Sunday 9 July 2023

FRIGARUI DE CREVETI CU CHORIZO

Refer to English translation for non Romanian speackers.

 Astăzi mizăm pe un clasic al bucatariei spaniole: orez cu chorizo ​​si creveti (Arroz con chorizo y gambus). Un fel de mâncare care place aproape tuturor și pe care l-am modificat intr-o oarecare msura pentru a-i conferi mai multă aromă și culoare.


Preparare: 10 minute / Timp pentru gatit: 15 minute / Portii: 4 (ca fel de baza, cu salata de orez) sau 12 (ca gustare sau aperitiv). 

Nutritie

PE PORTIE (cu salata de orez): 454 kcal, 28 g proteine, 23 g grasimi (7 grasimi saturate), 33 g carbohidrati, 5 g fibre, 1300 mg sodiu.

Ingrediente

 2 chorizo, taiati fiecare in cate 12 rondele

 24 (~420 g) de creveti cruzi, decorticati si curatati de sistemul digestiv, cu coada intacta

 2 lingurite de pasta harissa

 2 linguri de frunze de patrunjel, tocate

 Salata de orez sau Tzatziki, pentru servire (optional) 

Salata de orez (pentru 4 portii)

 2 stiuleti de porumb pentru copt

 200 g fasole verde, curatata

 1 lamaie, taiata in jumatati

 1/2 cana de frunze de patrunjel

 1 pachet de 250 g amestec de orez cu quinoa (Panzani | Orez Natur + Quinoa 2x125g)

 1 lingura de ulei de masline extravirgin 

Instructiuni

1. Se incinge cuptorul la 180°C cu ventilatie fortata (200°C conventional). Se papeteaza o tava cu hartie de copt. Se afeaza feliile de sorizo in tava, intr-un singur strat, si se coc timp de cca 10 minute.

2. Intre timp se amesteca crevetii cu pasta harissa. Se adauga in tava si se coace inca 3 minute, sau pana cand crevetii s-au gatit iar chorizo s-a rumenit.

3. Se insira crevetii si shorizo pe scobitori aperitiv sau pe frigarui din bambus, se aseaza pe un platou si se presara cu frunze de patrunjel, tocate Se servesc optional cu tzatziki sal cu salata de orez.

Salata de orez (optional)

1. Se gateste mixture de orez si quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj.

2. Se incinge o placa de fonta pentru barbecue, sal o tigaie grill la temperatura medie-mare. Se strupesc cu ulei stiuletii de porumb, fasolea verde si jumatatile de lamia si se asezaza pe gratar. Porumbul se va gati timp de 7 minute, sau pana cand incepe sa aiba puncte carbonisate, indorcandu-l din cand in cand. Fasolea verde se gateste timp de 2-3 minute, doar pana cand se fragezeste, amestecand-o din cand in cand. Lamaia se gateste tot 2-3 minute, pana cand incepe as se caramelizeze. Se transfera legumele pe o farfurie.

2. Se taie boabele de porumb de pe stiulete. Se transfera intr-un bol impreina cu fasolea verde, frunzele de patrunjel si mixul de orez gatit. Se adauga sucul stors de la o jumatate de lamiae si uleiul. Se amesteca. Se stoarce cealalta jumatate de lamiae peste creveti si se servesc alaturi de salata de orez.

 

Sfaturi

- Porumbul copt vine cu o textura si arma proprie. Daca totusi sunteti in criza de timp, sau in afara sezonului, poate fi inlocuit cu boabe de porumb din conserva, scurse si eventual amestecate cu ulei si caramelizate usor in tigaia gril.


ENGLISH TRANSLATION

Nothing beats this barbecue combo - prawn and chorizo skewers with quick, fresh, crunchy corn and rice salad recipe.

Preparation Time: 10 mins

Cooking Time: 15 mins

Serving 12 (as a snack) or 4 (as a main)

 

Ingredients

 2 chorizo, cut into 12 rounds each

 24 (about 420g) green prawns, peeled, deveined, tails intact

 2 tsp harissa paste

 2 Tbsp chopped flat-leaf parsley leaves

 Quick rise salad or Tzatziki, to serve (optional) 

Quick rice Salad (4 serves)

 2 corncobs

 200g green beans, trimmed

 1 lemon, halved

 ½ cup fresh continental parsley leaves

 250g pkt microwave brown rice and quinoa, warmed

 1 tbsp extra virgin olive oil.  

Directions

1. Preheat oven to 180°C fan-forced (200°C conventional). Line an oven tray with baking paper. Place chorizo on prepared tray in a single layer and bake for 10 minutes.

2. Mix prawns and harissa. Turn chorizo, add prawns to tray and bake for another 3 minutes, until  prawns are cooked and chorizo is golden.

3. Thread prawns and chorizo onto small skewers, place on a platter and sprinkle over parsley. Serve with quick rice salad or tzatziki if desired.

Quick rice Salad (optional)

1. To make the quick rice salad, preheat a barbecue plate or chargrill pan on medium-high. Spray the corn, beans and lemon with olive oil then place on barbecue. Cook the corn, turning occasionally, for 7 minutes or until just charred and tender. Cook the beans, tossing occasionally, for 2-3 minutes or until just tender. Cook lemon, cut-side down, for 2-3 minutes or until charred and tender. Transfer to a plate.

2. Use a sharp knife to cut down the length of corn close to core to remove kernels. Place in a large bowl with beans, parsley and rice mixture. Squeeze over remaining lemon half. Add oil, season and toss to combine. 

Nutrition Facts

PER SERVE, with quick rice salad : 1900kJ (454kcal), protein 28.3g, total fat 23.5g (sat. fat 6.8g), carbs 33.1, fibre 4.5g, sodium 1300mg

COOK’S TIP

- Secret ingredient: Chorizo is a smoky, spicy addition to sweet prawn skewers.

- Tip: Nothing beats the taste and texture of barbecued fresh corn, but if you want to speed up this recipe even more, replace with canned corn kernels.


No comments:

Post a Comment