M-am tot interesat de varza de Bruxelles și încă n-am găsit destule dovezi care să mă convingă că-i fix de acolo și nu din altă parte. Sașii și șvabii (din Banat) au cultivat mereu aceste verzișoare adorabile (Rosenkohl le zice în limba germană), sparanghel alb și verde, mangold sau dovlecei patison (din cei plați, în formă de stea). Ei aduceau aceste trufandale la piață iar bunicii și străbunicii noștri din Ardeal și Banat le găteau și le mâncau cu plăcere. Rosenkohl s-ar traduce „verze trandafir” și chiar că seamănă cu niște trandafirași!
PER SERVE: 106 kcal, protein 5g, total fat 6g (sat. fat 2g),
carbs 9, fibre 4g, sodium 300mg
Preparare: 35 minute / Timp total: 35 minute / Portii: 4 (app. 5 verzisoare
pe portie)
Nutritie
PE PORTIE: 106
kcal, 5 g proteine, 6 g grasimi ( 2 grasimi saturate), 9 g carbohidrati, 4 g
fibre, 300 mg sodiu
Ingrediente
450 g varza de Bruxselles (20 de
bucati), curatate de tulpina lemnoasa si de frunzele exterioare deteriorate
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de usturoi zdrobit
1/4 lingurita de sare
1/8 lingurita de piper negru
30 g de panceta taiata in
cubulete
Instructiuni
1. Se incinge gratarul la temperatura medie. Se gateste varza de Bruxelles in
cuptorul cu microunde la putere maxima timp de 4-5 minute. Se lasa sa se
raceasca cat sa poata fi manipulata.
2. Se amesteca intr-un castron 2 lingurițe de ulei, usturoi, sare și piper.
Se adauga varza de
Bruxelles si se amesteca pentru a se acoperi cu mixtura de usturoi. Se insira
pe frigarui metalice sal de bambus cate 5 verzisoare.
3. Se gatesc frigaruile la gratar, acoperite,
la foc mediu, timp de 5 minute. Se intorc frigăruile și se gatesc in continuare
timp de 5 minute.
4. Se incinge 1 linguriță de ulei rămasă într-o tigaie mare la foc mediu. Se adauga pancetta; se găteste amestecand
frecvent timp de aproximativ 5 minute sau până devin crocante.
5. Se scoate varza de Bruxelles din frigărui si se pune in tigaie. Se
amesteca cu bucatelele de pancetta si se serveste cu felii de lămâie.
No comments:
Post a Comment