, daca avezi o oala
electrica. Daca folositi o oala “clasica”, pe flacara, atunci se pune oala pe
foc mediu-mare pana oala se presurizeaza, apoi se rduce flacara cat sa se
pastreze presiiunea din oala si se gateste timp de o ora. Se deconecteaza apoi
oala de la sursa de energie (sau se ia de pe foc) si se lasa sa se raceasca
timp de 15 minute, pentru a se reduce presiunea. Se degajeaza presiunea ramasa
si se deschide capacul. Se scoate
carnea cu o lingura cu gauri si se aseaza pe o farfurie. Se desface carnea in
fasii cu ajutorul a doua furculite (sau
a unui dispozitiv special (ghiare de urs) pentru astfel de operatii). Se
pune carnea din nou in oala si se gateste discoperit pana sosul scade aproape
de tot. Se adauga sucul de lamaie si mixtura de condimente pusa deoparte. Se
amesteca pantru a se incloma condimentele in mod uniform. Se serveste carnea
infasurata in pita greceasca impreuna cu tzatziki. Felii de ceapa rosie si
branza feta sfaramata.
Varianta “slow” (timp pentru gatit – 5 ore pe “high”
sau 10 ore pe “low”)
2. Ideal este un slow-cooker de
3.5 – 4 litri. Se aseaza carnea in cuva slow-cookerului. Se adauga vinul. Se acopera si se gateste 10-12
ore pe regimul de gatire “low” sau 5-6
ore pe regimul de gatire “high”. Se scoate carnea din slow-cooker. Se desface
in fasii cu ajutorul a doua furculite. Se pun fasiile de carnea intr-o cratita
impreuna cu sosul ramas in slowcooker si se gateste la foc mic pna cand
lichidul a scazut aproape de tot. Se adauga sucul de lamaie si mixtura de
condimente pusa deoparte. Se amesteca pantru a se incloma condimentele in mod
uniform. Se serveste carnea infasurata in pita greceasca impreuna cu tzatziki. Felii
de ceapa rosie si branza feta sfaramata.
Sfaturi:
Daca doriti sa preparati lipiile in casa, o reteta faina de tot si o poveste spusa cu maiestrie o gasiti pe site-ul
lui Adi Hadean: Pitta
grecească, lipia românească.
No comments:
Post a Comment