Wednesday 2 June 2021

GYROS DE PORC CU TZATZIKI DE RIDICHI

 Când mă gândesc la vacanta, mă gândesc la mare. Si cand ma gandesc la mare, ma gandesc la Grecia. Culorile acelea de albastru şi alb îmi induc fără să vreau ideea că acolo este o mare adevărată şi o atmosferă potrivită. La noi gasim cluburi, plajă şi mâncare proastă (cu excepţii menite sa confirme regula), nicidecum despre prospeţime şi “curăţenie”.

Şi dacă tot am avut tema “vis marin”, atunci mi-am permis să visez la un gyros savurat pe plaja unei insule din Grecia, admirând infinitul mării.

Mulţi spun că gyrosul este un fel de shaorma și au dreptate, dar mult mai sănătos. In fonctie de preferinte si dotari, il poti avea pe masa in cel mai scurt timp (asta inseamna cam 1 ora si jumatate) daca gatesti carnea in oala sub presiune, sau, daca iti doresti sa te astepte aburind atunci cand te aduni de pe drumuri,  in slow-cooker. Oricum l-ai gati, o sa ai parte de o masa light, plina de arome.


Preparare: 20 minutes / Timp pentru gatit: 1 ora si 25 minute, in oala sub presiune sau 5 ore si 6 minute in slow cooker / Portii: 8

Nutritie

PE PORTIE: 379 kcal, 30 g proteine, 10 g grasimi (4 g grasimi saturate), 38 g carbohidrati, 2 g fibre, 895  mg sodiu

Ingredients

 150 g de iaurt grecesc

 1 castravete mic, ras sis tors de lichid (1/4 cana)

 ½ cana de ridiche rasa

 2 linguri de frunze proaspete de marar

 1 catel de usturoi, zdrobit

Sare si piper pentru asezonare

2 ½ lingurite de oregano uscat, maruntit in mojar

1 ½ lingurita de maghiran uscat, maruntit in mojar

1 ½ lingurita usturoi deshidratat (granulat)

1 ½ lingurita de coaja rasa de lamaie

1 lingurita de sare

1 lingurita de piper negru proaspat macinat

900 g de spata de porc, fara os, curatat de excesul de grasime

½ cana de vin rosu

1 lingura de suc de lamaie stors prospat

lipii grecesti (Pita bread)

Ceapa rosie felaiata

Branza Feta, sfaramata


Instructiuni

1. Pentru tzatziki, intr-un castron de marime medie, se combina iaurtul, castravetele, ridichea rasa, mararul si usturoiul. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se acopera si se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

2. Intr-un alt castronel (sau, daca aveti, intr-un mojar)  se amesteca oregano cu maghiran, pudra de usturoi, coaja rasa de lamaie, sare si piper. Se pune deoparte o lingurita din mixture de condimente iar cu restil se freaca cbine carnea.

Varianta rapida (timp pentru gatit – 1 ora)

3.  Se aseaza carnea intr-o oala de fiert sub presiune de 4 – 6 litri. Se adauga vinul. Se inchide capacul si se gateste timp de 1 ora, pe high pressure, daca avezi o oala electrica. Daca folositi o oala “clasica”, pe flacara, atunci se pune oala pe foc mediu-mare pana oala se presurizeaza, apoi se rduce flacara cat sa se pastreze presiiunea din oala si se gateste timp de o ora. Se deconecteaza apoi oala de la sursa de energie (sau se ia de pe foc) si se lasa sa se raceasca timp de 15 minute, pentru a se reduce presiunea. Se degajeaza presiunea ramasa si se deschide capacul. Se scoate carnea cu o lingura cu gauri si se aseaza pe o farfurie. Se desface carnea in fasii cu ajutorul a doua furculite (sau a unui dispozitiv special (ghiare de urs) pentru astfel de operatii). Se pune carnea din nou in oala si se gateste discoperit pana sosul scade aproape de tot. Se adauga sucul de lamaie si mixtura de condimente pusa deoparte. Se amesteca pantru a se incloma condimentele in mod uniform. Se serveste carnea infasurata in pita greceasca impreuna cu tzatziki. Felii de ceapa rosie si branza feta sfaramata.

 Varianta “slow” (timp pentru gatit – 5 ore pe  “high” sau 10 ore pe “low”)

2. Ideal este un slow-cooker de 3.5 – 4 litri. Se aseaza carnea in cuva slow-cookerului. Se adauga vinul. Se acopera si se gateste 10-12 ore pe regimul de gatire “low”  sau 5-6 ore pe regimul de gatire “high”. Se scoate carnea din slow-cooker. Se desface in fasii cu ajutorul a doua furculite. Se pun fasiile de carnea intr-o cratita impreuna cu sosul ramas in slowcooker si se gateste la foc mic pna cand lichidul a scazut aproape de tot. Se adauga sucul de lamaie si mixtura de condimente pusa deoparte. Se amesteca pantru a se incloma condimentele in mod uniform. Se serveste carnea infasurata in pita greceasca impreuna cu tzatziki. Felii de ceapa rosie si branza feta sfaramata.

Sfaturi:

Daca doriti sa preparati lipiile in casa, o reteta faina de tot si o  poveste spusa cu maiestrie o gasiti pe site-ul lui Adi Hadean: Pitta grecească, lipia românească.

No comments:

Post a Comment