Tuesday 25 July 2023

FRIGARUI DE TOFU CU CURRY ROSU

Refer to English translation for non-Romanian speakers. 

Tofu, vinetele și ciupercile absorb marinada cu ghimbir și curry ca niște mini bureți, infuzându-le cu arome proaspete thailandeze.


Preparare: 40 minute / Timp pentru gatit: 2 ore 40 minute / Portii: 4 (2 frigarui + ¼ cana sos, ca un fel de baza light )

Nutritie

PE PORTIE: 418 kcal, 15 g proteine, 13 g grasimi (2 grasimi saturate), 49 g carbohidrati, 18 g fibre, 340 mg sodiu.

Ingrediente

 1 bloc de tofu (app. 400 g)

 ¼ cana de lapte de cocos

 ¼ cana sos de soia cu continut redus de sodiu

 2 liguri de pasta de curry rosie thailandeza (Delhaize | Thay Pasta Red curry 110g)

 1 lingura de sos de peste

 4 catei de ustyroi mari, zdrobiti

 1 lingura de ghimbir ras

 Coaja rasa si sucul de la un lime

 1 vanata japoneza, taiata pe lungime in jumatati si feliate in bucati cu grosimea de app. 2 cm (*)

 16 ciuperci champignon brune, curatate

 1 artei gras rosu, taiat in bucati de app. 5 cm

 Sos de arahide (vezi reteta)

 Sriracha (optional)

 Orez cu lapte de cocos (optional, vezi reteta) 

Instructiuni

1. Se taie tofu pe longtime in felii de app. 2 cm grosime si se aseaza intr-un singur dtrat pe un prosop de bucatarie curat. Se acopera cu un alt prosop de bucatraie. Se pune deasupra un fund pentru tocat si se aseaza deasura cateva greutati pentru a presa feliile de tofu. Se lasa 30 de minute, pentru a se scurge cat se poate de mult din lichidul continut de tofu. Se taie tofu in cubulete cu latura de 2 cm.

2. Intre timp se amesteca intr-un castron laptele de cocos, pasta de curry, sosul de peste, usturoiul, sucul si coaja de lime. Se pune deoparte o lingura de marinada pentru sosul de alune. Se toarna jumatate din marinada ramasa peste cubuletele de tofu si se amesteca. Se lasa sa se marineze in frigider cel putin o ora, sau peste noapte.

3. Se adauga vinetele, ciupercile și ardeiul gras la jumătatea rămasă din marinadă și se amesteca până când sunt acoperite uniform. Se marineaza la frigider 1 până la 2 ore.

4. Dacă folosiți frigărui de lemn, înmuiați-le în apă cu cel puțin 30 de minute înainte de a le pune pe grătar. Se insira pe opt frigărui de 25 până la 30 cm bucățile de ciuperci, tofu, vinete și ardei gras.

5. Se preîncălzeste un grătar de exterior la mediu (175°C - 205°C); se curate gratarul cu o perie de sarma si se unge cu ulei. (Sau incingeti o tigaie grill la foc mediu-mare și ungeți-o cu ulei.) Se gatesc frigaruile pe  grătar timp de 12 până la 15 minute, întorcându-le la jumătatea intervalului, până când legumele sunt fragede. Serviți cu sos de arahide și, dacă doriți, sriracha și orez cu lapte de nucă de cocos.

Sosul de arahide

Pentru o cana de sos, se amesteca intr-un castron ½ cana de unt de arahide, ¼ cana de lapte de cocos, 2 linguri de sos de soia cu continut redus de sodiu, 1 lingura din marinada pusa deoparte, 1 lingura de sos de peste, 2 lingurite de zahar brun si 1 lingura de apa. Se adauga apa, daca se doreste ca sosul sa fie mai putin vascos.

Valori nutritionale pentru o lingura de sos:

55 kcal, 2 g proteine, 5g grasimi (1 g grasimi saturate), 2 g carbohidrati, 1 g fibre, 189 mg sodiu

Orez cu lapte de cocos 

Pentru 2 cani, se pune o cana de orez cu bobul lung intr-o sita si se clateste sub jet de apa rece. Se transfera intr-o cratita de 2 litri. Se adauga 1 cana de lapte de cocos, 1 cana de apa si ½ de lingurita de sare. Se de in clocot; se reduce temperatura la minim. Se fierbe acoperit timp de 15 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa astepte, cu capacul pus, inca 10 minute.

