Monday 3 July 2023

VARZA DE BRUXELLES CU PANCETTA

 M-am tot interesat de varza de Bruxelles și încă n-am găsit destule dovezi care să mă convingă că-i fix de acolo și nu din altă parte. Sașii și șvabii (din Banat) au cultivat mereu aceste verzișoare adorabile (Rosenkohl le zice în limba germană), sparanghel alb și verde, mangold sau dovlecei patison (din cei plați, în formă de stea). Ei aduceau aceste trufandale la piață iar bunicii și străbunicii noștri din Ardeal și Banat le găteau și le mâncau cu plăcere. Rosenkohl s-ar traduce „verze trandafir” și chiar că seamănă cu niște trandafirași!


PER SERVE: 106 kcal, protein 5g, total fat 6g (sat. fat 2g), carbs 9, fibre 4g, sodium 300mg

 

Preparare: 35 minute / Timp total: 35 minute / Portii: 4 (app. 5 verzisoare pe portie)

Nutritie

PE PORTIE: 106 kcal, 5 g proteine, 6 g grasimi ( 2 grasimi saturate), 9 g carbohidrati, 4 g fibre, 300 mg sodiu

Ingrediente

 450 g varza de Bruxselles (20 de bucati), curatate de tulpina lemnoasa si de frunzele exterioare deteriorate

 1 lingura de ulei de masline

 1 lingurita de usturoi zdrobit

 1/4 lingurita de sare

 1/8 lingurita de piper negru

 30 g de panceta  taiata in cubulete

 

Instructiuni

1. Se incinge gratarul la temperatura medie. Se gateste varza de Bruxelles in cuptorul cu microunde la putere maxima timp de 4-5 minute. Se lasa sa se raceasca cat sa poata fi manipulata.

2. Se amesteca intr-un castron 2 lingurițe de ulei, usturoi, sare și piper. Se adauga varza de Bruxelles si se amesteca pentru a se acoperi cu mixtura de usturoi. Se insira pe frigarui metalice sal de bambus cate 5 verzisoare.

3. Se gatesc frigaruile la gratar, acoperite, la foc mediu, timp de 5 minute. Se intorc frigăruile și se gatesc in continuare timp de 5 minute.

4. Se incinge 1 linguriță de ulei rămasă într-o tigaie mare la foc mediu. Se adauga pancetta; se găteste amestecand frecvent timp de aproximativ 5 minute sau până devin crocante.

5. Se scoate varza de Bruxelles din frigărui si se pune in tigaie. Se amesteca cu bucatelele de pancetta si se serveste cu felii de lămâie.

No comments:

Post a Comment