Valori nutritionale pentru o jumatate de cana:

227 kcal, 1 g proteine, 10 g grasimi (9 grasimi saturate), 29 g carbohidrati, 0 g fibre, 323 mg sodiu

 Sfaturi

(*) Vinetele japoneze pot fi inlocuite cu vinete obisnuite, cu dovlecel sau ciuperci


ENGLISH TRANSLATION

Red Curry Tofu Skewers

Tofu, eggplant, and mushrooms soak up the ginger-curry marinade like mini sponges, infusing them with fresh Thai flavors.

Preparation Time: 40 mins / Total Time: 2 hrs 40 mins / Serving 4 (2 skewers + 1/4 cup sauce, as a light meal)

Ingredients

 1 14-16 ounce (395 – 450 g) block firm tofu (not silken)

 ¼ cup unsweetened coconut milk

 ¼ cup low-sodium soy sauce

 2 tablespoon Thai red curry paste

 1 tablespoon fish sauce

 4 large cloves garlic, minced

 1 tablespoon grated ginger

 Zest and juice of 1 lime

 1 Japanese eggplant, cut in half lengthwise and sliced into 3/4-inch-thick pieces

 16 button mushrooms, stems trimmed

 1 red bell pepper, cut into 2 inch pieces

 Peanut Sauce

 Sriracha (optional)

 Coconut rice (optional)

 

Directions

1. Cut the tofu into slabs about 3/4-inch thick and arrange in an even layer on a clean dish towel. Cover with another clean dish towel; place a cutting board on top. Set a few heavy items on the board to press moisture out of the tofu. Let stand 30 minutes; cut tofu into cubes.

2. In a large bowl combine coconut milk, soy sauce, curry paste, fish sauce, garlic, ginger, lime zest, and lime juice. Set aside 1 Tbsp. of marinade for Peanut Sauce. Pour half of the remaining marinade over tofu; toss to combine. Allow to marinate in the refrigerator at least 1 hour or overnight.

3. Add eggplant, mushrooms, and red bell pepper to remaining half of the marinade and toss until evenly coated. Marinate in refrigerator 1 to 2 hours.

4. If using wood skewers, soak them in water at least 30 minutes before grilling. Thread eight 10- to 12-inch skewers with mushrooms, tofu, eggplant, and bell pepper pieces.

5. Preheat an outdoor grill to medium (350°F (175°C) to 400°F (205°C)); brush cooking grates clean and lightly oil. (Or set a grill pan over medium-high and brush with oil.) Grill skewers for 12 to 15 minutes, turning halfway through, until the vegetables are tender. Serve with Peanut Sauce and, if you like, sriracha and Coconut Rice.

Peanut Sauce

In a medium bowl mix 1/2 cup natural peanut butter, 1/4 cup unsweetened coconut milk, 2 Tbsp. low-sodium soy sauce, 1 Tbsp. reserved tofu marinade, 1 Tbsp. fish sauce, 2 tsp. brown sugar (omit if using peanut butter that contains sweetener), and 1 Tbsp. water. Add more water to thin the mixture if necessary. Makes about 1 cup.Per tablespoon 55 cal., 5 g fat (1 g sat. fat),0 mg chol., 189 mg sodium, 2 g carb., 1 g fiber, 1 g sugars, 2 g pro.

Coconut Rice

Place 1 cup long grain white rice in a fine-mesh sieve. Rinse with cold water. Place in a 2-qt. saucepan. Stir in 1 cup unsweetened coconut milk, 1 cup water, and 1/2 tsp. salt. Bring to boiling; reduce heat. Simmer, covered, 15 minutes. Remove from heat. Let stand 10 minutes. Makes 2 cups.Per serving: 227 cal., 10 g fat (9 g sat. fat), 0 mg chol., 323 mg sodium, 29 g carb., 0 g fiber, 0 g sugars, 2 g pro.

Nutrition Facts

PER SERVE: 173 kcal, protein 16g, total fat 9g (sat. fat 2g), carbs 10g, fibre __g, sodium 238mg 

No comments:

Post a Comment